Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

Učenički parlament  Osnovne škole Matija Gubec organizovao je humanitarnu akciju Slatkiš za osmeh, uz podršku nastavnica Danijele Radnić i Sandre Ilić Kostić.

Naime, tokom prethodne nedelje sakupljali su se slatkiši za decu iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu. Svako ko je bio u mogućnosti doneo je čokoladicu, bananicu ili neki sličan slatkiš, a nakon završetka akcije napravljeni su paketići za svako dete.

Podela ovih skrommih, ali od srca pripremljenih poklončića održana je 5.12.2018. u prostorijama vrtića. Sva deca i njihovi vaspitači bili su prijatno iznenađeni ovim gestom i nisu štedeli svoje osmehe.

Cilj akcije bio je da obradujemo naše mališane i da im pokažemo da njihovi veliki drugari misle na njih.

Čet, 06.12.2018 - 21:51

Izvođenjem pozorišne predstave „Punoletstvo“ i izložbom pod nazivom „Dela znače“ danas je, u amfiteatru Otvorenog univerziteta, svečano obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra. U saradnji sa Vladom Republike Srbije, od 2.000 godine kroz različite programe podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije. Podršku su pružili Nemačka razvojna organizacija GIZ, Nemačka razvojna banka „KfW“ i brojni partneri.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je, tim povodom, da je ovaj događaj i prilika da Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Savezne Republike...

detaljnije
Uto, 11.12.2018 - 20:15

Стални партнери у активностима и обележавању значајних нз датума из Календара здравља (Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, Превентивни центар Дома здравља Суботица и ЦК Суботица) су 11. децембра организовали акцију провере  фактора ризика за здравље у МЗ Доњи Таванкут. Акција је организована са жељом да се нагласи значај промоције здравља и превентивних прегледа код изабраног лекара. Запослени Центра за промоцију здравља су у времену од 08:00-11:00 часова обавили стандардна мерења за 24 особе (телесне висине, тежине, те је одређен индекс телесне масе и процењен степен телесне  ухрањености).

Физиолошка ухрањеност је измерена код 9 особа. Повећана телесна маса у степену предгојазност је измерена код 7 особа, гојазност I степенa код 4 особе, гојазност II...

detaljnije
Uto, 11.12.2018 - 17:19

Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisala na dve teme: „Razumeti, a ne suditi” i „Otići ili ostati”, danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da je osnov za ljudsku sreću, razvoj i napredak svakog pojedinca,  kao i za mir u svetu, upravo svest o potrebi proklamovanja, razvoja, pravne regulative i zaštite ljudskih prava.

– Pođimo od svesti jednog mladog čoveka koji je tek pošao u svoju životnu avanturu. Moramo mu svim snagama i zajedničkim...

detaljnije
Pon, 10.12.2018 - 16:43

Akcija četvorice mladića sa Prozivke nije ostala neprimećena od zviždača iz ove najgušće naseljene mesne zajednice u gradu, pa sam dobio zadatak da ih zabeležim u njihovoj aktivnosti na očuvanju malo ruiniranog murala na jednoj garaži.

Ned, 09.12.2018 - 18:11

Lepo vreme i lep događaj gde su svi učesnici pobednici doprinelo je da ovogodišnja trka Deda Mraza bude najmasovnija do sada. Procena broja trkača, pre završetka trke, je da ih je bilo preko 2000 učesnika (izvor Norbi).

Detalj, organizatori bi morali da se pripreme za sledeću trku malo bolje jer je zvog velikog broja učesnika stvorena prilična gužva i u nekim momentima i zastoj pa se baš nije moglo prići Velikoj terasi.

Ned, 09.12.2018 - 17:11

U organizaciji katoličkog društva „Ivan Antunović“, Etnološki odjel „Blaško Rajić“ otvorena je XXII izložba BOŽIĆNJAKA u predvorju Gradske kuće.

Izložba Božićnjaka otvorena je do 14. XII.

Mogu se pogledati dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“ i Likovno-slamarskog odjela HKPD „Matija Gubec“.

Izložba se priređuje uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Grada Subotice.

Izložba Božićnjaci se tradicionalno održava od 1997. godine, u organizaciji Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“.

Kod bunjevačkih Hrvata za Božić se tradicionalno izrađuje božićni kolač „Božićnjak“, prizor Betlehema u malom, ukrašen...

detaljnije
Sub, 08.12.2018 - 10:24

Pozdravnim govorima, uručenjem zahvalnica i plaketa i bogatim muzičkim programom, Gradska organizacija invalida rada Subotice večeras je, na svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležila 65. godišnjicu postojanja i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar).

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, rekao da 65 godina postojanja Gradske  organizacije invalida rada predstavlja tradiciju vrednu poštovanja i da šest i po decenija kontinuirane brige o ljudima potvrđuje opredeljenost našeg grada, naše zajednice, da živimo složno, pomažući jedni drugima.

– Grad Subotica i ja kao gradonačelnik svesni smo činjenice da kroz razne vidove pomoći i servise brinete o dve hiljade...

detaljnije
Pet, 07.12.2018 - 23:54

Градоначелник Суботице Богдан Лабан састао се данас, у Градској кући, са амбасадором Кипра у Београду Константиносом Елиадесом. Сусрет градоначелника Лабана и амбасадора Елиадеса протекао је у срдачној атмосфери, у разговору у којем је наглашено да су традиционално блиски и пријатељски односи Србије и Кипра добра основа за реализацију конкретних пројеката на нивоу локалних самоуправа.

Богдан Лабан је током сусрета пожелео добродошлицу амбасадору Елиадесу, изразио захвалност Кипру на континуираној и искреној подршци коју пружа Србији на њеном европском путу и у очувању територијалног интегритета и суверенитета и представио привредне, инвестиционе, туристичке, културне и друге потенцијале Суботице и Палића.

Захваљући...

detaljnije
Pet, 07.12.2018 - 14:58

Učenički parlament  Osnovne škole Matija Gubec organizovao je humanitarnu akciju Slatkiš za osmeh, uz podršku nastavnica Danijele Radnić i Sandre Ilić Kostić.

Naime, tokom prethodne nedelje sakupljali su se slatkiši za decu iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu. Svako ko je bio u mogućnosti doneo je čokoladicu, bananicu ili neki sličan slatkiš, a nakon završetka akcije napravljeni su paketići za svako dete.

Podela ovih skrommih, ali od srca pripremljenih poklončića održana je 5.12.2018. u prostorijama vrtića. Sva deca i njihovi vaspitači bili su prijatno iznenađeni ovim gestom i nisu štedeli svoje osmehe.

Cilj akcije bio je da obradujemo naše mališane i da im pokažemo da njihovi veliki drugari misle na njih.

Čet, 06.12.2018 - 21:51

Osnovna škola „ Matija Gubec“ održala je juče  Adventski vašar.

Program u holu škole započeo je pesmom „ Božić, Božić divan dan“ koju je izveo školski hor. Nakon toga prisutne su razveselili članovi dramske sekcije predstavom božićne tematike „ Jakov“. Na kraju programa, okupljeni su bili pozvani da obiđu vašar na kom su učenici sa svojim učiteljima i razrednicima prodavali božićne ukrase koje su sami napravili. Prikupljeni novac koristit će se za potrebe učenika.

Čet, 06.12.2018 - 21:46

Pripremite se da optrčite bar jedan krug sa svima ostalima u nedelju na obali jezera Palić. Medalja vam je zagarantovana, kao i dobro raspoloženje i druženje. Startni broj preuzmite u kancelariji TOS-a, na Ženskom štrandu ili na sam dan događaja. Bitno je da dođete.

Više o ovovme u prilogu Radmila Šakić.

p.s.

Još nešto, učestvujući u ovome možete i da pomognete akciji udomljavanja pasa lutalica. Kako? Radmila govori o tome...

Sre, 05.12.2018 - 13:02

Tokom prepodneva radnici JKP Čistoća i zelenilo krenuli su u kresanje lipa, odnosno verovatno kasnije vađenje istih.

Dopuna u 13.15. Saopštenje.

Zamena stabala na Korzou Zamena stabala sitnolisne lipe, (Tilia cordata), na Korzou, (ukupno 11) je u toku, jer su postojeća usled negativnih spoljnih uticaja, pre svega dugotrajnih suša i visoke temperature, propala. Na njima su vidljiva oštećenja od dugotrajne suše – osušeni vrhovi stabala, ispucala i oštećena kora i tkivo. Ubrzano je sušenje i otpadanje grana, te sušenje čitavih stabala. Na žalost, prilikom sadnje pre dvadesetak godina, (1996-7), nije ostavljena mogućnost zalivanja i prihrane. Zamena će se vršiti kvalitetnim, sedmogodišnjim aklimatizovanim sadnicama...

detaljnije
Sre, 05.12.2018 - 12:25

Na večerašnjoj sednici HNV-a izabrana je Jasna Vojnić za predsednicu ovog tela hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Uto, 04.12.2018 - 19:56

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišao je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ gde su nedavno zamenjeni stari drveni prozori i sanirana zapadna fasada objekta.

Izjava za medije je u prilogu.

Uto, 04.12.2018 - 13:29

Učenici Tehničke škole Ivan Sarić, Bođo Danijel i Oravec Valentin, danas su u Gradskom muzeju, u okviru postavke, Rođenje humanoidne robotike, predstavili sa čime se oni bave u školi kada su u pitanju roboti.

Kasnije video prilozi...

Pon, 03.12.2018 - 21:02

U okviru obilježavanja Godine hrvatskih velikana u Vojvodini, učenici OŠ „Matija Gubec“ Tavankut koji pohađaju nastavni predmet Hrvatski jezik te Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture sudjelovali su na likovnom i literarnom natječaju Njive djetinjstva. Riječ je o natječaju koji je, povodom stote godišnjice rođenja pjesnika Jakova Kopilovića, raspisala Hrvatska riječ u suradnji s ostalim hrvatskim institucijama, udrugama i pojedincima.

Tom je prigodom u HKC-u Bunjevačko kolo, Subotica u četvrtak, 29. 11. 2018. u 19:00 sati organiziran prigodan program i uručenje diploma i nagrada te pohvalnica i utješnih nagrada učenicima koji su sudjelovali na natječaju.

            Nagrađeni i pohvaljeni učenici OŠ Matija Gubec Tavankut su sljedeći:

Diplomu i nagradu za...

detaljnije
Pon, 03.12.2018 - 13:22

Tokom noći subote na nedelju provalnici su pokupili instrumente i ozvučenje iz "kuće tambura" odnosno HGU Festival bunjevačkih pisama na adresi Vladimira Gortana 23. Vojo Temunović, dopredsednik udruge u prilogu objašnjava kako se to dogodilo. Tamburaši će se morati organizovati na brzinu, jer koncert koji su planirali se održava sutra u Gradskoj kući.

Koncert održan uz solidarnost drugih muzičara.

dopuna 2018.12.06.11.10.

A i provalnik otkriven - videti ovde - https://www.subotica.info/2018/12/06/pronadene-tambure-kao-i-osumnjiceni...

Pon, 03.12.2018 - 09:59

U bunjevačkoj zajednici, u radu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, biće ostvareno zajedništvo dve izborne liste koje su učestvovale na izborima. To je i definitivno potvrđeno na konstitutivnoj sednici, potom i prvoj radnoj, održanim u prostorijama Bunjevačke matice u subotu, 1. decembra.

Jednoglasnom odlukom svih osamnaest prisutnih članova novog saziva NSBNM (od devetnaest koliko Savet broji) za predsednicu je ponovo izabrana dr Suzana Kujundžić Ostojić. Jedinstvo između dve liste pokazano je i nastavkom odabira čelnika, zamenik predsednice biće prim. dr Vlado Babić, a potpredsednici Nikola Babić, Veljko Vojnić i Dejan Parčetić. Predsednik Izvršnog odbora u novom sazivu biće ponovo Mirko Bajić, dok će u IO NSBNM biti još Sandra Iršević, Nikola Žuljević, Branko...

detaljnije
Ned, 02.12.2018 - 23:03

Subotički sportisti su nakon dugi niz godina dočekali da se rekonstruiše Gradski stadion. Nakon 40 godina ovo je bilo prvo ozbiljnije ulaganje u ovu sportsku infrastrukturu. 

Na stadionu je postavljena nova trim staza sa kompletnim borilištima, urađena potpuna rekonstrukcija travnate podloge uz promenu drenaže. sanirane su i klupske prostorije , svlačionice Ženskog fudbalskog kluba Spartak i Atletskog kluba Spartak. Sve radove je vrlo kvalitetno izvršila firma "SMB gradnja". Republika je u rekonstrukciju Gradskog stadiona uložila 67 miliona dinara, dok su Pokrajina i Grad uložili po 10 miliona, za promenu travnate površine. Ovom rekonstrukcijom uz najavljenu obnovu svih tribina tokom sledeće godine Gradski stadion u Subotici će biti jedan od najprimerenijih u regionu.

...

detaljnije
Pet, 30.11.2018 - 18:03

Detalj sa sednice UO JKP Subotica Gas.

Godina 2018. je skoro iza nas, pa već polako možemo da sumiramo šta je sve odrađeno u proteklom periodu a pripremili smo i planove koji želimo realizovati u narednoj godini.

Kao prvo treba da istaknemo da u snabdevanju gasom nije bilo prekida odnosno da je  isporuka gasa bila kontinuirana. Nije bilo ni primedbi na kvalitet gasa od strane potrošača i takođe ne beležimo nikakve havarije.  Ovo smatramo posebno bitnim,  jer su bezbednost ljudi i imovine na prvom mestu.

U 2018. godini nastavljena  su investiciona ulaganja prema planu poslovanja na koju je lokalna samouprava dala saglasnost  22-og februara 2018. godine. Na početku godine pokrenute su procedure javnih nabavki prema dinamici iz plana poslovanja. U ovoj godini koja je...

detaljnije
Pet, 30.11.2018 - 12:48
Subscribe to Zajednica