Nastavak projekta čišćenja subotičke šume

Pon, 21.02.2022 - 13:06 -- darko.kovacevic

U okviru projekta "Zaštitimo i očistimo Subotičku šumu", koju sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Zeleni Subotice svakodnevno sakupljaju otpad iz gustih i teško pristupačnih delova Subotičke šume, u koje je nemoguće prići mehanizacijom i postaviti kontejnere. Manje grupe aktivista svakog radnog dana pune džakove otpadom i izvlače ih na prostor gde se onda kontejneri zapremine od po 5 m3 naknadno postave. Svakog vikenda organizuju se veće akcije u kojima učestvuje između 25 i 40 ljudi koji džakovima sa otpadom pune kontejnere i dodatno uklanjaju divlje deponije. U subotu 19. februara tako su uklonjena 2 ilegalna migrantska kampa sa velikom količinom otpada i smeća.

Tehničku podršku Zelenima Subotice maksimalno pružaju JP "Vojvodina šume" i JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, bez kojih ova velika akcija ne bi bila moguća i na tome im od srca zahvaljujemo.

Ovog vikenda se akciji pridružila i neformalna grupa "Naše malo nekome je sve", koju predvodi Tijana Mijović, na čiju inicijativu je sav prikupljeni otpad selektiran i predat preduzeću "Eko feniks". Prikupljena sredstva će kao i uvek biti iskorištena u humanitarne svrhe onima kojima su u konkretnom trenutku najpotrebnija.

Zahvaljujemo svim aktivistima Zelenih Subotice, kao i volonterima i građanima koji nam se iz nedelje u nedelju sve više pridružuju. Akcija čišćenja Subotičke šume je obimna i dugotrajna, sprovodi se na površini od 2.000 hektara od Makove sedmice prema Tresetištu i svako je dobrodošao.

Zeleni Subotice su 2019. godine u sličnoj akciji očistili Kelebijsku šumu na površini od 1.400 hektara i tada uklonili preko 125 kubika otpada.

Zeleni Subotice
Danilo Stefanović

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search