Oto Sekereš

Промене у земљорадњи, ширење монокултура и ораничних површина отерало је птице. Зато су се на њивама населили мишеви. Ратари се штите отровима, али страда и други живи свет.

Отрови су посао Душана Баковића. Пажљиво их мери, дозира, зналачки распоређује како би њихово дејство било усмерено само на штеточине на чијем сузбијању ради. Тренутно, као један од сарадника предузећа „Еко Суб“ за дератизацију, дезинсекцију и дезинфекцију, ангажован је на сузбијању глодара дуж ограде поред аутопута.

Док то ради, поглед му пада и на околне њиве и забринут је када на ораницама види гомиле отрова неодговорно разбацане по земљи. „Не памтим годину са оволико глодара. Ратари би требали отрове да баце у...

detaljnije
Pet, 22.03.2024 - 09:03

Udruženja ljubitelja prirode „Riparia” u sklopu projekta „Zaštita modrovrane (Coracias garrulus) u Vojvodini“, organizovalo je konferenciju o zaštiti modrovrana u Vojvodini.
Projekat i konferencija se realizuju uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.
    U saradnji sa Upravljačem SRP „Ludaško jezero“ (JP „Palić-Ludaš), konferencija je održana 20. oktobra 2023. godine u...

detaljnije
Pet, 20.10.2023 - 15:55

Posle rehabilitacije u prihvatilištu za ptice u ZOO vrtu Palić, ptice su danas prstenovane i puštene na Ludoškom jezeru i Selevenjskim pustarama (orao belorepan, vetruške, sove)

U prilogu govori direktorica ZOO vrta Sanja Mandić.

Dok je drugi prilog proces puštanja ptica.

Oporavljene ptice vraćene u prirodu

Iz prihvatilišta ZOO vrta na Paliću na slobodu pušten orao belorepan, strogo zaštićena vrsta, jastreb i više češljugara i vetruški.

Na obali Ludaškog jezera otvorena je transportna kutija i moćni orao belorepan, strogo zaštićena ptičja vrsta u Srbiji i najveća evropska grabljivica,  pušten je nazad u...

detaljnije
Uto, 23.05.2023 - 19:05

12. novembra 2022. godine Udruženje ljubitelja prirode „Riparia”, u sklopu projekta “Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja, organizovao je četvrti edukativni izlet u nizu i to u Predelu izuzetnih odlika „Subotička peščara“.

Tokom edukativnog izleta, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa prirodnim vrednostima zaštićenog područja, problematikom njihove zaštite i radom upravljača zaštićenog područja (JP “Palić-Ludaš”), kao i da otkriju čudesan svet ptica.

Projekat sufinansira Grad Subotica - Fond za zaštitu životne sredine.

 

info - Vinko Tamaš

Ned, 13.11.2022 - 10:04

Ekipa čuvara prirode JP Palić Ludaš danas su imali lep dan koji će pamtiti. Po prvi puta je na ovim prostorima viđen belorepi vivak.

Višegodišnja revitalizacija jezera Ludoš, gde glavnu reč vode podolci, dala je rezultat na kraju, biodiverzitet ptica se povećao. Podolci koji brste trsku oko obale jezera, učinili su se veliki broj ptica močvarica vrati na ove prostore.

O tome u prilogu govora pravi ljubitelji i zaštitari prirode Oto i Levente Sekereš.

 

Sre, 04.05.2022 - 23:55

U poslednjih pola veka nivo podzemnih voda na ovom prostoru opao je za preko pet metara, što je dovelo do dramatičnih promena u prirodi oko nas.

– Jedno od omiljenih, doduše divljih kupališta, jezero Majdan ovog leta gotovo je potpuno presušilo i umesto da plivaju, Subotičani mogli da ga prepešače. Društvenim mrežama širile su se različite teorije, ali Oto Sekereš, rendžer u JP „Palić-Ludaš“ koji već više od 20 godina na pet lokacija obilazi osam i po hiljada hektara o kojima se preduzeće stara zna da je to je posledica našeg lošeg gazdovanja vodama.

Majdan je najočitiji primer, jer to građani vide i znaju“ kaže Sekereš...

detaljnije
Uto, 05.10.2021 - 08:29

2. februar se obeležava kao Svetski dan vlažnih područja jer je ovog datuma, 1971. godine, usvojena Konvencija o vlažnim područjima u iranskom gradu Ramsaru. Svake godine, povodom Svetskog dana vlažnih područja, građani, vladine institucije i nevladine organizacije organizuju brojne događaje kako bi se podigla svest javnosti o vrednostima vlažnih područja, uslugama koje nam ona pružaju i potrebi zaštite.

Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ je upravljač zaštićenog područja SRP „Ludaško jezero“, jezero je postalo Ramsarski lokalitet još 1977. godine, među prvima u nekadašnjoj Jugoslaviji, zajedno sa Skadarskim jezerom i Obedskom barom.

Zaposleni Upravljača su sa medijima događaj obeležiti...

detaljnije
Uto, 02.02.2021 - 23:48

Na obali jezera Ludas, podolci i bivoli su dokazali da svojim pašenjem po tršćacima uspešno uklanjaju višak trske i na taj način vraćaju deo obale u prethodno stanje omogućivši time povećanje biodiverziteta na Ludošu, odnosno vraćanja retkih vrsta ptica koje su ranije imale ovde svoje stanište.

U prilogu o tome govori Oto Sekereš, jedan od čuvara zaštičenog područja iz JP Palić Ludas.

Pon, 06.04.2020 - 23:16

U okviru dugogodišnje dobre saradnje upravljača zaštićenih područja u okolini Subotice, Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ i Nacionalnog parka „Kiškunšag“ iz Mađarske, održana je tradicionalna razmena čuvarske i stručne službe, posetom kolega iz mađarskog nacionalnog parka.

Tokom boravka, obe stručne i čuvarske službe su obišle zaštićena područja, zajedno učestvovale u monitoringu strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja, unošenju podataka u karte, uklanjanju otpada i sprovođenju mera aktivne zaštite prirode. Poslednjeg dana boravka, 22. maja, je obeležen Međunarodni dan biodiverziteta, markiranjem ptica na jezeru Ludaš.

Analizirajući rezultate sa terena, zaključak je da mere aktivne zaštite prirode...

detaljnije
Čet, 23.05.2019 - 13:50

Tema ovogodišnjeg Dana Ludaša je bila je Ekoturistička mapa zaštićenih područja i aktivna zaštita prirode ispašom vodenim bivolima.

U prilozima o tome govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludaš i Oto Sekereš,čuvar zaštićenog područja.

Ekoturistička mapa će odlično posužiti svima zainteresovanima koji žele da obiđu, sami, bez potrebe za vodičem, ovo područje bogato pticama i vodenim životinjama.

Ovo je 42 godine od kada je ludoško jezero listi Ramsara.

Ramsarska konvencija je konvencija o močvarama koja je nastala kao plod borbe za zaštitu močvara 2. februara 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru, a dan usvajanja konvencije proglašen je Međunarodnim danom zaštite močvara.

 

 

Čet, 28.03.2019 - 17:05
Custom Search
Subscribe to Oto Sekereš