Gradonačelnik prisustvovao Hercegovačkoj večeri i Banijskom prelu

Sub, 03.02.2024 - 21:22 -- nikola.tumbas

Градоначелник Стеван Бакић присуствовао је вечерас обележавању Дана Завичајног удружења „Херцеговина“ које је, тим поводом, у Фискултурној сали суботичке Техничке школе „Иван Сарић“ приредило 11. „Херцеговачко вече“, и „Банијском прелу“, у ресторану „Спартак“, које је по четрнаести пут организовало Звичајно удружење „Банија“. Честитајући Завичајном удружењу „Херцеговина“ Дан Удружења – 15. фебруар, градоначелник Бакић је на манифестацији „Херцеговачко прело“ које је окупило око 850 Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине подсетио да су о кршевитој Херцеговини и карактерним цртама Херцеговаца писала значајна имена из српске науке и културе, али да многи сматрају, па и он лично, да је најлепши запис о карактеру Херцеговаца исписао владика Николај Велимировић.|

„У Херцеговини, пак’, записао је владика Николај Велимировић, ’земљи херцега Растка Немањића, велики карактери су кроз векове били правило, а не изузетак. Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима! Ни мање земље, ни већег броја људи!’. Овај запис великог владике Николаја који сам цитирао треба да буде лична карта сваког Херцеговца“, рекао је Бакић.

Уз истицање да свечаности као што је „Херцеговачко вече“ у њему буде посебна осећања и емоције, навео је да је то вероватно уско повезано са његовим одрастањем и да ће о томе сада говорити први пут.

Ја нисам рођен у Херцеговини, али растао сам уз свакодневне приче о Херцеговини и Херцеговцима. Са непуне четири године остао сам без мајке и мене је подигла поносна Херцеговка Цвијета Радуловић, рођена Бошњак, из Билеће, која је била поносна и на свој род, и на свој крај. И вечерас је поносна, јер она ме гледа одозго. И ове сузе у мојим очима – то нису сузе човека који се боји. То су сузе човека који вас Херцеговце много поштује и воли“, подвукао је градоначелник Бакић.

Обраћајући се присутнима на традиционалном „Банијском прелу“, на коме се окупило око 350 Банијаца, градоначелник Бакић је казао како му је срце пуно када се Срби веселе и када се окупе у тако великом броју.

Када се Срби веселе, то значи да се веселе сви. За разлику од неких који, када се веселе, ми Срби плачемо. Надамо се да ће тога да буде све мање. Не постоји реч са којом бих могао да опишем колико ми је драго што сам вечерас овде са вама. Сви који ме добро познају, знају колико волим ћирилицу, колико волим српски језик и колико волим мој српски народ. А, они који воле, они знају да поштују и цене и друге. Зато они други никада неће разумети нас Србе“, рекао је Бакић.

Он је све госте прела, али и целокупан српски народ, замолио и позвао на слогу и јединство.

Авети прошлости поново желе да мој српски народ страда и да заврше оно што су започели, али знам да им то неће успети. А, ми само јединствени можемо да сачувамо српску духовност, нашу културу, наше обичаје, наш језик, нашу веру православну. Банијци и Кордунаши су питоми, добри људи, добре комшије, добри рођаци, добри пријатељи, али кад затреба то су велики јунаци, великог срца. Небројено  пута су то доказали и много воле своју Србију“, казао је Бакић.

На обе манифестације, градоначелник Бакић је истакао да локална самоуправа пружа, и да ће и убудуће пружати, подршку свим удружењима у овом граду која својим бројним активностима настоје да очувају традицију, обичаје и културу свог завичаја, јачају везе са родним крајем и дају допринос напретку и афирмацији Суботице.

Руководству и члановима оба удружења – и Завичајног удружења „Херцеговина“, и Завичајног удружења „Банија“ – изразио је захвалност на подршци и помоћи коју су и њему, и његовим сарадницима пружили током протекле три и по године и на тај начин помогли да се постигну изузетни резултати, историјски за овај град.

Обраћања на манифестацијама „Херцеговачко вече“ и „Банијско прело“, прекидана често громким аплаузима, градоначелник Бакић је завршио молбом да у мислима и срцима свих присутних на овим свечаностима буду и наша браћа и сестре из наше јужне покрајине, са нашег Косова и Метохије.

Немојмо да заборавимо нашу браћу и сестре са нашег Косова и Метохије. И нека порука од свих нас шиптрским терористима и зликовцима и њиховим менторима буде само једна и јасна: Србија ће победити!“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Манифестације су обогатили аутентична јела, песма и игра, томбола, наступ певачких група, гуслара и културно-уметничких друштава, а приређен је и пригодан забавни програм у коме су учествовали певач Миленко Миљанић и Лексингтон бенд („Херцеговачко вече“), и крајишка група Момо и Додир и Џими Станић („Банијско прело“).

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search