Saopštenje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Kategorija: 

Saopštenje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine povodom izjave Zorana Milanovića, predsednika Republike Hrvatske

 

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine oštro osuđuje izjavu predsednika Republike Hrvatske u kojoj Bunjevce u Republici Srbiji svrstava u Hrvate.

Gospodina Milanovića podsećamo da, Bunjevci u Subotici o kojoj je govorio, žive 350 godina i da su u tom gradu do polovine XX veka činili većinsko stanovništvo.

O tom vekovnom čuvanju bunjevačke posebnosti svedoče brojni istorijski izvori, popisi stanovništva u kojima je jasno razdvojena bunjevačka i hrvatska nacionalna manjina.

Želju za očuvanjem svog nacionalnog identiteta Bunjevci su iskazali i 2003. godine kada su osnovali svoj Nacionalni savet. Sačuvali su i standardizovali svoj maternji jezik – štokavsku ikavicu, koji je proglašen za službeni jezik u Gradu Subotici.

Iako izloženi brojnim pritiscima, vređanjima od strane hrvatske nacionalne manjine Bunjevci ne popuštaju i ne odustaju da čuvaju nasleđe svojih predaka.

 

Subotica, 30.09.2021.

Nacionalni savet

bunjevačke nacionalne manjine

Predsednica

dr Suzana Kujundžić Ostojić

 

Custom Search