UG „Zelena oaza“ pokrenula peticiju za završetak gasifikacije prigradskih naselja

Čet, 28.03.2024 - 17:40 -- nikola.tumbas

Građani 12 subotičkih prigradskih mesnih zajednica pre deceniju i po prihvatili su da firma „Telefonija“ a.d. Beograd u njihovim naseljima izgradi gasovodnu mrežu. Od 12 prijavljenih, u devet naselja, tačnije u Bajmoku, Čantaviru, Starom i Novom Žedniku, Đurđinu, Višnjevcu, Ljutovu, Gornjem i Donjem Tavankut pre 15 godina, kompletna instalacija za sprovođene gasa u dužini od čak 350 kilometara, kao i optička mreža, postavljeni su pod zemlju, izgrađene su i dve gasne stanice, a tri naselja dobila su i upotrebnu dozvolu. Međutim odlaskom „Telefonije“ a.d. Beograd u stečaj, ceo projekat je zaboravljen, a građani pomenutih naselju ni danas nisu priključeni na gas. Tim povodom, Udruženje građana “Zelena oaza” pokrenulo je peticiju “Jedan dinar za priključak gasa” kako bi se ovaj višegodišnji problem rešio i kako bi građani prigradskih naselja dobili gas.

Peticija se odnosi na problem nedostatka gasne infrastrukture na teritoriji Subotice. Privatna firma „Telefonija“ a.d. Beograd, pre 12 godina radila je gasifikaciju subotičke opštine ali je otišla u stečaj. Mi i dalje nemamo odgovor šta se po tom pitanju dešava, da li ta instalacija može da se stavi u funkciju. Smatramo da je bitno da se gasifikuje ceo grad, pre svega sa aspekta javnog zdravlja. Svedoci smo zagađenja vazduha gde su najveći problem individualna ložišta“ – poručuje Mihajlo Ždrnja, predsednik UG „Zelena oaza“ Subotica dodajući da masovna i planska gasifikacija grada može da pruži rešenja problema, pa je jedan od ciljeva peticije da gasni priključak bude besplatan.

Važno je da se lokalna samouprava uključi u rešavanje ovog problema, da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke i da se gasifikacija reši kako bismo mogli da razvijamo porodične biznise, a i rešimo pitanje grejanja čime bi se značajno popravio kvalitet vazduha“ – naglašava Ždrnja.

Prema njegovim rečima, peticija „Jedan dinar za priključak gasa“ trajaće u narednih mesec dana, a svi zainteresovani građani i organizacije preko svojih mesnih zajednica, ili putem Fejsbuk stranice „UG „Zelena oaza“ Subotica mogu da učestvuju i daju svoju podršku.

Povezan članak videti ovde - https://www.subotica.info/2009/12/08/pajtic-u-novom-zedniku

Phoot&info: Aleksandar Kokeza

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search