Одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш”

Uto, 20.12.2022 - 18:48 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Marko Stojčić rezime i pitanje kupanja u Paliću
Marko Stojčić rezime i pitanje kupanja u Paliću
Stevan Bakić
Stevan Bakić

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у потпуности утрошила и пројекат успешно реализовао“, казао је градоначелник Бакић.

Навео је да је у оквиру активности које је урадила суботичка локална самоуправа усвојен План за унапређење еколошког стања Палићког језера и његове околине; завршен Мастер план одвођења отпадних вода насеља Палић; урађена комплетна пројектно-техничка документација за изградњу канализационе мреже у насељу Палић; пирикупљно више од 750 потписаних изјава којом будући корсници потврђују прикључење на канализациону мрежу; успостављен механизам управљања јавним зеленим површинама; усвојен План детаљне регулације за језеро Лудаш и обезбеђена средства у буџету Града Суботице за експропријацију земљишта.

Овај пројекат, у који је Немачка развојна ’KfW’ банка укупно уложила 7,8 милиона евра, док је Град Суботица определио око један милион евра, званично је отпочео у новембру 2017. године, потписивањем Посебног споразума између ’KfW’ банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, ЈКП ’Водовод и канализација’ Суботица и ЈП ’Палић-Лудаш’ Суботица. Да је пројекат успешно реализован, говори и чињеница да је у свом промотивном споту ’KfW“ своју успешну двадесетогодишњу сарадњу са Немачком уврстио као пример пројекат ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’“, истакао је градоначелник Стеван Бакић.

Додао је да је у оквиру пројекта изграђено 22 километра канализационе мреже у насељу Палић, црпна станица и потисни вод у дужини од пет километара, као и да је унапређен рад пречистача отпадних вода у Суботици.

Осим тога, изграђен је зелени заштитни појас око језера Палић и језера Лудаш, са платформама, осматрачницама и одмориштима, као и пешачко-бициклистичка стаза на обали језера Палић. Извршена је и биоманипулација, излов коровских врста рибе, што у комбинацији са наведеним инвестиционим мерама има за циљ очување биолошке разноврсности и побољшање квалитета воде у језеру Палић и језеру Лудаш“, нагласио је градоначелник Бакић.

Он је, на крају обраћања, изразио захвалност Влади Републике Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Влади Немачке, „KfW“ банци, Немачкој организацији за међунардну сарадњу, предузећима учесницима у пројекту – ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈП „Палић-Лудаш“, „Парк Палићу“ д.о.о и Консултанској кући „Posh and Partners“, као и свим запосленима у локалној самоуправи који су допринели реализацији овог пројекта.

О техничким детаљима овог пројекта говорио је заменик градоначелника Имре Керн који је изнео и једну подударност.

Јуче је у Монтреалу на великој међународној конференцији усвојен програм заштите биодиверзитета у светским размерама, дата је иницијатива да се велика средства издвоје за заштиту биодиверзитета и оно што је врло значајно тражи се од свих учесника у свету да се повећају заштићене зоне у оквиру и морских и сувоземних површина. Ово  кажем зато што смо ми, као град Суботица, то давно препознали и пуно смо учинили да ставимо под заштиту одређене територије у граду, северне територије града Суботице, под заштитом су и Палићко и Лудашко језеро. Мислим да је то врло значајно за будућа покољења,  јер смо ми наследиили животну средину од наших предака и наша је обавеза  да предамо заштићену животну средину и нашим потомцима“, истакао је Имре Керн.

Он је додао да ће град Суботица у наредном периоду преузети све обавезе  да се све што је урађено у смислу заштите животне средине адекватно користи и унапреди.

На завршној конференцији пројекта „Заштита биодверзитета језера Палић и Лудаш“, присутнима у Великој већници Градске куће обратили су се и ПР Консултанта „Posh and Partners“ на овом пројекту, Јелена Мисита, и представник Консултанта „Posch and Partners“, Марко Стојчић.

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50

Posle deset godina prvi puta je došlo do poribljavanja jezera Palić, ovog puta sa određenom količinom lepih primeraka soma, čime se povećava broj i vrsta riba grabljivica koje treba da dovedu do smanjenja broja babuški a time i doprinesu boljoj kvaliteti vode i kasnijem uzbudljivom lovu na iste.

U prilogu Marta Dobo, a kasnije i Vinko Tamaš o stanju vode jezera i poribljavanju.

Post date: Uto, 21.12.2021 - 20:47
Custom Search