Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

U prostorijama Bunjevačke matice, otvorena je izložba slika u tehnici slame „Dani Dužijance 2017“.

Radove su izložile  slamarke iz...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 22:13

Obećanja da će biti urađen deo Y-kraka koji će povezati beogradski i somborski put, danas je ispunjeno dolaskom na otvaranje ove deonice puta: potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastora, gradonačelnika Subotice Bogdana Laban, v.d. direktora preduzeća „Koridori Srbije“ Zorana Babića, v.d. direktora JP ,,Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka i predstavnika izvođača radova.

Kratica na Y-kraku sada smanjuje opterećenje u saobraćaju u centru grada jer se vozila i kamioni čiji je cilj privredna zona u Malom bajmoku a koji dolaze sa zapada i juga više ne moraju provlačiti kroz grad i opterećeni deo somborskog puta kod Buvljaka!

U prilogu link kada se uživo prenosilo otvaranje......

detaljnije
Uto, 22.08.2017 - 16:07

21.08.2017. na pešćanoj plaži Vikend Naselja na Paliću održano je svečano otvaranje međunarodnog kampa "Omladina crvenog krsta 2017", kamp traje pet dana na više lokacija na Paliću i učesnici su iz zemalja regiona.

Uto, 22.08.2017 - 08:29

JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica obaveštava javnost da je, nakon isteka roka za legalizaciju priključaka na javnu i kanalizacionu mrežu, u toku kontrola stanja na terenu.

Kontrolom je obuhvaćena celokupna terotirija grada Subotice i okolnih naselja. U raznim delovima grada naše ekipe su registrovale jedan broj domaćinstava sa nelegalnim priključcima, čiji korisnici nisu iskoristili priliku da pod povoljnim uslovima, uz standardnu cenu i na 24 mesečne rate, izvrše legalizaciju nelegalnih priključaka. Za te građane povoljni uslovi više ne važe i njima će ovih dana biti dostavljeni pozivi da, ukoliko podnesu potrebnu dokumentaciju, legalizuju svoje priključke po dvostrukoj ceni i bez mogućnosti plaćanja na rate. U protivnom će biti isključeni sa sistema javne vodovodne ili...

detaljnije
Pon, 21.08.2017 - 14:19

U organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara, na Paliću je, tradicionalno, svečano obeležen nacionalni praznik Mađara Sent Ištvan.

Pored predstavnika mađarskog konzulata, prisutan je bio i ministar odbrane R.Mađarske Ištvan Šimičko.

Posle ceremonije sečenja hleba, prisutnima su bili deljene veknice hleba.

Sub, 19.08.2017 - 23:55

Ogranci možda najvećeg kluba bajkera na svetu "Night wolves" (https://en.wikipedia.org/wiki/Night_Wolves), iz Srbije, R.Srpske i Crne Gore danas su posetili Suboticu u svojem obilasku AP Vojvodine, gde su se susreli sa Rusko-Beloruskim bratsvom Knez Vladimir, koji su ih proveli kroz grad.

Za detalja videti prilog vožnje i izjave za subotica.info:

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10154884189153061/

 

Sub, 19.08.2017 - 23:26

Ministiri odbrane Srbije i Mađarske, Aleksandar Vulin i Ištvan Šimičko, susreli su se danas u protokolarnoj poseti dva ministra.

 

U prilogu konferencija za medije je prenošena uživo na FB stranicii @SuboticaLIVE.

 

photo: Jovan Mamula

Sub, 19.08.2017 - 17:37

Na Prvom festivalu spotova o prirodi "Green movie", koji su zajednički organizovali Zavod za zaštitu prirode Srbije i festival Nišfville, prikazana su i dva kratka filma o radu zaštitara na Paliću i Ludašu: Prstenovanje ptica i Lomljenje leda.

Cilj je bio da se domaćoj i internacionalnoj publici festivala predstavi priroda Srbije, i time promocija zaštićenih područja.

Autor ovih kratkih filmova je Nikola Tumbas, u oni su urađeni u saradnji sa JP "Palić Ludaš", koje je bilo formalni predstavnik na festivalu, kao preduzeće koje se bavi radom u zatičenom području.

Pogledajte kratke filmove u prilogu.

Pet, 18.08.2017 - 17:39

Nekoliko detalja iz borbe vatrogasaca sa požarom u hotelu Gloria.

Čet, 17.08.2017 - 23:55

Požar koji se popodne u 15.35 probio do potkrovlja hotela Galerija i pretio da pređe na susedne krovove objekata sa kojima je u sklopu, ugašen je u potpunosti (sa zalaskom sunca u 20.20.) intervencijom subotičkih vatrogasaca kojima su pritekli u pomoć ekipe iz okolnih mesta.

Vatra je zahvatila krov i poslednji sprat hotela, srećom u požaru nije bilo povređenih, a kako javlja novinarka "Blica" sa lica mesta, evakuacija građana uspešno je obavljena u prvim minutima nakon incidenta. Ipak, nekoliko osoba je prevezeno u bolnicu radi inhalacije zbog posledica udisanja dima.

Po svedočenju nekih, tokom prenosa uživo, friteza je bila uzrok požara.

U prvom video prilogu https://youtu.be/a9PiMQH4mHA (timelapse snimku...

detaljnije
Čet, 17.08.2017 - 21:44

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno-umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga...

detaljnije
Sre, 16.08.2017 - 01:35

Jugonostalgičar, Blaško Gabrić, na ovaj ili onaj način, promoviše ideje socijalizma, odnosno ex - SFRJ. Ovog puta sa podrškom mladih volontera iz "cilog svita" koje je organizovao Goran Gabrić, koji pokušavaju da razumiju "o čemu je ovde rič" dok raščišćavaju u čudu aleju platana u Mini Jugoslaviji.

Pošto je prethodni lik Josipa Broza Tita odliven u bronzi otkinut sa postamenta, postavljenog u šumi Mini Jugoslavije, ovog puta se to radi od betona.

Vođa posla je vajar-amater Mačković koji je napravio repliku Augustinčićevog impozantnog spomenika Tita koje se nalazi u Kumrovcu.

Za nekoliko dana spomenik će biti završen i otkriven verovatno u ovu subotu.

U prilogu sa lica mesta nekolio detalja a u video prilozima govore vođa volontera i jedan volonter iz...

detaljnije
Sre, 16.08.2017 - 01:21

15.08.2017. u prostorijama MZ Peščara dodeljena je humanitarna pomoć socijalno ugroženim licima te mesne zajednice u vidu polovne garderobe.

Uto, 15.08.2017 - 11:45

Zbog vremenskih prilika koje nisu dozvoljavale da se svećana povorka održi kako je uobičajeno, odlučeno je da se predaja prvog kruva od ovogodišnjeg žita, gradonačelniku Bogdanu Labanu, obavi u katedrali Svete Terezije Avilske.

U prilogu govor gradonačelnika:

***

Poštovani gosti, cenjeni sugrađani, dame i gospodo,

Uvek je dobro biti zajedno. Zajedno razgovarati i dogovarati se; družiti se; zajedno raditi i zajedno slaviti. Danas smo ovde, u katedrali Svete Terezije Avilske, da zajedno proslavimo još jednu „Dužijancu“, tradicionalnu svetkovinu koja se povodom završetka žetve u našem gradu organizuje već više od 100 godina.

I ove godine је, u Đurđinu, održano tradicionalno „Takmičenje risara“, atraktivna manifestacija u okviru „...

detaljnije
Ned, 13.08.2017 - 16:38

Ispraćaj bandaša i bandašice iz župe Sv. Roka po drugi put, ovog puta iz kamere Ivana Ivkovića Ivandekića KLAPIM.

Ned, 13.08.2017 - 15:40

Prvi deo izveštaja ispraćaja bandaša i bandašice iz crkve svetog Roke (MZ Ker).  Fotografije Vedran Jegić.

Ned, 13.08.2017 - 15:37

U okviru Dužijance 2017. uz prisustvo mnoštvo posmatrača predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica Luka Gabrić i  Ana Ivanković Radak i izabrani najljepoši pratioci i pratilje bandaša i bandašice. Prvi pratioc i pratilja su, Dario Tumbas i Marija Gabrić drugi pratioc i pratilaj su, Luka Prćić i Olivera Pinter, treći pratioc i pratilja su Ivan Ivanković Radak i Ivana Poljaković.

Kasnije je održana Tamburaška večer..

 

Sub, 12.08.2017 - 12:00

U dvorištu Gradskog muzeja danas je održana radionica - Kako napraviti šešir? (od puste) gde je Sofija Levai obučila grupu entuzijasta da naprave svoju kreaciju šešira.

U prilogu uživo ukratko je prikazana tehnologija rada...

Inače, ako još niste pogledali izložbu sa tematikom šešira u muzeju, još niste zakasnili!

Čet, 10.08.2017 - 23:57

Na današnjoj press konferenciji u MKC Nepker, najavljen šesnaesti po redu interetno festival. Organizatori na čelu sa Belom Bodrogijem predstavili su celokupan program ovogodišnjeg festivala, uz napomenu da se u saradnji sa gradskom samoupravom (gradskim menadžerom), turističkom organizacijom grada i Park Palićem došlo do rešenja da se festival ipak dobro organizuje i pored smanjenog priliva sredstava za isti.

Više o programu fetivala potražite na stranici interetno.net

Čet, 10.08.2017 - 23:56

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić i Kata Kuntić predstavile su danas program obeležavanja Dana Dužijance koji će se održati u utorak 15.avgusta u popodnevnim časovima od 17.30 do 22.00, od prijema gostiju, polaganje venca, svečane akademije i završnog dela "Bandašicinog kola" u restoranu "Spartak S".

Sre, 09.08.2017 - 21:40

Pripreme za manifestaciju Dužijanca uključuju i završetak rekostrukcije centralnog kruga - sunca, centra Subotice.

Uto, 08.08.2017 - 23:15
Subscribe to Zajednica