Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

Novi Sad, Subotica, 20.1.2019. - Dana 15. januara 2017. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i Policijska stanica Subotica pronašli su u Subotici protivzakonito držane strogo zaštićene vrste ptica. U pitanju je ukupnon 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češlјugara, četiri čiška, četiri konoplјarke i jedna žutarica. Ptice su oduzete od osobe koja ih je držala u zaroblјeništvu, a nakon toga su privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlјe životinje Zoo vrta „Palić“ do puštanja u prirodu. Protiv osobe koja je držala ove ptice pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim pravosudnim organima.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode naglašava da je na osnovu Zakona o zaštiti prirode...

detaljnije
Pon, 20.01.2020 - 16:41

U petak, 17. januara 2020. godine, u Subotici, održana je skupština Saveza bačkih Bunjevaca.

Za predsednika Saveza bačkih Bunjevaca ponovo je izabran Mirko Bajić, a izabrano je i novo rukovodstvo stranke.

Utvrđene su izmene Programa stranke, tako da su programski ciljevi jasno i operativno navedeni, i usklađeni sa odrednicama Zakona koji reguliše prava, i način ostvarivanja prava, pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

OSNOVNA ODREDNICA u programu je ostvarivanje prava na autohtonost i sopstveno ime. Bunjevci su autohton južno slovenski narod i nacionalna manjina u Republici Srbiji, sa istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina. Sa tim u vezi – NE ODUSTAJE SE OD ZAHTEVA DA...

detaljnije
Pon, 20.01.2020 - 13:57

Koncert Zagrebačkog kvarteta povodom obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održan je večeras 19. siječnja u sinagogi.

Organizatori koncerta su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Fondacija “Subotička Sinagoga”.

Ned, 19.01.2020 - 22:58

Дана 17.01.2020.г. у просторијама Друштва српско-руског пријатељства „Св. Александар Невски“ Суботица одржана је промоција, „Старог Србског календара за 7528./2020. годину.

Пред препуном салом друштва наша сликарка и дизајнерка Љиљана Кртинић је са својим специјалним гостима Горданом Драгић-пилотом, Александром Беговићем, оснивачем "Сабора србског спасења" и Бранком Косовићем-архитектом, промовисала ово јединствено дело након чега су уследила питања посетилаца и размена мишљења .

Календар је јединствен по чувању великог духовног богатства српског народа, која је дуго игнорисана и поред многобројних артефаката од Мале Азије па до црквених и народних предања која очигледно сежу даље од званичних историјских података.

Календар се већ четврту годину заредом промовише у...

detaljnije
Ned, 19.01.2020 - 14:33

U povodu 50. obljetnice od osnutka, Hrvatski kulturni centar 'Bunjevačko kolo' iz Subotice priredio je tribinu posvećenu nastanku Centra. Na tribini su govorili svjedoci tadašnjih događanja: Naco Zelić i Bela Ivković (putem video zapisa), Grgo Bačlija,  i Ružica Šimić.

HKC je osnovan prije točno pola stoljeća, 18. siječnja 1970. godine kao HKUD 'Bunjevačko kolo'. Osnivačka skupština HKUD-a održana je u Velikoj vijećnici Gradske kuće, kojoj je prisustvovalo 354 člana osnivača i nekoliko desetaka gostiju. Osnivači su bili elita hrvatske zajednice: liječnici, pravnici, profesori, kulturni radnici (književnici, glumci...) itd. Za prvog predsjednika Društva izabran je sudac Ivo...

detaljnije
Ned, 19.01.2020 - 12:11

Večeras na platou ispred ex-bioskopa Jadrana, održan je skup podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori.

Od najavljenih govornika nisu se pojavili Boris Malagurski i Slobodan Vladušić, tako da su se prisutnima na skupu obratili pukovnik Ljubinko Đurković i Željko Čurović, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore u Srbiji.

Subotički advokat Dušan Kliska je pozdravio prisutne na skupu i posebno dva predstavnika SPC.

U prilogu video zapis (LIVE FB prenosa) sa celokupnim obraćanjem govornika.

Sub, 18.01.2020 - 22:14

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Akoš Ujhelji uručio je ugovore za refundaciju sredstava za organizovanje i održavanje sajamskih manifestacija predstavnicima 11 udruženja koja su to pravo ostvarili na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za finansiranje projekata u oblasti ostvarivanja javnog interesa putem organizovanja i održavanja sajamskih manifestacija i izložbi u 2019. godini na teritoriji grada Subotice. Prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u Plavoj sali Gradske kuće, prisustvovala je zamenik gradonačelnika Timea Horvat.

Timea Horvat je, obraćajući se medijima, izjavila da je 25. oktobra 2019. godine raspisan Javni konkurs za finansiranje projekata u oblasti ostvarivanja javnog interesa putem...

detaljnije
Pet, 17.01.2020 - 15:08

Islamska zajednica Subotica, ovih dana je donirala ogrevni materijal, za trinaest socijalno ugroženih porodica, koji su dobile između jedan i dva kubna metra drveta. Milica Matković, Alisa, Sandra i ostali primaoci donacije su se zahvalili organizatorima akcije.

Ova donacija je jedna od niza humanitarnih akcija koja islamska zajednica redovno sprovodi u našem gradu.

Sre, 15.01.2020 - 10:02

Radnici ,„Еxтра-auto transport”, ekipa zadužena za zimsku službu, mehnizacijom i ručno, po niskim temperaturama, posipaju sa soli kolovoz da bi se smanjio broj padova i povreda pešaka u gradu.

Uto, 14.01.2020 - 19:30

Katoličko društvo Ivan Antunović i ove godine organizira dane biskupa Ivana Antunovića, te je tako 10.01.1020., u Augustinianumu u Subotici održan XXVIII. Razgovor. Ovogodišnja tema Put odgoja za zrelu kršćansku duhovnost okupila je lijepi broj vjernika laika, a predavanje na spomenutu temu iznijela je gošća, profesorica s Hrvatskog katoličkog sveučilišta – Odjel za komunikologiju dr. sc. Snježana Mališa.

I ovogodišnji Razgovor, kako navode organizatori, kao i svi prethodni zamišljeni su kao rasprava o nekoj aktualnoj temi. Iako možda na prvi pogled ne izgleda da je tema usko vezana za hrvatsku zajednicu, ona dotiče svakoga ponaosob. Ovogodišnjim Razgovorom, po riječima predsjednika KD Ivan Antunović,...

detaljnije
Sub, 11.01.2020 - 11:45

Tradicionalnim paljenjem badnjaka i obraćanjem oca Dragan Stokina starešine hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Srpske Pravoslavne Crkve, obeležava se Božić po julijanskom kalendaru.

Ovom prilikom paljenju badnjaka, koje tradicionalno vodi ekipa iz SKC Sveti Sava, pridružio se i gradonačelnik Bogdan Laban.

U prilogu link na Live prenos iz centra grada - i celoukupno obraćanje prisutnim Subotičanima.

Pon, 06.01.2020 - 18:42

Свим грађанима Суботице који Божић славе по јулијанском календару упућујем срдачне честитке уз жељу да најрадоснији хришћански празник проведу у здрављу, благостању и радости.

Нека нас празнични дани подсете на важност и лепоту заједништва и међусобног поштовања.

Мир Божји, Христос се роди! Срећна и успешна нова 2020. година!

                                                                                  Градоначелник Суботице
                                                                                           Богдан Лабан

Pon, 06.01.2020 - 08:57

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime, svim građanima Subotice koji Božić slave po julijanskom kalendaru, čestitam Božić. Želim vam ugodne praznične trenutke u krugu porodice, prijatelja i najmilijih.

Mir Božji, Hristos se rodi!

                                                   Predsednik Skupštine grada Subotice   
                                                                    Tivadar Bunford

       

Pon, 06.01.2020 - 08:54

U organizaciji Udruženja Ličana "Lika" Subotica organizovan je parastos velikom srpskom naučniku, čovjeku koji je zadužio čovječanstvo Nikoli Tesli, dana 04.01.2020. godine (subota) u 10.30 u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici.

Članovi Udruženja Ličana „Lika“ Subotica i poštovaoci lika i dijela Nikole Tesle svojim prisustvom i upaljenom svijećom odali su poštu velikom čovjeku

Ned, 05.01.2020 - 14:58

Dragan Stokin, starešina hrama Svetog Vazesenja Gospodnjeg poželeo je blagosloven Božić vernicima, sugrađanima, koji slave praznik po julijanskom kalendaru.

Ned, 05.01.2020 - 09:07

U okrugu bolnice jutros je posađeno drvo, mladica crvenog javora, u znak prvorođene bebe u našoj bolnici, a u okviru kampanje pokrajinskog ombudsmana za povećanje nataliteta na nivou Vojvodine - "Za novi život".

Pet, 03.01.2020 - 11:23

Detalji atmosfere na Trgu slobode što je zabeležila ekipa DINOVIZIJE.

Sre, 01.01.2020 - 08:35

Свим грађанима Суботице који Божић славе по грегоријанском календару упућујем срдачне честитке уз жељу да божићне и новогодишње празнике проведу у здрављу, благостању и радости. Нека нас празнични дани подсете на важност и лепоту заједништва и међусобног поштовања.

Срећан Божић! Срећна и успешна нова 2020. година!

                                                                                 Градоначелник Суботице
                                                                                         Богдан Лабан

Sre, 01.01.2020 - 03:01

Dragi sugrađani, svima vama koji Božić slavite po gregorijanskom kalendaru, čestitam Božić i želim da radost najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojom porodicom u blagostanju, sreći i dobrom zdravlju. U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime, svim našim sugrađanima želim srećnu i uspešnu novu godinu.

Neka godina nova bude okupana ljubavlju i ispunjena uspesima, osmesima, međusobnim razumevanjem i poštovanjem!
Srećni božićni praznici i Nova godina!

Sre, 01.01.2020 - 03:00

Gerontološki centar Subotica je prvi gerontološki centar u Srbiji i u regionu koji će svojim korisnicima i zaposlenima organizovati zvučne tretmane, koje će držati Milica Sivić - GONG MASTER praktičar zvučne terapije i joga instruktor.

Zvučni tretman deluje na svim nivoima ljudskog bića sa ciljem uspostavljanja ravnoteže tela, uma i duha. Na nesvesnom nivou uz pomoć vibracije oslobađa iz nas naše najdublje strahove, negativne obrasce, traume i osećanja tuge i bola. Na fizičkom nivou, otklanja tenzije i blokade iz tela, podstiče bolje funkcionisanje endokrinog i nervnog sistema, poboljšava imunitet i povećava našu vitalnu životnu energiju. Osobama sa narušenim zdravljem zvučni tretman će doneti olakšanje od problema koje uzrokuje stres, oslobađanje...

detaljnije
Pon, 30.12.2019 - 14:05
Custom Search
Subscribe to Zajednica