Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

U Tavankutu 22.07.2018. održana je Dužijanca. Bandaš i bandašica bili su Darko Vidaković i Katarina Harangozo, dok su mali bandaš i bandašica bili Marko Balažević i Petra Mačković.

Misu zahvalnicu predvodio je Dražen Dulić, žunik crkve sv.Josiap Radnika iz Đurđina.

Ned, 22.07.2018 - 20:12

Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" 19. srpnja svečano je obilježila 50 godina održavanja prve gradske Dužijance i Takmičenja risara i 25 godina održavanja objedinjene gradske i crkvene Dužijance, kada se zajedno organizira kao kulturno stvaralačka i duhovno religiozna manifestacija.

Programom bila je obuhvaćena dodijela priznanja i nagrada, plaketa i statue risara, predviđene su i projekcije filma o jubilejima Dužijance. U kulturnom dijelu programa nastupio je kvartet Subotičkog tamburaškog orkestra i sopranistica Alenka Ponjević koja je izvela dijelove iz opere Dužijanca.

Najznačajnije priznanje, statue risara, dodjeljene su:

1. GRAD SUBOTICA
2. SUBOTIČKA BISKUPIJA
3. INSTITUCIJA - HKC „BUNJEVAČKO KOLO“
4. POJEDINAC - LAZO VOJNIĆ HAJDUK

... detaljnije
Pet, 20.07.2018 - 16:44

Na redovnoj konferenciji za novinare 25. Festivala evropskog filma Palić, održanoj u sredu, 18. jula 2018. godine čula se zahvalnost Nemačkoj za pomoć u rešavanju najvećeg ekološkog problema – Palićkog i Ludaškog jezera, za šta su odvojili 6 i po miliona evra preko KfW banke.

...

detaljnije
Sre, 18.07.2018 - 23:58

Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predsednik Državne revizorske institucije ocenio da je Subotica primer dobre prakse.

Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Narodne skupštine Republike Srbije održana je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće. Dan ranije i skupštinski Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, takođe je održao svoju sednicu, u Subotici.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, dr Aleksandra Tomić naglasila je da je u skladu sa Programom reformi upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine da se sednice koje...

detaljnije
Sre, 18.07.2018 - 23:45

U okviru Dužijance 2018. jučer je održana jedna od manifestacija, takmičenje u pucanju bičevima, za velike, male, a i za dame.

Pobedili su Peić Gavran Dragomir, Lulić Slađana i kao najmlađi Šarčević Ivan.

Na žalost, pravi zvuk pucanja bičeva, kamera nije mogla da dočara.
 

Sre, 18.07.2018 - 18:22

Izabrana međunarodna konsultantska kuća za praćenje sanacije jezera Palić i Ludaš

Jedan od važnijih zadataka, na čiju realizaciju se nešto duže čekalo, jeste izbor međunarodne konsultantske kuće za praćenje implementacije KfW projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”. Do kraja nedelje KfW banka, preko koje Vlada Nemačke podržava ovaj projekat sa 6 i po miliona evra, treba da potvrdi odluku rezultata tendera koji je sprovelo Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Ako sve bude teklo po planu, do kraja godine bi trebalo da se raspišu javne nabavke za izgradnju kanalizacionog sistema i potisnog voda sa Palića na gradski prečistač otpadnih voda. Ovu vest je saopštio Mišel Rohman...

detaljnije
Uto, 17.07.2018 - 23:27

Tačka imenovanja novih direktora Turističke organizacije grada i Savremene galerije Subotica izazvale žestoke rasprave među odbornicima pozicije i opozicije, ali ne i promenu odluke o naimenovanjima novih ličnosti na rukovodećim pozicijama.a pozicije i opozicije.

U prilogu zvučni zapis sednice.

 

***

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je 17. sednica Skupštine grada sa šest tačaka dnevnog reda. Turistička organizacija Subotice i Savremena galerija Subotica dobile su nove direktore. Na mesto prvog čoveka TOS-a imenovan je Aleksandar Medaković, koji će ovu funkciju da obavlja u narednih godinu dana, dok je za v.d. direktora Savremene galerije, većinom glasova...

detaljnije
Uto, 17.07.2018 - 15:15

Informisanje građana o organskoj proizvodnji se nastavlje organizovanjem Organik info dana preko IPA projekta „Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje sa partnerima iz Srbije i Hrvatske.

Ovaj put, peti po redu, 15. jula 2018. godine u Subotici na izložbi fotografija o Palićkom i Ludaškom jezeru kao propratnom programu ekoloških filmova ECO DOX. Bila je to prilika da se posetioci ovih događaja uz degustaciju, upoznaju sa značajem konzumiranja organske hrane, gde ih mogu nabaviti, kao i prepoznati nacionalni i evropski znak kojim se obeležavaju.

Upravo je jedan od ciljeva projekta, informisanje javnosti kako da prepoznaju organski proizvod, te je ceo događaj i medijski propraćen.

... detaljnije
Pon, 16.07.2018 - 23:31

U prostorijama subotičkog Gerontološkog centra održana je press konferencija na temu projekta ,,Smanjenje isključenosti pripadnika romske zajednice iz primene socijalne politike i socijalne zaštite – Brigom protiv predrasuda,, čiju realizaciju finansira Fondacija za otvoreno društvo.
Ovom prilikom svim prisutnima obratili su se: 

  • - Jadranka Ivković, koordinatorka projekta Fonda za otvoreno drustvo
  • - Stevan Nikolić, predsednik Edukativnog centra  Roma
  • - dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontoloskog centra, Subotica

Vrednost projekta koji se finasira od strane Fondacije za otvoreno društvo je 3.5 miliona dinara. Po rečima koordinatorke Fonda Jadranke Ivković dve marginalizovane grupe, Romi i stariji, ovim projektom će biti obuhvaćeni, u nadi...

detaljnije
Pon, 16.07.2018 - 19:46

U dvorištu DSHVa organizovano je gledanje finala svetskog prvenstva u fudbalu uz istovremeno obeležavanje godišnjice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Raspoloženje se menjalo kako se menjao rezultat meča u kojoj je reprezentacija Hrvatske dominirala igrom a Francuzi golovima.

U prilogu atmosfera i obraćanje predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

Ned, 15.07.2018 - 21:31

Razni detalji sa manifestacije

Ned, 15.07.2018 - 11:13

Košenje poleglog žita. Marinko i Ruža još uvek nepobedivi.

Ned, 15.07.2018 - 10:40

Takmičenje u kuvanju tarane...

Ned, 15.07.2018 - 10:09

Jubilarno 50. „Takmičenje risara“ jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, održana je danas na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović je kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u ranim jutarnjim satima stigao u Đurđin među žeteoce.

Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i doprivrede Vlade Republike Srbije, Senad Mahmutović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

-Moje današnje prisustvo na ovoj manifestacijijasno pokazuje koliko predsednik Vučić pridaje...

detaljnije
Sub, 14.07.2018 - 16:57

Direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević, sa saradnicima, Nebojša Pejčić (sekretarijat za investicije) i Milan Marjanov (JP zaupravljanje putevima...), i izvođačem radova Vukoslav Vukoslavović (VojPut), obišao je ulice na kojima su vršeni radovi: Anke Butorac, MZ Makova sedmica,  Riječka i Australska ulica, MZ Palić, deo biciklističke staze na Segedinskoj putu pored kasarne „Kosta Nađ“, Petrinjska ulica, MZ Kertvaroš i ulicu...

detaljnije
Pet, 13.07.2018 - 17:39

Gradonačelnik Bogdan Laban sumirao rezultate dve godine rada lokalne samouprave, ostvarene pod njegovim vođstvom i timom koji je odabrao.

U prilogu je zvučni zapis press konferencije kao i .doc fajl koji sadrži sve što je gradonačelnik rekao.

Čet, 12.07.2018 - 13:19

U prostorijama HKC Bunjevačko kolo, na inicijativu viber grupe Vatreni, koju je formirao Generalni konzul R.Hrvatske Velimir Pleša, organizovano je prvo zajedničko gledanj, navijača Hrvatske, utakmice Hrvatska : Engleska, u javnom prostoru.

I tako je i bilo, druženje od zajedničkog tugovanja posle prvog primljenog gola, do zajedničke proslave pobede nad Engelskom, u kojem su reprezentativci Hrvatske pokazali šta je timska igra do kraja, od poraza - preko preokreta, do pobede.

U nedelju sledi nastavak...

Sre, 11.07.2018 - 23:48

Dođite na risarski doručak u subotu 14. jula, kada se risari se pripremaju sa kosidbu - indirektna je poruka vlč. Andrije Anišića za Subotičane da dođu da vide takmičenje risara na Đurđinu.

Start dešavanja u 06.30.

Za ostalo videti raspored dešavanja u prilogu.

Sre, 11.07.2018 - 14:43

OPŠTINA MALI IĐOŠ OBELEŽILA 77 GODIŠNJICU ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA REPUBLIKE SRBIJE

POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK ŽRTVAMA FAŠIZMA I NOB-e U LOVĆENCU

Svečanim polaganjem venaca žrtvama fašističkog terora 1941-1945 i NOB-e u Lovćencu,opština Mali Iđoš, obeležena 77 godišnjica antifašističkog ustanka NOB-e. Predsednik SUBNOR-a Radomir Nikolić u kratkom govoru je evocirao uspomene na slavnu prošlost  partizanskih jedinica, koje su oslobodile ovaj kraj od fašističkog okupatora, a cveće i vence položili su u ime Mesne zajednice Lovćenac Tatjana Roganović, Dragoslav Dašić, potpredsednik Udruženja ratnih i vojnih invalida Srbije u ime svojih članova, Marko Lazić, predsednik i Zlatko Popović, potpredsednik Skupštine Mali Iđoš, Čedomir Pejović u ime...

detaljnije
Pon, 09.07.2018 - 19:29

U Gradskom muzeju u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović i Udruge bunjevački Hrvata - Dužijanca, otvorena je multimedijalna izložba S BOŽIJOM POMOĆI na temu RIS I TAKMIČENJE RISARA.

Pet, 06.07.2018 - 12:10
Subscribe to Zajednica