Marta Dobo

Udruženja ljubitelja prirode „Riparia” u sklopu projekta „Zaštita modrovrane (Coracias garrulus) u Vojvodini“, organizovalo je konferenciju o zaštiti modrovrana u Vojvodini.
Projekat i konferencija se realizuju uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.
    U saradnji sa Upravljačem SRP „Ludaško jezero“ (JP „Palić-Ludaš), konferencija je održana 20. oktobra 2023. godine u...

detaljnije
Pet, 20.10.2023 - 15:55

Gradonačelnik Bakić: Grad Subotica nastavlja sa politikom podrške porodici i roditeljstvu

Na današnjoj, 38. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, odbornici su, u objedinjenoj raspravi, jednoglasno, sa 54 glasa za, doneli Odluku o pravu na naknadu ukupnih troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač Grad Subotica, kao i Odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Subotice. Gradonačelnik Stevan Bakić, na čiju su inicijativu ove odluke usvojene na Gradskom veću i upućene Skupštini na usvajanje, izjavio je da je donošenje ovih odluka izuzetno...

detaljnije
Čet, 03.08.2023 - 16:04

Najavljen plan o uređenju prostora vikenda naselja na Paliću je zvanično krenuo danas.

U prilogu izjave za medije Pastora Ištvana i Valerije Denc.

Takođe mediji su dobili iz prve ruke ono što su želeli o SPA centru.

Kada će SPA biti dostupan za građane?

Plan je prvog avgusta, do kada bi se trebao u posao uvesti i, po konkursu, menadžer koji će voditi centar.

 

Pet, 02.06.2023 - 22:16

Ових дана у Великом парку на Палићу на заштићеном подручју Парк природе „Палић“ изводиће се радови на садњи 100 садница листопадног дрвећа и 200 садница жбуња. Са првим данима пролећа биће посађено пет врста дрвећа (храст лужњак, јавор клен, јавор млеч, липа, бели глог) и пет врста жбуња (свиб, обична курика, обична калина, дивља ружа, јоргован). Услед неповољних услова, превасходно због високог нивоа подземне воде, поједине врсте дрвећа губе виталност и одумиру. Као резултат је и мања разноврсност и заступљеност међу врстама дрвећа. Ове године садњом се управо ради на решавању овог проблема чиме се одржава разноврсност врста дрвећа у Великом парку.

Čet, 23.03.2023 - 11:47

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Uto, 20.12.2022 - 18:48

Marta Dobo i Nada Milijašević, ispred JP Palić Ludos, danas su najavili čišćenje parka od osušenih stabala kao i seču opasnih grana da bi šetnja parkom bila bezbedna.

 

Čet, 08.12.2022 - 14:40

U vizitorskom centru na  obali jezera Ludas, održana je konferencija Šafranjika 2022, sa temom o čuvanju retke endemske bilje i revitalizaciji prostora na kojem ona raste.

U prilogu su izjave učesnika o ovoj temi koja je rađena sa kolegama iz udruženja Kiškunšag, Mađarska, koji su obrazložili svoja iskustva sa šafranjikom.

Čet, 17.11.2022 - 13:12

Tradicionalno održavanje komemoracije i polaganje venaca održano je danas na parceli 44 Senćanskog groblja u spomen nevinih pogubljenih, pri kraju II Svetskog rata, na ovim prostorima.

U prilogu govor dr Pastor Balinta na oba jezika.

Poštovani skupe, dame i gospodo,

...

detaljnije
Sre, 02.11.2022 - 23:38

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Sre, 12.10.2022 - 19:43

Vreme na jezeru je poslužilo i Berbanski dani su uspešno otvoreni na obali jezera, uz roštilj i humanitarnu akciju članova kluba rotari kluba Subtica dok je ispod Velike terase, Čila Goli svečano otvorila manifestaciju.

Za pudara godine, red Arena Zabatkiensis je proglaio Ivicu Davćik iz Tavankuta, dok je za kraljicu berbe izabrana Kristina Brkljač.

Vašar na šetalištu, kao i program na Velikoj terasi traje i u nedelju, dok se spacijalitet ovčiji paprikaš sutra kuva kod Male Gostione...pa sad vi vidite da li ćete doći.

 

Sub, 10.09.2022 - 20:56
Custom Search
Subscribe to Marta Dobo