Miroslav Matković

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice (može i opšte poljoprivrednici, protest, učesnici protesta)

Kako bi sačuvali sopstveni integritet i integritet poljoprivrednika koji već tri dana svoja prava traže na ulici, obraćamo se javnosti kako bi ukazali na to da je naše iskazivanje nezadovoljstva na ovaj način stavljeno u političku konotaciju, bez ikakvog osnova.

Naime, nakon izjave ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković da su protesti poljoprivrednika u Vojvodini “politički motivisani”, a zatim izjavama pojedinih predstavnika opozicije kako nam “pružaju podršku”, u javnosti se stvara atmosfera da su naši protesti instruisani, da su “namerno organizovani u vreme...

detaljnije
Sre, 15.11.2023 - 18:30

Na salašu porodice Kopilović u Ljutovu već 15 godina održava se Festival mlade rakije koji okuplja na hiljade gostiju i pored uporne kiše koja danas pada.

Ljutovo – Rakija spada u ona brojna pića koja postaju bolja kada odleže, kada arome, mirisi, ukusi destilisanog voća u njima polako se sažimaju i sazrevaju dajući svoju punu snagu tek nakon izvesnog vremena. Ali nema dobre stare rakije, ako nije valjala kao mlada. Kakve rakije su pečene ove godine pokazaće se na Festivalu mlade rakije koji se u subotu, 11. novembra organizuje već 15. put.

Svake godine ovaj festival na salašu porodice Kopilović okupi više hiljada ljudi, nepregledne kolone vozila hrle ka Ljutovu, selu nadomak Subotice kako bi se...

detaljnije
Sub, 11.11.2023 - 14:25

Protesti poljoprivrednika urodili plodom.

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja, koja su pet dana protestovala blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su danas sa ministarkom poljoprivrede Jelanom Tanasković u Vladi Srbije sporazum o ispunjenju zahteva.

Dogovor o prekidu protesta i uklanjanju blokada postugnut je u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

(Beta) - https://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/182200-poljoprivrednici-danas...

*** Još je rečeno da ce biti kontakt telefon sa tri broja kako ce poljoprivrednici kojima je otkup mleka obustavljen...

detaljnije
Pon, 22.05.2023 - 09:59

Trideset poljoprvrednih mašina uglavnom traktora parkiralo se tokom podneva u Štrosmajerovoj ulici, mirno u koordinaciji sa saobraćajnom policijom, tako da do problema u saobraćaju nije bilo.

Mediji su ih dočekali čuli situaciji kako ih u Beogradu - Vladi, ne uzimaju za ozbiljno, a da će oni, ako se njihovi zahtevi ne ispune, provozati do glavnog grada, pa ćemo onda videti dalje šta će biti.

Na FB je bio prenos LIVE tokom čitavog okupljanja kao i izjave za medije.

pogledati ovde - https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/186092243972381

Uto, 16.05.2023 - 23:58

Info našeg čoveka Miroslava Matkovića, koji se "bori" za poljoprvirednike u okolini:

Večeras (očigledno 5 maja) je STIG bio domaćin sastanka u Požarevcu ; sastanku su prisustvovali savezi udrušenja svih poljoprivrednih grana poljoprivrede.

Usaglasili smo i formirali zahteve a zahtevi su sledeci.

1. Zagarantovana cena mleka 78 din+PDV
2. Subvencije po ha 300 eura
3. Premija za mleko 20 din
4. Referentna cena ratarskih kultura izjednačiti sa berzama Pariz i Budimpešta
5. Prelevmani na sve države EU i Cefta sporazume i na sve mlelne proizvode
6. Dizel za obradive površine bez akciza sa pdv-om100 l/ha za ratarske kulture i 300 lit/ha za povrtarske i voćarske kulture.
7. Regres za mlečne krave 40....

detaljnije
Sub, 06.05.2023 - 15:46

U poslednja dva meseca policiji je prijavljeno sedam krađa na salašima u kojima je ukradeno između 10 i 15 hiljada litara nafte i pričinjena veća materijalna šteta, ali poljoprivrednici smatraju da je broj obijanja i veći.

Od početka godine, prema podacima subotičke policije, sedmoro poljoprivrednika prijavilo je da su pokradeni. Poljoprivrednim gazdama uglavnom se krade nafta iz radnih mašina, alat i pričinjava veća materijalna šteta jer su im isečene ograde i razvaljeni magacini. Subotički ratari tvrde da je mnogo više oštećenih, jer ima i onih koji krađu nisu prijavili. Po njihovoj proceni iz rezervoara traktora koji su trebali da izađu na njive, na nelegalno tržiše dospelo je između 10 i 15 hiljada litara nafte.

„Kad smo...

detaljnije
Uto, 14.03.2023 - 08:13

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић данас је обишао радове на изградњи коловоза у Лјутову, где га је дочекао градоначелник и директор Стеван Бакић као и извођачи радова компанија Војпут. Покрајинска Влада је обезбедила средства за финансирање изградње и рехабилитацију саобраћајне инфраструктуре у Суботици, и у насељеним местима Таванкуту, Келебији, Вишњевцу, Палићу  и Љутову, укупне дужине око 8500 метра. Покрајинска влада путем Управе за капитална улагања Војводине само за ову годину издвојила 170 милиона динара.

Пресс конференција је касније одржана испред Народног позоришта где је речено:

Морамо даље да наставимо са асфалтирањем улица тамо где на територији града...

detaljnije
Uto, 13.09.2022 - 21:21

Miroslav Matković, predstavnik poljoprivrednika u prostestu koji se nedavno desio, za danas je zakazao medijima susret na jednoj od parcela sa kukuruzom koja je stradala u suši.

Sa još nekoliko sagovornika predstavljen je ponovo problem u kojem se nalaza, a u kojem ćemo se problemu, po njihovim rečima uskoro naći i mi, građani pottošači prehrambenih artikala. Otkupne cene svega su male, naročito mleka, što će uzrokovati kasnije nedostatak junadi, pa time i mesa na trpezama. U prilogu saznajemo da se i farme svinja svinja zatvaraju, bukvalno.

Zanimljivu informaciju smo dobili da se naknada za odvodnjavanje nigde u "svetu" ne plaća nego samo u Vojvodini, što je relativno bizarno.

Prilično obeshrabrujuća je i informacija da je prinos kukuruza po hektaru od 250 do 280...

detaljnije
Uto, 13.09.2022 - 20:41

Nakon konferencije za novinare i razgovora sa poljoprivrednicima, Miroslav Matković je izjavio da se – poljoprivrednici povlače.

"Od prvog momenta moja vrata su, kao što sam to rekao i na prethodnoj konferenciji za medije, otvorena i za poljoprivrednike, i za sve građane Subotice, međutim, imali smo šumove u komunikaciji sa poljoprivrednicima. Sada je dogovoreno da se razgovara direktno sa mnom, bez posrednika, i izvesno je da nesporazuma više neće biti. Dogovor je da se u budućnosti razgovara o svemu, a prvi korak će biti načinjen već u ponedeljak, kada će predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković otići na sastanak sa predsednikom Pokrajinske vlade na temu plaćanja odvodnjavanja i suše. Na sastanku će biti objašnjeno koje su zakonske osnove za proglašenje vanredne...

detaljnije
Pet, 19.08.2022 - 10:10

Stižu vesti da su poljoprivrednici blizu dogovora sa Vladom Srbije, ali subotički seljaci ostaju ispred Gradske kuće. O čemu se zapravo radi, objašnjava Miroslav Matković, poljoprivrednik, inicijator protesta za Suboticu:

Prethodnih dana smo odlučili da smirimo tenziju, da pokažemo dobru volju.

Mi smo Imali prijem kod gradonačelnika Subotice, prvi dan kad smo izišli na ulice. On se ogradio da nije u njegovoj nadležnosti da proglasi elementarnu nepogodu zbog suše, nego nas uputio na republičke organe.

Tako sam zakazao prijem kod premijerke Vlade Srbije Brnabić. Prijem je održan u ponedeljak, 15. avgusta. Bilo je prisutno osam delegata poljoprivrednika iz čitave Srbije. Bilo je predviđeno 4 tačaka, što su naši zahtevi: otkupna cena suncokreta, otkupna cena mleka,...

detaljnije
Sre, 17.08.2022 - 11:25
Custom Search
Subscribe to Miroslav Matković