Kreatív, kritikus fiatalok

Čet, 17.11.2005 - 19:00 -- urednik

A magyar tudomány ünnepe ünnepségsorozat keretében Szabadkán adták át a belgrádi Magyar Nagykövetség és a Szabadkai Fíµkonzulátus pályázatán részvevíµknek a díjakat



A szabadkai Kosztolányi Dezsíµ Nyelvi Gimnázium dísztermében ünnepelték csütörtökön este a magyar tudomány napját, amely keretében adták át a díjakat azoknak a középiskolás diákoknak és egyetemista hallgatóknak, akik pályamunkájukkal részt vettek a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége és a Szabadkai Fíµkonzulátus által hirdetett pályázaton. A pályázatra esszémunkával lehetett jelentkezni, amelyben valamely vajdasági magyar tudóst kellett méltatni. A munkákat öttagú bírálóbizottság méltatta, amelynek tagjai voltak Gábrity Molnár Irén, Hózsa Éva, Ódry Péter, Pintér Molnár Edit és Szedlák Otilija.



 Az ünnepség részvevíµi meghallgathatták Kálmán Alajos akadémikus elíµadását, aki a hetvenes évek óta, dr. Ribár Bélával és más kutatókkal tartó kapcsolatáról, az együttműködésríµl, valamint a közös munkáról és annak eredményeiríµl beszélt elíµadásában.



 Varga Imre, a szabadkai Magyar Fíµkonzulátus fíµkonzulja elmondta, elíµször ünnepeljük meg így közösen a magyar tudomány ünnepét, de reményét fejezte ki, hogy nem utoljára. -- Szeretném megköszönni a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy a kezdetektíµl fogva együttműködését biztosította. Ez egy nem olyan mély gyökerekre visszanyúló ünnep, és fontos, hogy ez az ünnep kilépett Magyarország határai közül – mondta Varga Imre. Az esszépályázatokat Gábrity Molnár Irén méltatta, és kiemelte, hogy a középiskolások átlagon felüli eríµbefektetéssel dolgoztak, figyelemre méltó a tanulók kreatív munkája, merész gondolataik. Az egyetemistáknál a kritikus látásmódot emelte ki, és hozzátette, hogy íµk szívesebben írnak szakmunkát, inkább tényfeltárók. A zsűri több szempontból osztályzott, figyelembe vette az ötletes témaválasztást, a feldolgozás eredetiségét, az esszé stílust, a helyes nyelvezetet például. Így 17 középiskolai esszé közül hat tanuló, Tóth Ágnes, Kaszás Hajnalka, Kenyeres Adél, Botos Zsófia és Karácsonyi Éva, valamint Töríµcsik Nagy Tamás dícséretes munkájáért kapott oklevelet és könyvjutalmat. Három tanuló, Baráth Attila, Csernák Éva és Líµrinc Tímea kiemelkedíµen dícséretes munkáját is elismeréssel jutalmazták. A középiskolások közül két harmadik díjat is osztottak, Molnár Lídia munkájáért, valamint Döme Zsolt, Seregély Emese, Orosz Leona és Grujin Tamara közös munkájáért oklevelet, könyvet, valamint fejenként 20 euró pénzjutalmat kaptak. A második helyen Márki Anna és Szügyi Edit végzett, íµk az ajándékok mellé 30 euró pénzjutalmat kaptak. Az elsíµ helyezett pedig Kató Gyöngyi és Tóth Laura lett, akik 50 euró pénzjutalmat kaptak az oklevél és könyv mellé.



Az egyetemisták között öt tanuló írt dícséretes munkát, Tóth Anita, Horvát Anita, Nacsa Nella, Majlát Ágota és Cvetanović Miomir. Harmadik Becskei Mónika lett, a második Gruber Enikíµ, az elsíµ helyen pedig Martonosi Mirella végzett. í•k mindhárman szintén pénzjutalomban is részesültek.



A díjátadás után Kosztolányi Dezsíµ Nyelvi Gimnázium tanulóinak elíµadását láthatta a közönség, miután kötetlen beszélgetésre invitálták a vendégeket a gimnázium helyiségeibe.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search