aerozagađenje

Organizacija IT Subotica 2030 pokrenula je novu veb platformu koja omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje kvaliteta vazduha širom Subotice. Ova platforma donosi određene novine u monitoringu kvaliteta vazduha, omogućujući korisnicima da dobiju detaljne informacije o koncentraciji PM čestica u vazduhu (PM 1, PM 2.5 i PM 10), sa posebnim naglaskom na PM 2.5, koje su ključne za zdravlje ljudi.

Krajem prošle godine, organizacija IT Subotica 2030 postavila je 20 uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Subotice, a sada predstavljaju i digitalni alat koji omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje vazduha. Veb adresa ovog digitalnog alata je vazduh.itsubotica2030.rs, dizajnirana tako da...

detaljnije
Uto, 02.04.2024 - 22:28

U Inspira HUB-u večeras je održana izuzetno zanimljiva tribina o aktuelnoj temi zagađenosti vazduha koja mori čitav svet pa i nas, naročito u zimskom periodu.

 

...

detaljnije
Pet, 17.11.2023 - 01:36

Demokratska stranka (DSS) u Subotici poziva lokalnu vlast da hitno preduzme mere zaštite građana od visoko rizičnog aerozagađenja.
Svedoci smo da je aerozagađenje u našem gradu višedecenijska nebriga nadležnih. U pitanju je zdravlje naših sugrađana, obzirom da teški metali koje udišemo trajno izazivaju brojna oboljenja ljudskog organizma: hronična oboljenja respiratornih organa, astmu i karcinom. Najagresivniji je svakako sumpor dioksid kao i ozon kojeg stvaraju motori sa unutrašnjim sagorevanjem.
Prema AQI skali naš grad se svrstava u PM2.5 od 151- 200 tj. u nezdrave. To konkretno znači da se kod svih sugrađana mogu javiti posledice po zdravlje, a oni koji pripadaju osetljivim i rizičnim grupama mogu se suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima....

detaljnije
Ned, 28.02.2021 - 16:38
Custom Search
Subscribe to aerozagađenje