Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

organska proizvodnja

Informisanje građana o organskoj proizvodnji se nastavlje organizovanjem Organik info dana preko IPA projekta „Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje sa partnerima iz Srbije i Hrvatske.

Ovaj put, peti po redu, 15. jula 2018. godine u Subotici na izložbi fotografija o Palićkom i Ludaškom jezeru kao propratnom programu ekoloških filmova ECO DOX. Bila je to prilika da se posetioci ovih događaja uz degustaciju, upoznaju sa značajem konzumiranja organske hrane, gde ih mogu nabaviti, kao i prepoznati nacionalni i evropski znak kojim se obeležavaju.

Upravo je jedan od ciljeva projekta, informisanje javnosti kako da prepoznaju organski proizvod, te je ceo događaj i medijski propraćen.

... detaljnije
Pon, 16.07.2018 - 23:31

U cilju uspostavljanja saradnje između organskih farmera, distributera i potrošača, Udruženje TERRA’S je, 2. marta 2018. godine, organizovalo prvi Organik info-dan u prodavnici „BioPijaca“ u Subotici. U narednih godinu dana u planu je Novi Sad, Bečej, Sremski Karlovci i Sombor. Pored degustacije, promocija je podrazumevala upoznavanje potrošača sa znakom sertifikovanog organskog proizvoda, o čemu je govorila, Snježana Mitrović, iz TERRA’S-a, dok je, Srđan Radulović, vlasnik „BioPijace“ ukazao na značaj uspostavljanja poverenja na relaciji kupac-distributer-farmer. Prisutni su imali priliku da razgovaraju i sa Arpadom Čikošem, organskim farmerom iz Totova sela.

Info-dan je jedna od aktivnosti projekta “Organic Bridge - Organski most” koji se...

detaljnije
Sub, 03.03.2018 - 17:54

Na današnjoj konferenciju za novinare koju je odgranizovalo Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Otvorenog univerziteta Subotica, Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S i  Regionalnog Arhus centra Subotica, sumirala je rezultate postignute u 2016. godini.

Poseban naglasak je bio vezan na projekat “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

U prilogu zvučni zapis iste.

 

Sre, 30.11.2016 - 16:03

Organska jeste ženska proizvodnja

U petak, 14. oktobra, poslednjeg, trećeg dana 12. Međunarodnog festivala organskih proizvoda BIOFEST, održana je panel diskusija na temu „Žene u organskoj proizvodnji“. U ime organizatora, Udruženja TERRA'S i Otvorenog univerziteta Subotica, skup je pozdravila, Snježana Mitrović, zahvaljujući se „M AGRAR 024 BV“ firmi, koja je po prvi put podržala ovu manifestaciju, ispred koje je učesnice pozdravio, Branko Vujuć, rekavši, između ostalog, da mu je zadovoljstvo u radu sarađivati sa ženama koje su vredne, radne, precizne, pouzdane i dobre u organizovanju posla.

Na početku je nametnuta teorija da je konvencionalna muška, a organska poljoprivreda ženska, obrazlažući činjenicom da jači pol voli nadmetanje, što veći profit, brzinu u uništavanju...

detaljnije
Sub, 15.10.2016 - 12:06

Sa vizijom zdravog života, "Kap po kap zdravlje", "Zrno po zrno život",  Ivan Perčić, vlasnik kompanije Suncokret d.o.o. iz Hajdukova u izjavi za medije ukratko pojašnjava kako je bilo početi raditi u opstati u uslovima rata i inflacije kada ste za pet stotina milijardi dinara mogli da kupite veknu hleba, pa do današnjeg dana kada je priznati proizvođač organske hranhe i izvoznik u EU i okolne zemlje regiona.

U nastavku prilog od Suncokret d.o.o.

Jubilej povodom 25 godina kompanije Suncokret

Kompanija za proizvodnju, preradu i promet zdrave hrane „Suncokret“ nastalo je davne 1989. godine, kao rezultat dugogodišnje posvećenosti zdravijem načinu ishrane....

detaljnije
Pon, 15.12.2014 - 17:39

U amfiteatru subotičkog Otvorenog univerziteta danas je otvoren 9. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest”. Cilj ove dvodnevne manifestacije je promovisanje značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava i uspostavljanja čvršće privredne saradnje u regionu. Fokus ovogodišnjeg susreta koji se održava pod sloganom „Samo jedan organski obrok menja sve(s)t” je na objedinjavanju poljoprivrednika, prerađivača i ostalih interesnih grupa, sa ciljem unapređenja ekonomske efikasnosti u proizvodnji i povećanja konkurentnosti organskih proizvoda, kako na domaćem, tako i na tržištu Evropske unije.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je otvarajući manifestaciju učesnicima „...

detaljnije
Uto, 15.10.2013 - 21:08

Glavni rezultati projekta Organica.net su uvođenje organskog obroka u PU "Naša radost" u Subotici što je obezbedilo jačanje kapaciteta eko-poljoprivrednika, te pronalaženje tržišta u Hrvatskoj preko firme "Eko-vrelo" iz Belog Manastira, saopštila je u uvodu, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S. Podsetila je da su "ušli" u završni osamnaesti mesec realizacije projekta sa Udrugom Slap iz Osijeka, podržanog od strane Evropske unije i Grada Subotice, preko IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

Kako je, Jelena Ivović, iz Udruženja TERRA’S, izvestila, opšti cilj projekta je bio stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja u sektoru proizvodnje organske hrane, te započinjanje programa podrške i prekogranične saradnje, koja bi stvorila konkurentne eko preduzetnike kako...

detaljnije
Uto, 03.07.2012 - 12:41

Povodom otvaranja IV Biofesta, festivala organske hrane, održana je žurka u hotleu Patria.

Čet, 06.11.2008 - 22:40

Nekakva konferencija na kojoj se nešto govorilo.

Čet, 06.11.2008 - 11:40

Volfram Mas, ambasador Nemačke u našoj zemlji posetio je pogon zdrave hrane u naselju Hajdukovo, pored Subotice koje je zahvaljujući saradnji sa GTZ-om ostvarilo značajan izvoz u zemlje Evropske unije.

- Od 2000. godine Nemačka je Srbiji stavila na raspolaganje oko 600 miliona evra, ali za mene je uvek najvažnije da vidim kako ta pomoć stiže do pojedinca. Ovo je upečatljiva poseta jer sam se uverio da je 15 ljudi dobilo posao  i da se šire potencijali za saradnju, - rekao je ambasdor Mas.

Pogon «Suncokreta» je otvoren 1989. godine i tada je bio začetnik organske proizvodnje i prerade u Srbiji. Danas otkupljuje i prerađuje oko 30 tona organski odgajenog...

detaljnije
Uto, 01.07.2008 - 15:30
Subscribe to organska proizvodnja