Saša Vujić

Na Paliću je u toku planirani izlov babuške od 50 tona.

Posle dve nedelje vađenja, količina ribe koja se nađe u vršakama ne prestaje da se smanjuje, i ribari vade otprilike dnevno između 2.5 do 3 tone babuške, što znači da ove veoma plodonosne ribe ima na pretek.

Dr. Gabor Mesaroš, član tima u ovom projektu KfW-a, inače stručnjak za biomanipulaciju, kaže, posle analize dosadašnjeg ulova, da u jezeru nedostaje jači predator, štuka, u većem broju, kako bi se uspešno smanjio broj babuški:

- Smuđa ima, i to lepih primeraka, ali oni ne mogu u ovom momentu da drže populaciju babuške na nivou, jer je ona već prerasla veličinu koji oni mogu da savladaju.

U prilozima je i primer vađenja ribe iz vrške kao i izjava o njenoj...

detaljnije
Uto, 18.08.2020 - 23:46

U okviru dugogodišnje dobre saradnje upravljača zaštićenih područja u okolini Subotice, Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ i Nacionalnog parka „Kiškunšag“ iz Mađarske, održana je tradicionalna razmena čuvarske i stručne službe, posetom kolega iz mađarskog nacionalnog parka.

Tokom boravka, obe stručne i čuvarske službe su obišle zaštićena područja, zajedno učestvovale u monitoringu strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja, unošenju podataka u karte, uklanjanju otpada i sprovođenju mera aktivne zaštite prirode. Poslednjeg dana boravka, 22. maja, je obeležen Međunarodni dan biodiverziteta, markiranjem ptica na jezeru Ludaš.

Analizirajući rezultate sa terena, zaključak je da mere aktivne zaštite prirode...

detaljnije
Čet, 23.05.2019 - 13:50

Трибина - Кошаре, битка која траје..., одржана је вечерас у пуној сали Велике већнице Градске куће.

Трибину је отворио градоначелник Богдан Лабан, потом се обратио организатор трибине Саша Вујић, председник ГО Друштва српских домаћина Нови Сад.

О самим борбама на караули Кошаре говорили су Аћим Шаровић, херој - борац битке на Кошарама и пуковник Војске Србије Љубинко Ђурковић, тада командант карауле.

У музичком делу програма учествовала је група - Српски православни појци.

Podsećanja na agresiju NATO-a na našu zemlju dovela je do veoma visokog nivoa emocija u većnici.

U prilogu je ilustrovani video zapis tribine.

 

Uto, 23.04.2019 - 00:41

U okviru projekta, skraćeno rečeno, KfW-a, danas su uzeti uzorci za hemijske analize, živog sveta, odnosno fitoplankton i zooplankton, kao i uzorke faune dna, sa tri pozicije na jezeru Ludoš.

Ekipa je bila sastavljena od predstavnika Zavoda za javno zdravlje, (zavod je angažovan za potrebe projekta): Vjekoslava Kezića i Božane Đurašković, i Joakim Fursta hidrobiologa ispred projekta KfW-a.

 

Čet, 28.03.2019 - 15:25

Igrom slučaja, Vinko Tamaši, savetnik za zaštitu životne sredine u JP Palić Ludas, prolazeći obalom jezera, primetio je dim i potom požar na brani između sektora jedan i dva. Vatrogasci odmah reagovali na poziv, ubrzo stigli i sprečili da požar dosegne do obale, gde se mogao proširiti na šire područje.

Više o tome u pvom prilogu, dok u drugom Tamaši govori o stanju ribljeg fonda u jezeru Palić ...

 

Sub, 23.02.2019 - 21:58

Dojavom građana i brzim izlaskom na teren čuvari zaštićenog područja JP Palić Ludaš sprečili krivolov ribe izvadivši prethodno postavljene mreže u dužini oko 150 m.

Više o tome u prilogu od Saša i Otoa.
 

Sub, 24.11.2018 - 17:29

U sklopu IPA projekta Održivo upravljanje vodenim staništima prekograničnog sliva jezera Palić-Ludaš (Sustainable wetland management of the Transboundary Palic-Ludas catchment area - SweM-PaL HUSRB/1602/12/0014), kao partner, Javno preduzeće "Palić-Ludaš" organizovalo je seminar za korisnike prostora projektnog područja (od stanovnika, do predstavnika raznih organizacije, institucije).

Više o tome od Vinka Tamaša, koordinatora projekta.

Pet, 19.10.2018 - 23:56

Čuvari zaštićenog područja JP Palić Ludas, tokom dana su imali poziv od stanovnika obale sektora IV, koji su im dojavili da su primetili mrežu u vodi jezera Palić.

Krivolovci su postavili mrežu radi hvatanja smuđa, i na žalost sedam velikih primeraka ove ribe, koja je neophodna radi oporavka narušenog ekosistema jezera, bile su uginule, dok su tri oslobođene zamke i vrađene nazad u vodu.

Više o tome u prilogu, od Saše i Otoa.

Čet, 11.10.2018 - 23:33

Grupa studenata sa sveučilišta u Zadru, odjel za Geografiju, nalaze se na studijskom putovanju i pri tome kao destinaciju u Srbiji izabrali B.Topolu i jezero Ludoš gde ih je ekipa JP Palić Ludoš dočekala i dala kratak opis šta i kako je ovo zaštićeno područje.

U prilogu docent Marica Mamut govori o utiscima sa puta.

Pet, 04.05.2018 - 11:51

Na vizitorskom centru pored jezera Ludaš, ekipa iz JP Palić Ludos, danas je obeležila Dan zaštite prirode, alias Ramsarske konvencije, sa posetom učenika Hemijsko-tehnološke škole i njihovim gostima, učenika srednje škole iz Slovenije. Tom prilikom su im održana predavanja o Subotičkoj peščari i prikazano prstenovanje ptica.

Prilika je to bila i da se ukaže na primer kako je jedan od bivših učenika Hemijsko-tehnološke škole, Milan Vukotić, posle završetka studija i mastera održivog razvoja i zaštite prirode, dobio šansu da se zaposli u državnoj firmi kao čuvar zaštićenog područja, što je u sadašnjim prilikama u našem okruženju gotovo nezamisliv poduhvat.

Sre, 11.04.2018 - 16:06
Custom Search
Subscribe to Saša Vujić