Poziv na 19. Biofest - Međunarodni festival organskih proizvoda

Sre, 04.10.2023 - 09:32 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

MEĐUNARODNI FESTIVAL ORGANSKIH PROIZVODA 19. BIOFEST OD 11. DO 12. OKTOBRA

Po 19. put Udruženje TERRA'S i Otvoreni univerzitet Subotica organizuju Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST. Cilj dvodnevne manifestacije koja će se održati 11. i 12. oktobra 2023. godine jeste da se promoviše organska ili ekološka poljoprivreda u Srbiji i regionu kao značajna privredna grana sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. Da bi se razvio ovaj vid proizvodnje, na BIOFEST-u se organizuje izložba i promocija organske hrane, razni skupovi, te nagrađuju najbolji u ovom sektoru.

Panel diskusija

Prvog dana, nakon svečanog otvaranje manifestacije u 11 časova, planirana je panel diskusija na temu: „Sadašnjost i budućnost organske/održive proizvodnje u regionu“. Na skupu će se prezentovati trenutno stanje, ali i predočiti perspektiva održive proizvodnje sa aspekta specifične situacije, posebno ekonomske krize u Evropi. Pokušaće se dati odgovor u kojoj meri će imati uticaj na sprovođenje „zelenih dokumenata”, pa time i na dalje širenje organske proizvodnje, jer je glavni cilj „Evropskog zelenog dogovora“ održiva, klimatski neutralna Evropa do 2050. Panelisti će biti iz Srbije i Hrvatske kao članice EU.

Dan otvorenih organskih kapija”

Prvog dana manifestacije planiran je obilazak vinograda u periodu konverzije, Ivice Davčika, iz Tavankuta. Pre šest godina je na pola hektara podigao vinograd koji je u trećoj godini prelaznog perioda na organsku proizvodnju. Predsednik je Udruženja vinara Tavankuta preko kojeg se zalaže da se njihova vina nađu na putu vina u našoj zemlji.

Promocija autobiografije “ VITA ORGANICA”

Drugog dana BIOFEST-a, u Eko centru na Paliću u 11 časova počinje promocija autobiografije pod nazivom „VITA ORGANICA“ prof. dr Tereze Horvat Skenderović koja je osnovajući 1990. godine Udruženje TERRA’S ispisala istoriju razvoja organske proizvodnje u regionu. Deo knjige je posvećen aktivnostima ovog udruženja - „Terrasove 33 godine u Terezinih 70“.

Projekcija eko-dokumentarca

U isto vreme u bioskopskoj sali Eurocinema Otvorenog univerziteta Subotica projekcija ekološkog dokumentarnog filma: „Mali i veliki“, koji je režirao Želimir Gvardiol. Posle više od 23 godine od bombardovanja Srbije od strane NATO pakta, on putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekocida prouzrokovanog korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom. Film je izazvao veliku pažnju publike kada je prikazan u okviru ECO DOX programa Festivala evropskog filma Palić 2023.

Izložba

Neizostavna dvodnevna izložba organskih proizvoda u holu Otvorenog univerziteta Subotica od 10 do 17 časova. Osim svežih ili prerađenih poljoprivrednih proizvoda, biće izložena bio-zaštitna sredstva i đubriva. I ovoga puta posetioci će moći da dobiju informaciju o mogućnostima onlajn kupovine. Izložba će biti upotpunjena minijaturama umetnice iz Zemuna, Mirjane Antić, novinarke u penziji koja inspiraciju nalazi u prirodi.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Međunarodni festival organiskih proizvoda otvoren je 19. put na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Nagradu za bioproizvod godine osvojila je vinarija "Petra" sa Palića za organska vina. Nagradu za bioproizvođača godine poneo je Vlada Vozar, sa organskog gazdinstva "Vozar" iz Kisača.

Nagrade je uručio Branislav Raketić, šef grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Ispred lokalne samouprave, skup je pozdravio Slobodan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede. Konferansu je vodila Snježana Mitrović iz Udruženja Terra's.

Program je nastavljen panel diskusijom "Sadašnjost i budućnost organske / održive proizvodnje u regionu" na kojem su učestvovali Branislav Raketić (...

detaljnije
Post date: Sre, 11.10.2023 - 12:48
Custom Search