Gradonačelnik prisustvovao manifestaciji „Dani Nikole Tesle“

Ned, 16.07.2023 - 07:20 -- nikola.tumbas

Bogatim celodnevnim inovatorskim, sportskim i kulturno-umetničkim programom, danas je, pored kapele Uspenija Presvete Bogorodice na „Vodici“, održana tradicionala, deseta po redu manifestacija „Dani Nikole Tesle u Subotici“ koju je ovdašnje Udruženje Ličana „Lika“ organizovalo  povodom obeležavanja 10. jula – Dana Udruženja i 167. godišnjice rođenja jednog od najvećih genija sveta Nikole Tesle. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da subotička lokalna samouprava pruža podršku svim udruženjima u ovom gradu koja se zalažu da od zaborava otrgnu običaje i kulturu svog zavičaja.

Mi smo tu da pomognemo u negovanju duha zajedništva, prijateljstva i tolerancije, ali i da podržimo očuvanje identiteta i svih specifičnosti naroda koji žive u ovom gradu i trude se da sa mnogo predanosti i ljubavi čuvaju sećanje na svoje korene“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da podrška, u tom smislu, nikada nije izostala ni Udruženju Ličana „Lika“ koje svojim brojnim aktivnostima neguje tradicije kraja iz kojeg je potekao i jedan od od najblistavijih umova sveta – Nikola Tesla.

Tesla je, podsetiću, svoje najznačajnije izume stvorio krajem 19. veka. Primena tih izuma obeležila je 20. vek, a Teslina vizionarska rešenja i pionirski koraci koje je pre više od jednog veka načinio u domenu daljinskog upravljanja, radiotehnike, visokofrekventnih struja i bežičnih tehnologija, tek danas imaju svoju punu primenu“, rekao je Bakić.

Podvukao je da duga lista Teslinih pronalazaka svedoči o velikom i maštovitom umu koji je svoja epohalna dela sa podjednakim uspehom ostvario u različitim oblastima.

Pronalascima asinhronog motora, Teslinog transformatora, sistema višefazne struje, otkrićem osnovnih principa bežičnog prenosa vesti i robotike, naš genijalni naučnik je, kao što znate, revolucionisao elektrotehniku i postavio čvrste temelje radiodifuziji i teleautomatici“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

On je naglasio da je Udruženje Ličana „Lika“, u duhu istorijski dobrih odnosa između Srbije i Mađarske, pored treće izložbe automobila na električni pogon u Subotici, ove godine takvu izložbu prvi put organizovalo u Segedinu i Morahalomu.

Dozvolite mi da se, na kraju, svim učesnicima manifestacije zahvalim na nastojanjima da ovogodišnji, deseti ’Dani Nikole Tesle u Subotici’ budu što uspešniji, i da Udruženju ’Lika’ čestitam desetu godišnjicu od osnivanja i poželim puno uspeha u daljem radu. A, svima vama, dragi prijatelji, želim da sa današnjeg druženja ponesete puno lepih uspomena i da se i narednih godina okupljamo ovde, na ’Vodici’, na ovoj manifestaciji posvećenoj velikom naučniku, humanisti i rodoljubu – Nikoli Tesli“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsednik Udruženja Ličana „Lika”, Miloš Borjan, izrazio je zahvalnost svim učesnicima ovogodišnjih „Dana Nikole Tesle u Subotici“, a posebno gostima, inovatorima iz Mađarske i Nemačke.

Na nesebičnoj podršci da se ovogodišnji, jubilarni, deseti ’Dani Nikole Tesle u Subotici’ uspešno održe zahvaljujem se Gradu Subotici, Gradu Segedinu, Opštini Morahalom, Srpskom kulturnom centru ’Kolo’ u Morahalomu  i Pokrajinskom fondu za izbegla i raseljena i za saradnju sa Srbima u regionu’, kao i brojnim pojedincima i kulturno-umetničkim društvima“, rekao je, između ostalog, Miloš Borjan.

Ovogodišnji, deseti „Dani Nikole Tesle u Subotici“, odvijali su se tokom tri dana: 7., 14. i 15. jula.

Danas, u prepodnevnim časovima, ispred Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba inovatora iz naše zemlje i inostranstva, kao i izložba dvadesetak automobila na električni pogon iz Srbije, Mađarske i Nemačke i infrastrukture za iste.  

Današnji program manifestacije na lokaciji kapele Uspenija Presvete Bogorodice na „Vodici“ počeo je u 10.00 časova, boćanjem dece i odraslih. Održana je i izložba inovatora (Teslina lampa, ploča, kapisla; punjači za automobile na električni pogon; bolnička pomagala...), izložba automobila na električni pogon i izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti, a organizovane su i ličke tradicionalne igre (skok s’ mesta, pretezanje štapa, bacanje kamena s’ ramena). U okviru rekreativnih aktivnosti za decu, organizovano je skakanje u vreći i nošenje jajeta, a od 17.00 časova održano je večernje bogosluženje i prigodan kulturno-umetnički program.

Drugog dana manifestacije, u petak, 14. jula, u Mađarskoj su održane dve izložbe automobila na električni pogon i infrastrukture za iste: na Sečenji trgu u Segedinu (od 11.00 do 14.00 časova), i na platou ispred SKC „Kolo“, u Morahalomu (od 16.00 do 17.00 časova).

U okviru prvog dana manifestacije „Dani Nikole Tesle u Subotici“, u petak, 7. jula, u vestibilu Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba slika – Prirodne lepote Like,  dok je u Velikoj većnici Gradske kuće, uz film i dodelu nagrada za literarne i likovne radove, održana i tribina na temu „ Nikola Tesla – budućnost komunikacije među ljudima i uticaj na zdravlje“.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search