Kakav vazduh udišemo u našem gradu

Pet, 17.11.2023 - 01:36 -- nikola.tumbas
Diskusija
Diskusija
Aleksandar Boroš Đevi
Aleksandar Boroš Đevi
Dejan Lekić
Dejan Lekić
Žika Reh
Žika Reh
Aleksandar Boroš Đevi
Aleksandar Boroš Đevi
Nastavak diskusije
Nastavak diskusije
O kemtrejlersima
O kemtrejlersima
Luka Vučinac
Luka Vučinac

U Inspira HUB-u večeras je održana izuzetno zanimljiva tribina o aktuelnoj temi zagađenosti vazduha koja mori čitav svet pa i nas, naročito u zimskom periodu.

 

Organizatori tribine su članovi IT Subotica 2030 koji su opet pokrenuli jednu dobru akciju za dobrobit svih sugrađana našeg grada. 

 

Ideja koja od koje su krenuli je da se poboljša merenje (ne)kvalitete vazduha na mnogo više lokacija u gradu tako da bi ljudi mogli edukovati, budu svesni ovog problema, jer dok nemaš podataka to je kao da zagađenje ni ne postoji.

Postojeća aplikacija koja prenosi podatke u realnom vremenu, daje na uvid kakav je trenutni nivo zagađenja na nakoj poziciji i daje odgovori da li je poželjno izlaziti napolje i udisati vazduh u tom trenutku ili ostati unutra u nekim “klimatskim” okolnostima ko poseduje iste u svojoj kući - stanu. 

 

Kada se kaže kako je ocena kvalitete vazduha do 25 (nečega - čestica od mikronskih do nano veličina) to znači da je vazduh “OK” i ne bi se trebali brinuti. No kako se planira ta vrednost će biti spuštena na 5, odnosno pet puta manje, kako kaže SZO. Za informaciju u momentu predavanja dotični index na mernoj stanici na Kelebiji je bio preko 50. 

 

U svakom slučaju ko želi više da sazna može da posluša hronološki priloge sa tribine za mnogo više informacija nego ovde navedenih.

 

Nekoliko učesnika tribine je dalo predloge, ali i kritike na račun politike grada po ovoj temi. Konkretan primer je dobijen iz JP Subotica - Trans gde je zaposlena iznela primedbe kako se ne radi na primeni plana vezano za ovu problematiku, na koji se potrošio poveći novac, jer jednostavno promenom direktora postojeći planovi se odbacuju i stvaraju neki novi a i interne kontrole nema koja bi to morala da to uoči i sankcioniše.

 

Govornici na tribini su bili:

Aleksandar Boros Gyevi, vođa projeketa monitoringa vazduha, IT Subotica 2030

Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada Subotice

Dejan Lekić, član stručnog saveta Nacionalne ekološke ascoijacije, kreator aplikacije Xeco

Petar Stakić, izvršni direktor organizacije IT Subotica 2030

U prilogu je i link (ovde) koji se bavi dotičnom temom pa ko je zainteresovan da sazna više može da ga pogleda.

Playlista ove tribine se nalazi ovde - https://studio.youtube.com/playlist/PLPnjwl9D4YcSSL2NN4I_70XBpcgJL8eJY/videos

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search