Дани Николе Тесле у Суботици

Uto, 19.07.2022 - 09:44 -- darko.kovacevic

У оквиру својих статутарних и програмских опредјељења Удружењe Личана ,,ЛИКА“ Суботица је поводом Дана Удружења и 166. годишњице рођења Николе Тесле установило дан Удружења и по девети пут организовало манифестацију:ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СУБОТИЦИса идејом да се како ове године, тако и у годинама које су пред нама, за дан његовог рођења окупимо и на пригодан начин подсјетимо житија човјека личкога рода чије животно дјело данас баштини читав свијет. Уз помоћ Града Суботице, Фонда за избјеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону, „Ауто Мартон“ сервис и продаја Nissan аутомобила и многох других организација и појединаца поштоваоца лика и дјела Николе Тесле манифестација је имала успјешну промоцију.

Дана 16.07.2022. на Водици, Александрови салаши 124, Суботица и на Тргу Слободе у Суботици одржана је манифестација ,,Дани Николе Тесле у Суботици“. Присутни су имали прилике да виде аутомобиле на електрични погон и инфраструктуру за исте. Присутни су могли да присуствују изложби аутомобила на електрични погон из Мађарске, Чешке, Румуније и Србије. Такође, присутни су могли да се упознају са разним иновацијама почев од Теслина тањира, препарата на природној бази за здравље, помагала у болницама, Теслина капсула, млинови на ручни и електрични погон, окретање јајета по принципу Теслиног рада, турбина која се покреће путем ваздуха, ...

Присутни су били сликари из Зрењенина и Суботице, исти су своје радове оставили Удружењу.

Били су присутни излагачи рукотворина из Бечеја, Бачке Паланке, Челарева, Бачког Грачаца, Апатина и Суботице.

Млади тим Црвеног крста из Суботице презентовао је своје активности и у конкретним примерима присутним су демонстрирали активности у случају хитне потреба.

Традиционално Војска Србије је спремила Војнички пасуљ, специјалитет за све генерације.

Побједници у спортским дисциплинама су слиједећи:

Спорт дјеца:

  • Ношење јајета у кашики

    • Прво мјесто: Вук Басарић, и

    • Друго мјесто: Љиљана Саватовић и

    • Треће мјесто: Арон Кристић

  • Скакање у џаку:

  • Прво мјесто: Вук Басарић

  • Друго мјесто: Реља Басарић

  • Треће мјесто: Дуња Томић

Спорт одрасли:

  • Боћање

Прво мјесто: ,,Лика“ – Басарић Никола, Дамир Милеуснић и Димић Никола

Друго мјесто: ,,Банија 1“ (Жељко Тинтор, Жика Добић и Мићо Петровић)

Треће мјесто: ,,Банија 2“ (Драган Ћеран, Ђуро Ресмовић и Миле Павлица)
 

  • Бацање камена с рамена:

Прво мјесто: Ђорђе Мајсторовић

Друго мјесто: Митар Маврак

Треће мјесто: Пајо Лужајић

Организатор Удружење Личана ,,Лика“ Суботица се захваљује донаторима и учесницима у манифестацији „Дани Николе Тесле у Суботици“ са жељом догодине да се скупимо у још већем броју.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search