Sagmajster okončao treću etapu na Dakar reliju

Uto, 04.01.2022 - 23:27 -- dejan.vukovic

Subotičanin Gabor Sagmajster uspešno je okončao i treću etapu na Dakar reliju sa specijalom koji je bio skraćen zbog jake kiše koja je natopila deo regije Al Artawiyah.

Etapa je započela na mestu koje je trebalo biti prva kontrolna stanica, pa je današnja deonica skraćena za oko 100 kilometara. Specijal je tako bio 255 kilometara po nešto tvrđoj podlozi pošto je kiša natopila pesak. Na putu je bilo i malo dina što nije smetalo Sgmajsteru da uspešno okonča današnju etapu. Većih problema imao je pre dva dana kada je jedan automobi u toku mimoilaženje toliko blizu prošao pored njega da mu je bukvalno prešao preko desne noge. Po dolasku u bivak Gabor je ledio otok i na sreću drugi dan mogao nastaviti sa relijem. 

Sagmajsteru najveći problem za sada predstavlja hladno vreme posebno rano ujutru kada kreću na startno odredište -   Treća etapa nije bila tako dugačka, specijal je danas iznosio 255 kilometara. Prvi deo je bio 60 kilometara koji je bio dosta brz. Vozili smo i po nekim dinama ali nisu bile velike i dugačke, možda oko 15 kilometara. Trenutno je jako hladno u Saudijskoj Arabiji oko dva stepena je ujutru kada krećemo, pa sam obukao svešto sam imao u torbi od garderobe, ali i dalje mi je bilo zima. Teško sam izdržao vožnju od preko dvesto kilometara po takvim uslovima do starta. Nikada na Dakaru u Saudijskoj Arabiji nije bilo ovako nevreme sa jakim vetrom. 

Po dolasku u bivak nije bilo vremena za odmor za subotičkog motoristu. Pošto se takmiči u konkurenciji "sam svoj majstor" morao je da pripremi motor za sledeći dan. - Očekuje me velik servis na motoru, promenići točkove, ulje i filtere na motoru. Pregledaću kočnice a moram da zategnem i lanac jer me sutra očekuje izuzetno dugačak dan sa 465 kilometa specijala. Za to će biti potrebno oko 9 sati, nadam se da ću obaviti sve pre mraka, jer tada je tempo znatno manji i treba puno više vremena u noćnoj vožnji. 

Nakon treće etape u generalnom plasmanu u konkurenciji motora vodi Rodrigez iz Portugalije. Slede ga Tobi Price sa zaostatkom od samo jedne minute i amerikanac Mason Klein sa nepunih minut ipo. U konkurenciji automobila iskusni Carlos Sainz je preuzeo vodstvo u Audiju, međutim u stopu ga prati Henk Lategan u Toyoti iz Južne Afrike sa zaostatkom od samo 38 sekundi. Na trećem mestu je prošlogodišnji pobednik i osvajač 14 titula na Dakaru, Stefan Peterhansel koji sa svojim audijem zaostaje minut i 40 sekundi.   

Photo: Mark Imre

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search