Девети Јесењи фестивал јеврејске културе

Uto, 10.10.2023 - 23:27 -- nikola.tumbas

Фестивал је показао своју оправданост, има своје место у нашем граду и веома је добро прихваћен, оценили су организатори.

Јеврејска општина по девети пут организује Јесењи фестивал јеврејске културе која ће трајати од 9. до 15. октобра. По традицији, програм обухвата трибине, промоције књига, концерте и позоришне представе, али ове године у нешто измењеном облику.

Концепт Јесењег фестивала јеврејске културе је да увек имамо нешто што је повезано са јеврејском културом, традицијом, вером и обичајима, независно од тога да ли се ради о теми која се обрађује, представи или књизи, или о појединцу који је везан за јверејску културу. То је показало своју оправданост и своје место овде у Суботици и веома је добро прихваћено. Посебно желим да истакнем предавање, а какво до сада нисмо имали, када ће рабин Исак Асиел, главни рабин Србије говорити о једном дану у животу побожног Јеврејина. То је интересантно и нама да чујемо и исто тако и грађанима да чују и виде како изгледа најобичнији дан у животу Јеврејина“ рекао је Роберт Сабадош, један од координатора Јесењег фестивала јеврејске културе.

О појединостима програма Јесењег фестивала јеврејске културе говорили су Бранка Бањанин и Роберт Ковач. Фестивал је почео у понедељак 9. октобра концертом гитарског триа „Крос антлантик трио“ у суботичкој синагоги од 19.30 часова. Давид Штрбац из Србије, Нејц Пирнат из Словеније и Вилијам Марсил Бушар из Канаде, завршили су музичку академију у Бечу, а на програму ће имати дела шпанске и сефардске музике.

Програм је настављен предавањем рабина Исака Асиела „И кад лежеш и кад устајеш“, што су речи из молитве, у којој је говорио о дану побожног Јеврејина. (илустрације су са тог догађаја)

Наредног дана, такође у сали Јеврејске општине од 18 часова др Зоран Максимовић, др Каталин Каич, др Љубица Ристовски, др Ференц Немет и Владимир Тодоровић говориће о зборнику радова „Јевреји у позоришном животу Војводине“. У четвртак, 12. октобра на програму је позоришна представа „Тајбеле и њен демон“ коју је по тексту Исака Башевица Сингера режирао Стефан Саблић. Представа ће бити изведена на сцени „Јадран“ Народног позоришта.

Јесењи фестивал јеврејске културе завршава се концертима. „Шира у'тфила“ је група која је добро позната суботичкој публици, а наступиће 14. октобра у 19.30 часова у синагоги. Концерт је насловљен „Сефардске лествице чежње“, а је реч о радосној музици која позива на игру. Пресбурегер клезмер бенд наступиће последње фестивалске вечери, 15. октобра у 19.30 часова са концертом „С љубављу“. Реч је о саставу који долази из Братиславе и већ дуги низ година успешно наступа.

Сви програми Јесењег фестивала јеврејске културе су бесплатни, и како је истакнуто, организовани у сарадњи са градом, Фондацијом суботичка синагога и другим културним установама.

 

Autor teksta: 
Custom Search