Biljana Vučković

Na molbu koleginice Biljane Vučković prenosimo ovde njen tekst, pisan za Blic, vezan za problematiku kriptovaluta.

Prva presuda u Srbiji zbog spora oko kriptovaluta

Vrtuelne ili kripto valute, za koje postoji digitalni način razmene, iako se smatraju alternativnim valutama izvan granica državne monetarne politike, presudom Višeg suda u Subotici, po tužbi Duška Prole protiv nekada svog dobrog prijatelja Gorana Blagoičevića, dobile su, čini se, i svoju legalnu dimenziju koja je kod nas zabranjena.

Naime, Duško Prole iz Novog Žednika je pre dve godine podneo tužbu ovom sudu protiv Gorana Blagoičevića iz...

detaljnije
Pon, 22.01.2024 - 19:14

U trećem krugu konkursa bespovratne pomoći za koji je mađarska Vlada donirala 20 miliona evra ili 5,8 milijardi forinti, 3.734 vojvođanskih Mađara iz 139 opština, gradova i naselja u Vojvodini dobilo je u proseku po 5.000 evra.

Konkurs koji je raspisala Fondacija „Prosperitati“ bio je namenjen za kupovini poljoprivrednih mašina i priključne opreme, mašina i opreme za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, a u subotičkoj Hali sportova održana je svečanost i potpisivanje ugovora.

Dobitnicima novca za ekonomsko osnaživanje obratili su se Peter Sijarto, ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske, Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije Srbije, i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine...

detaljnije
Čet, 13.04.2017 - 20:55

„Exspecto“ već deceniju radi na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ (http://www.exspecto.org.rs) od novembra 2006. godine radi na prevenciji zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Program su započeli izložbom „Metamorphosis-droga“, koja je otkupljena od autorke iz Mađarske Eve Hay, i koju je posetilo više od 30.000 đaka i roditelja iz Subotice i okoline, ali i stručnjaci iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i civilnog sektora.

Inicijatorka osnivanja bila je Livia Jo Horti, psiholog, psihoterapeut, i nekoliko njenih kolega, i prema njenim rečima „2005. godine se počelo pričati o problemima u...

detaljnije
Pon, 23.01.2017 - 01:17

U završnom događaju festivala Desire 2016. učestovali su studenti glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u NS, glumački ansambl pozorišta Deže Kostolanji, profesori  Muzičke skole iz Subotice, dve slikarke, plesačica, novinarka, medicinska sestra, arhitekta, operska pevacica, profesor scenskog pokreta koji je sve vodio Deneš Debrei i gomila volontera.

Sedam dana su pripremali performans, koji je bio inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke i ujedno je to i bilo zatvaranje festivala.
Ideja je bila da se aktivira prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans bude izveden van pozorišne zgrade i tako su došli do Želježničke stanice, do...

detaljnije
Pon, 21.11.2016 - 08:58

Juče je, povodom nestanka Tijane Jurić u poseti Bajmoku bio Milorad Veljović:
"Došao sam da proverimo dokle se stiglo sa istragom, razgovarao sam sa ocem, poruka države i Ministarstva unutrašnjih poslova da je ovo prioritet nad svim prioritetima, radimo na ovom slučaju do kraja. Radimo u više nekih pravaca, od juče smo uključili službu za visokotehnološki kriminal, ne mogu u ovom momentu reći sve detalje kojima raspolažemo u cilju dalje istrage i našeg rada. Lično mislim jeste  bitno da imamo nekih tragova novih naznaka da bi ovaj slučaj što pre rešili. Jednostavno, ovo je sad prioritet nad svim prioritetima. Svako jutro kada dođem na posao prvo se čujem sa ministrom vezano za ovaj slučaj. Ovo je za policiju izuzetno delikatan i težak slučaj ali ga nećemo prepustiti po strani, to...

detaljnije
Sre, 06.08.2014 - 08:17

Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu, posetio je Suboticu, sastao se sa gradonačelnikom Modestom Dulićem i omladincima, volonterima u Kancalariji za mlade, poručio im da mogu da računaju na podršku i pozvao ih je da konkurišu projektima.

 - Najvažnije je da je Subotica usvojila lokalni akcioni plan u kome su definisani problemi. Mladi treba da učestvuju u promenama, za mlade se najviše vezuje obrazovanje, zapošljavanje što je problem i u drugim sredinama. Dobro je što Evropska unija ima strategiju po kojoj će mladi koji ostanu duže od četiri meseca bez posla dobiti mogućnost stažiranja i zapošljavanja – kaže Nenad Borovčanin.

Borovčanin je podsetio da u Srbiji ima 220.000 nezaposlenih mladih ljudi, ali oni nisu problem, već potencijal...

detaljnije
Pon, 26.08.2013 - 23:40

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, otvorio je u Velikom parku na Paliću Kongresni centar „Velika terasa“ u istoimenom objektu. Svečanosti u velikoj kongresnoj sali prisustvovali su i državni sekretar za turizam Goran Petković, predstavnici grada Subotice, privrednici i veliki broj zaljubljenika u objekte u stilu secesije izgrađene pre 100 godina i Palić.

- Za sanacije objekata na Paliću iz republičkog budžeta je izdvojeno 550 miliona dinara od čega 300 miliona dinara za Veliku terasu. To je bio naš dug prema onima koji su gradili pre 100 godina i bilo bi sramota da velelepna zdanja propadaju. Do leta će biti završeni radovi na Ženskom štrandu čime će biti zaokružene investicije u okviru promocije turizma na Paliću – rekao je Mlađan Dinkić....

detaljnije
Pet, 19.04.2013 - 16:15

Lokalna samouprava i Turistička agencija "Big Blu" i ove godine su nagradili najboljeg maturanta subotičkih srednjih škola. Predstavnik agencije "Big Blu" Desanka Belančić danas je, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, vaučer za nagradno putovanje u Prag uručila najboljem subotičkom maturantu Milanu Bodiću, đaku generacije u Gimnaziji "Svetozar Marković".

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu, Slobodan Čamprag, je rekao da od velikog broja kvalitetnih kandidata nije bilo lako odabrati najboljeg maturanta, i dodao da je ove godine odlučujući kriterijum bio uspeh na republičkom takmičenju.

- Kad smo dobili sve predloge, odlučili smo da nagradu dobije Milan Bodić, đak generacije u Gimnaziji 'Svetozar Marković'. On je u četvrtom razredu osvojio...

detaljnije
Uto, 26.06.2012 - 10:00

Letnja sezona na Paliću otvorena je zvanično na Peščanoj plaži i Vikend naselju, prezentacijom nove sportske discipline SUP Stand up pedalling (stojeće veslanje na dasci i vežbe pilatesa na dasci) kod Jedriličarskog kluba i rukometnim i odbojkaškim turnirom na pesku.

Termalni bazen će biti otvoren svakog dana od devet do 19 časova, cena ulaznice je 300 dinara, a za penzionere 150 dinara.

Letnju sezonu 2012. na Paliću obeležiće 30 manifestacija, poput "Klincijade", Dani piva, muzičke i filmske večeri, kolonije, sportski turniri, gastronomske manifestacije.

Sub, 23.06.2012 - 12:00

U Gimnaziji "Svetozar Marković" održana je modna revija jednog od najtalentovanijih mladih kreatora Marka Marosiuka. Kreacije Subotičanina su već našle mesto u modnim editorijalima u Srbiji, modnom časopisu u Francuskoj i muzičkim spotovima. Elegantne Marosiukove haljine nosi slikarka Biljana Cincarević, pevačica Jovana Nikolić, Sofija Knežević i druge.

Marko Marosiuk je diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u klasi prof. Vladimira Lazarevića, svoje modele je izlagao na "Fashion week" u Beogradu. Njegova prva revija je diplomska revija. Od materijala koristi svilu, muslin i saten da bi istakao ženstvenost. Za drugu reviju inspiracija su mu bile sirene.

Zlatko Marosiuk se Subotičanima predstavio modelima koje je radio za diplomsku i prvu samostalnu reviju.

...

detaljnije
Pet, 27.04.2012 - 20:00
Custom Search
Subscribe to Biljana Vučković