Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

Na današnjoj press konferenciji koja se održala u prostorijama Doma Dudova šuma, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo Ilija Đukanović i v.d. direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević predstavili su planove u radu u narednom periodu za Ustanovu.
Đukanović Ilija istakao je kako je Gerontološki centar veoma važna ustanova za Grad, jer je prepoznatljiva i reprezentativna ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Takođe je najavio kako će u budžetu Grada za sledeću godinu biti povećana sredstva u oblasti pomoć i nega u kući.
Ivanišević je taksativno naveo koje će se stvari dešavati u radu Gerontološkog centra.

* Plan je da se uz pomoć ministarstva pravde popravi kvalitet grejanja u Domu za negu.
* U narednom periodu će se...

detaljnije
Sre, 13.12.2017 - 14:09

Danas je u prstorijama restorana Panorama na vrhu HPKC Galleria održan donatorski koktel koji je organiziran u cilju poboljšanja uslova rada subotičke Opšte bolnice.

U okviru donatorskog koktela predstavnicima medija su se obratili direktorica fimre „Phiwa“ Valéria Tóth, direktor Opšte bolnice dr Slobodan Puškar i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Početkom prosinca, Fondacija „Batschka Stiftung“ je putem gospodarskog društva „Phiwa“ i tvrtke „Bama“ Općoj bolnici Subotica donirala medicinsku opremu (mobilni rendgen) u vrijednosti od 30.000 eura.

Uto, 12.12.2017 - 18:17

Održan je 24. susret malih pjesnika Slavonije i Baranje u Cerniku, a naša škola bila je pozvana kao gost koji će obogatiti program. Sudjelovali smo s pjesmama Grigora Viteza, Prepelica i Ive Kozarčanina, Sviram u sviralu. Nakon programa, uslijedio je svečani ručak, podjela darova i povratak u Tavankut.

Uto, 12.12.2017 - 10:55

Učenici koji slušaju nastavu na hrvatskome jeziku od petog do osmog razred imali su priliku poslušati predstavljanje knjige Vesne Huske u Gradskoj knjižnici u Subotici. Predstavljanje Dnevnika jedne cure i jednog dečka je obuhvaćalo čitanje ulomaka, razgovor sa spisateljicom i kratke igre. Osim OŠ „Matija Gubec” Tavankut, predstavljanju su prisustvovale i druge škole u kojima učenici slušaju nastavu na hrvatskome jeziku. Nakon predstavljanja, učenici su mogli kupiti knjigu.

Uto, 12.12.2017 - 10:42

OŠ Matije Gupca iz Zagreba i OŠ „Matija Gubec” Tavankut ostvarile su suradnju u razmjeni božićnih čestitki. U razmjeni čestitki sudjelovali su učenici od prvog do četvrtog razreda hrvatskih odjela. Učenici iz Zagreba napravili su rekonstrukciju starih zagorskih igračaka, a učenici iz Tavankuta napravili su čestitke od slame s božićnim motivima. Svojim kolegama iz druge škole, učenici su zaželjeli lijepe želje te se potpisali.

Uto, 12.12.2017 - 10:39

Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisala na dve teme: „Reći ili ćutati” i „Stvarnost i ono što čitamo”, danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Na konkurs, otvoren od 20. oktobra do 20. novembra 2017. godine, subotički srednjoškolci mogli su da pošalju svoj literarni rad, esej ili pesmu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - sa najviše 1.000 reči.

Ukupno je pristiglo više od 40 radova, a nagrađena su po tri najbolja rada na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Za svako prvo mesto dodeljena je...

detaljnije
Pon, 11.12.2017 - 22:25

U organizaciji Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“, 9. prosinca otvorena je XXI. izložba božićnjaka u Predvorju Gradske kuće u Subotici. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića. Izložba je okupila veliki broj izlagača, kao i mnogih zainteresiranih za ovu lijepu tradiciju Hrvata u Bačkoj. Izložbi su nazočile i brojne časne sestre i svećenici.

Program je započela ženska pjevačka skupina HKPD „Matija Gubec” iz Tavankuta izvođenjem prigodne adventske pjesame, pod ravnanjem profesorice Tamare Štricki Seg. Nazočne je pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“. U svom obraćanju izrazio je zahvalnost...

detaljnije
Pon, 11.12.2017 - 19:53

08.12.2017. nakon četiri godine pauze na kulturno-obrazovnu scenu se vratio Limmud ex Yu festival. Limmud ex Yu festival je posvećen jevrejskom učenju, širi jevrejske horizonte, povezuje, osnažuje i poštuje, pruža raznolikost judizma, podstiče dijalog, razmenu mišljenja, druženje i neguje jevrejsku kulturu. Festival je trajao tri dana od 08.12. do 10.12.2017. u prostorijama jevrejske Opštine i hotelu Patrija.

Svako može biti učitelj. Svako može biti učenik.

Pon, 11.12.2017 - 08:52

Danas je u Subotici formiran gradski odbor Jedinstvene Srbije. Za predsednika GO je izabran Milorad Ćopić, sportski radnik, predsednik Šotokan saveza Srbije.

Pet, 08.12.2017 - 19:18

Zamjenica gradonačelnika Timea Horvat, pomoćnice gradonačelnika Zagorka Panić i Žužana Magoši, i član Gradskog vijeća Ákos Újhelyi, obišli su radove na izgradnji vodoopskrbne mreže uz Segedinsku cestu – Nosa, i radove na zamjeni stolarije na zgradi Mjesne zajednice „Bački Vinogradi“.
 

Pet, 08.12.2017 - 14:04

Naša škola održala je 5. prosinca 2017. godine Adventski vašar. Goste su na glavnom ulazu škole dočekivali članovi Učeničkog parlamenta, Rahela Šteković, Nikolina Kadar i Miljan Vukan, s učiteljicom Mirjanom Crnković. Učenici su prikupljali dobrovoljni prilog i dijelili ulaznice gostima. Program je započeo u 18h izvedbom školskog zbora i orkestra koji je predvodila učiteljica glazbene kulture Emina Tikvicki. Zbor je pjevao najprije Visom leteć. Program je obogatila i dramska sekcija s predstavom Božićna priča, uz pratnju pjesme Spavaj mali božiću. Nakon toga, svi su učenici zajedno otpjevali pjesmu Zdrav budi mili gost te zaželjeli svima sretan Božić i Novu godinu. Program su vodile Teodora Horvat i Anđela Vujić koje su na kraju pozvale sve okupljene da obiđu vašar u hali za tjelesni...

detaljnije
Sre, 06.12.2017 - 20:57

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Sre, 06.12.2017 - 15:56

U subotu, 2. 12. 2017. godine, u Svečanoj sali Gimnazije ,,Svetozar Marković” u Subotici, u 18h, odžana je premijera dokumentarnog filma Vladimira i Ognjena Janića O filozofiji u mojoj Gimnaziji i koncert čeliskinje Milene Radović.

Film govori o dvadesetpetogodišnjem radu tribine Dijalog i obeležavanju četvrt veka postojanja ove filozofske Tribine, jedinstvene u Republici Srbiji po tome što se na njoj govori isključivo o estetičkim problemima.

Scene u filmu O filozofiji u mojoj Gimnaziji prati muzika Johana Sebastijana Baha u interpretaciji mlade čeliskinje Milene Radović, koja je posle projekcije filma održala koncert sa svojim gostima.

Veliki aplauz je izazvao mladi pijanista Kozma Prem, gost Milene Radović, koji je odsvirao svoju kompoziciju tako reći virtouznom...

detaljnije
Uto, 05.12.2017 - 13:02

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Pon, 04.12.2017 - 23:25

U ZOO vrtu na Paliću, u subotu 1.decembra, održana je Zoovet konferencija po 5 put sa odobrenjem EAZA.

Tema je bila infektivne bolesti zoonoze i koncept "one health" kod divljih i egzotičnih šivotinja u zoo vrtovima.

Pon, 04.12.2017 - 14:52

Peti po redu Zimski festival tradicija ili jednostavnije festival čvaraka!održan na Paliću, na parkingu kod Male gostione.
Organizatori su bili Regionalna udruga  građana „Ludaspuszta“, Elit Palića” i SZTR „Noge“.

Prilikom dodele nagrada vladalo je euforično raspoloženje, toliko da ni TV kamere nisu bile zanimljive, samo mobilni telefoni prijatelja koji su slikali nagrađene.

Pobednik je bila ekipa iz MZ Hajdukovo.

Zanimljivost je bio i Atila, kao voštana figura Roža Šandora, muzeja istorije negde na granici sa Mađarskom.

Sub, 02.12.2017 - 16:09

U dvorištu kuće Šime Ostrogonca, člana gradskog veća zaduženog za poljoprivredu, u Bačkim vinogradima, u toku noći i jutra izgoreo kompletno pomoćni objekat hladnjača sa mehanizacijom i službenim vozilom.

Pomoćni objekat u kojem se nalazila mehanizacija i dodatna oprema i nešto oko 1000 litara vina je u potpunosti izgoreo.

Šime je primetio požar oko 3.30 i pozvao vatrogasce koji su stigli, kako kaže za oko sat vremena i gasili požar do oko 06.30.

Srećom vetar nije duvao u pravcu kuće tako da je "samo" komora izgorela sa stvarima unutra..

 

Sub, 02.12.2017 - 11:11

Dana 1-og decembra 2017. godine u prostoriji JKP “Suboticagas” Subotica svečanom sednicom Nadzornog odbora, obeležen je dan preduzeća.

            Pored predsednika, članova nadzornog odbora i rukovodilaca firme svečanosti su prisustvovali i pozvani funkcioneri lokalne samouprave.

            Predsednik Nadzornog odbora Dr. Imre Nemedi je sumirao rad odbora u protekloj godini, dok je direktorka preduzeća MSc Ildiko Zedi govorila o aktivnostima u toku 2017. godine  osvrnjujući se i na nove planove koji očekuju preduzeće u sledećoj godini.

            Prisutni su pogledali kratak reklamni film snimljen o najznačajnijim aktivnostima u preduzeću.

Pet, 01.12.2017 - 14:40

Snježana Mitrović, danas je ispred Arhus centra Subotica, prezentovala rezultate dvomesečnog projekta koji je rađen u saradnji sa Ministarstvom   zažtite životne sredina, odnosno implementacije arhuske konvencije zaštite životne sredine u okviru upravljanja otpadom.

Čet, 30.11.2017 - 20:45

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Čet, 30.11.2017 - 02:03
Subscribe to Zajednica