Stihovnica bez granica - ilustrovana poezija za decu

Uto, 03.01.2023 - 14:25 -- darko.kovacevic
Stihovnica bez granica (foto: Bojana Jurić)
Kolekcija članaka: 

Nedavno je iz štampe izašla prva knjiga poezije za decu „Stihovnica bez granica” autorke poezije i ilustracija Larise Ivanković iz Subotice u izdavaštvu subotica.info.

Larisa se nekoliko godina bavi ilustrovanjem knjiga za decu drugih autora, a ovog puta se potpisuje kao kompletan autor objedinjujući svoje pasije – crtanje i pisanje. U virtuelnom svetu svoj rad predstavlja kao Little Witch Factory illustrations gde možete da uočite dopadljive i pomalo otkačene ilustracije.  

Gde se nalazi planeta Fantazija, kakve muke muče čiča gliše i kakva je nezgoda snašla rodu, saznaćete među maštovitim stihovima „Stihovnice” koja je trenutno dostupna u striparnici „300 čuda” u Subotici.

Izdavanje knjige delom je podražao Grad Subotica preko Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi.

https://www.facebook.com/littlewitchfactory/

*

IZVODI IZ RECENZIJA
     

„…Rukopis Larise Ivanković sadrži poetnaestak dužih pesama, nastanjenih živopisnim “junacima” i impregniranih raznolikim ljupkim  situacijama. Narečeni “junaci” su, naravno , deca, ali i životinje  - obične, ali i neobične roda, sova, dabar, hobotnica…), kao i prepoznatljive mitologeme dečijih zanimacija (zvrk, Čiča Gliša). Zanimljivo je da je u u tematski krug ove zbirke inkorporirana i posve neuobičajena predmetnost, ali i potpuno logična u dečijem svetu (patofne, pa i pelene). Dakle, motivacijsko- semantički obol poprilično je raznovrstan, što šarmantno doprinosi bogaćenju asocijativnog miljea.

      Opredelivši za duže forme, Ivankovićeva je postvarila neophodni narativni modus, u kojem će se njeni stihovi osećati komotno i raspričano. Strofična organizacija poboljšava ritmičnost, kao i dosledno korišćenje parne rime.

      A sve ovo biva upotpunjeno  maštovitim i tehnički superiorno izvedenim likovnim ilustracijama same autorke. Taj sinkretizam pribavlja još jedno bitno svojstvo, a to je lucidna kompaktibilnost  dveju umetnosti zastupljenih u ovom više nego zanimljivom i svrsishodnom projektu, koji će se svojim budućim konzumentima (deci, dakle) – sasvim sam u to uveren – baš dopasti, i koji ima bezrezrvnu podršku i toplu preporuku onoga ko potpisuje ove redove.” 

                                                                                                                               Đorđe Kuburić, književnik

 

„Stihovnica bez granica“, pre svega, prozor u dečije viđenje sveta. Vizuelno i verbalno. To je knjiga obojena magičnim bojama spravljenim u kotlu ilustratorke sa iskustvom dobre, male veštice koja se ovom prilikom poigrala i magijom reči. Igrala se nazivima i dečijim predstavama, načinom učenja, usvajanja znanja, umenja i navika. Igrala se, ali sa ozbiljnošću kojom deca pristupaju igri. Mašta jeste stvarnost i mašta služi „preradi“ stvarnosti. Da nema mašte, kako bismo imali hipoteze da ih u svetu proveravamo?! Niko ne želi da mu je sve spolja dato i  unapred određeno, pa ni deca.

Marijana Vasilijević, 
diplomirani pedagog i  integrativni dečiji psihoterapeut

(naslovna fotografija: Bojana Jurić)

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Stihovnica bez granica - promocija i radionica na stalnoj postavci Priroda i čovek. 

Knjiga ilustrovane poezije za decu “Stihovnica bez granica”, autorke Larise Ivanković poslužila je kao inspiracija za dečiju radionicu uz stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja. Učesnici radionice su bila deca četvrtog razreda iz OŠ Kizur Ištvan koja su imala priliku da upoznaju zabavan i maštovit svet stihova i ilustracija te se inspirišu za aktivnosti na radionici.

Ideja je bila da se likovi životinja, koje postoje i kao eksponati u okviru muzejske postavke, stave u socijalni kontekst blizak deci, kroz formu stripa, pa je tako runasti mamut dobio keca iz fizičkog, nilski krokodil bio tužan, dok su se medved, tekunica i zelena žuna pitali šta radi Deda...

detaljnije
Post date: Pon, 15.05.2023 - 19:55
Custom Search