Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

Priča o lepom bačkom mestu Novi Žednik ozbiljno je započeta početkom 1920. godine, jer su se odlukom tadašnjim vlasti novostvorene Kraljevine Jugoslavije na taj prostor doselili mnogi Solunski dobrovoljci iz Like, Hercegovine, Crne Gore i Bosanske Krajine. Novopridošle stanovnike sa dinarskih planina dočekala je plodna vojvođanska ravnica, gostoljubljivost postojećeg naroda i mogućnost da žive od svog iscrpljujućeg poljoprivrednog rada na dodeljenim parcelama zemljišta. U to vreme nije bilo poljoprivredne mehanizacije, retki seljaci su imali konje i volove da bi orali svoje njive, a sve je svedeno na ručno okopavanje, koje je trajalo čitavo proleće i leto. Vremenom se sve promenilo, došao je Drugi svetski rat, mnogi su stanovnici ovog mesta prišli u redove partizanskih jedinica, neki...

detaljnije
Uto, 25.06.2019 - 10:14

U okviru  „Nedelje za čistiju Vojvodinu“  koja traje od 24. juna do 27. juna na više lokacija u Vojvodini, a koju organizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, gradom Novim Sadom  i brojnim lokalnim samoupravama, akcija čišćenja je organizovana i u Subotici na lokaciji gde je divlja deponija, iza salona  „Vitorog“, u naselju Prozivka.

 

Uto, 25.06.2019 - 10:14

Nekoliko detalja sa prijema povodom Dana državnosti R.Hrvatske koje je organizovao Generalni konzulat Republike Hrvatske u prostorima Vinarije Zvonko Bogdan.

 

Detalj sa događaja na instagramu do 21.00 večeras - https://www.instagram.com/p/BzGYvGRCbGt/?utm_source=ig_web_copy_link

Pon, 24.06.2019 - 23:55

Potpredsednik “Kineskih železnica” Vang Tungđun, sa pomoćnikom ministra za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Lazarom Radakovićem i generalnim direktorom „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljubom Jevtićem, obišli su danas (23.06.2019.) trasu pruge za brzine  do 200 kilometara na sat između Novog Sada do Subotice.

Tungđun i Jevtić obišli su železničke stanice Novi Sad i Subotica, kako bi se najviša delegacija „Kinskih železnica“ na terenu upoznala sa trasom ove deonice pruge za brzine do 200 kilometara na sat  Beograd – Budimpešta.

Tom prilikom zaključeno je da je reč o izuzetno zahtevnom i složenom projektu, jer se gradi pruga za brzine od 200 kilometara na sat, koja obuhvata i...

detaljnije
Pon, 24.06.2019 - 11:36

Timea Horvat, menadžer projekta „Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja“ obišla je danas gradilište mađarskog doma kulture na Paliću koji se gradi u okviru IPA projekta u kojem je izgrađen i srpski kulturni centar u Morohalomu.

Izražena je nada da će se objekat završti na vreme po dinamici radova uprkos vremenu koje usporava radove na izgradnji - pokrivanju krova.

Zanimljivost je da na ovom objektu rade tesari iz Indije, koje je kompanija „Modulor“ iz Beograda, prva legalno "uvezla" da rade u Srbiji, pa i na palićkom gradilištu.

Izjava u prilogu...a u nastavku info sa www.subotica.rs

Zamenica gradonačelnika Timea Horvat...

detaljnije
Pon, 24.06.2019 - 11:10

Jedan od običaja koji se vodi kao dešavanje u okviru žetvenih svečanosti Dužijance 2019. Mesto održavanja Đurđin.

Ned, 23.06.2019 - 23:01

Leto je zvanično počelo u petak, 21. Juna i na ovaj dan se u svetu ujedno slavi i Međunarodni dan muzike. Ovim povodom je u Domu “Dudova šuma”, uz vesele rege ritmove i Boba Marlija, dočekano leto. Zahvaljujući programu “Putovanje iz fotelje” stanari Doma su imali priliku da se upoznaju sa jednom od najlepših i najegzotičnijih zemalja – Jamajkom, koja spada u jednu od najsrećnijih zemalja za život.

Na velikoj terasi Doma “Dudova šuma”, koji je za ovu priliku bio dekorisan u stilu tropskog bara, organizovana je modna revija letnjih ešarpi i narukvica. Korisnice Gerontološkog centra su sa ponosom prošetale svoje divno obojene ručne radove, koji su nastali u okviru aktivnosti radno-okupacione terapije.

Nakon revije gosti su imali priliku da probaju i neke od čuvenih...

detaljnije
Sub, 22.06.2019 - 14:55

Završna priredba škole Matija Gubec u Tavankutu održana je 20. 6. 2019. godine sa početkom u 18 časova.

Najvredniji i najuspešniji učenici nagrađeni su diplomama i knjigama za izuzetan uspeh, učenici koji su postigli odličan uspeh primili  su diplome, a učenici koji su osvojili prvo, drugo ili treće mesto na nekom takmičenju dobili su zahvalnice. 

Prgolašeni su i najuspešniji učenici od drugog do sedmog razreda i oni su nagrađeni knjigama.

Za završnu svečanost učenici su pripremili prigodan program.

Učenicima želimo bezbrižan raspust, a zaposlenima ugodan odmor. J

Pet, 21.06.2019 - 16:21

Tema današnje press konferencije u novim prostorijama GO SNSa bila - gradska kanalizacija.

Nedavne učestale ekstrenmne provale oblaka dokazuju da projektovana kanalizacija iz 19. veka nije u stanju primiti takve količine vode u kratkom periodu.
Komplet press u prilogu.

Pet, 21.06.2019 - 11:18

Predsednik Skupštine grada Subotice, gospodin Tivadar Bunford  posetio je danas porodicu Čik, koja je 21. februara 2019. godine postala bogatija za 3 člana, dva dečaka Dominika i Levente i devojčicu Žofiju.

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime, prvi među jednakima, čestitao je ponosnim roditeljima Judit i Čabi Čik dolazak prinova, srećnoj porodici uručio poklon u vidu dečijih pelena za šest meseci života i poželeo zdravlje, dug i srećan život kako bebama tako i porodici.

Kako je dete plod srca i jedan od mirisnih rajskih cvetova predsednik Skupštine grada Subotice poželeo je porodici Čik da uživaju dok gledaju svoju decu kako se iz pupoljaka, uz ljihovu ljubav, smeh, toplinu i brigu, razvijaju u najlepše...

detaljnije
Pet, 21.06.2019 - 09:27

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, у две одвојене акције, открили су две импровизоване мини-лабораторије за узгој марихуане.

Полиција је у насељу поред Суботице, на салашу А. К. (1977), открила лабораторију опремљену дигиталним термометрима и тајмерима, у којој је било неколико стабљика у различитим фазама вегетације, тежине око 1033 грама. Такође, нађен је и 51 грама суве марихуане, спремне за употребу.

У другој акцији, у помоћној просторији куће коју је користио Суботичанин (1977), полиција је пронашла лабораторију за узгој марихуане са комплетном опремом, као и стабљике канабиса, тежине око 561 грам.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, А. К. је одређено задржавање...

detaljnije
Čet, 20.06.2019 - 19:39

JP „Palić-Ludaš“ organizovalo je prezentaciju rada Istraživačko-edukativnog kampa u sklopu Interreg-IPA CBC projekta Оdrživо uprаvlјаnjе vodenim stаništimа prеkоgrаničnоg sliva јеzеrа Pаlić i Ludаš (HUSRB/1602/12/0014 SWeM-PaL), u periodu od 15-21. juna 2019. na zaštićenim područjima u okolini Subotice.
Učesnici kampa su bili biti učenici i profesori Hemijsko-tehnološke Škole Subotica, studenti i profesori Građevinskog Fakulteta Subotica i Nacionalnog fakulteta javne službe (Baja, Mađarska). 

Program kampa je bio multidisciplinaran. Učesnici su imali mogućnost da se upoznaju sa prirodnim vrednostima okolnih zaštićenih područja, sa akcentom na važnost ekosistemskih usluga koje nam pružaju vlažna/vodena staništa....

detaljnije
Čet, 20.06.2019 - 18:56

Grad Subotica, kao destinacija, dobio je status prve kategorije turističkog mesta po rešenju Komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Gradska uprava grada Subotice u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Subotice podnela je zahtev za kategorizaciju turističkog mesta resornom Ministarstvu. Nadležna Komisija za kategorizaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izvršila je procenu raspoloživih podataka obima turističkog prometa u prethodne tri godine (kvantitativni kriterijumi) i utvrdila činjenično stanje u pogledu stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i turističke suprastrukture neposrednim uvidom na licu mesta u okviru grada Subotice (kvalitativni kriterijumi).

... detaljnije
Čet, 20.06.2019 - 10:17

Proslavljena crkvena, hramovna i mesna krsna slava u selu solunskih dobrovoljaca

Bačko mesto Aleksa Šantić tradicionalno slavi Duhove

Za mesto Aleksa Šantić uvek se govori da su to kuće mnogih naših Hercegovaca, koji su se ovde naselili u Bačku, AP Vojvodinu, Srbiju kao Solunski dobrovoljci pre mnogo godina iz Nevesinja, Bileće, Trebinja, Gacka, Mostara itd. Geografski pripadaju opštini Sombor, ali najviše ih ima u Bajmoku, Novom Sadu i Subotici.

Videvši da smo pisali pre nekoliko dana o mestu Gornja Rogatica, odlučili da nas pozovu na svoju hramovnu i mesnu...

detaljnije
Sre, 19.06.2019 - 18:42

Na 23. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneta je Odluka o konsolidovanom završnom računu grada Subotice za 2018. godinu, kao i Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ između Palićkog jezera i Novosadskog puta na Paliću i Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ uz zapadnu obalu IV sektora Palićkog jezera. Među 28 tačaka dnevnog reda, koliko ih je ukupno usvojeno, donete su i odluke o dodeli zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“.

Tokom rasprave o konsolidovanom završnom računu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je naglasio da je ostvarenje budžeta u 2018. godini bilo više od 91 odsto, što je najveće ostvarenje budžeta u proteklih desetak godina....

detaljnije
Uto, 18.06.2019 - 23:42

Mesna zajednica Gat, odnosno par ulica su doživele potop jednom u pet godina kako kažu oni koji su ugroženi na rasksnici Karla Milodanovića i Filipa Višnjića. Danas popodne je u roku sat vremena tamo je palo 43 l/m2.

Prilog sa nekoliko fotografija sa lica mesta u Gatu i dva priloga iz vožnje gradskim ulicama. (Dva kratka inserta dobijena od B.F. i V.B.)

Kako je bilo 2012 - pogledajte ovde - https://www.subotica.info/2012/10/02/more-kod-jadrana

Za ljubitelje šetnje kroz ove "bujice vode", informacija da su to u stvari fekalne vode, samo dobro razmućene pri ovome, pa se ne vidi...

Uto, 18.06.2019 - 18:43

NA PALIĆU ODRŽAN TRADICIONALNI SKUP RATNIH ,MIRNODOPSKIH I VOJNIH INVALIDA REPUBLIKE SRBIJE
NAJVIŠE GOSTIJU NA SABORU RATNIH INVALIDA IZ VOJVODINE I BEOGRADA!

Udruženje ratnih, vojnih i mirnodopskih invalida Republike Srbije i ove godine zasedalo je na Paliću, a predsednik Siniša Drašković i generalni sekretar URVMI Srbije Vuk Stanić pozdravili su na početku skupa više od stotinu svojih članova i delegata iz više opština i gradova AP  Vojvodine, grada Beograda, Ražnja, Zaječara, Negotina,Loznice, Kragujevca, Zrenjanina, Sokobanje,Niša,Šapca,Kraljeva i uvek dobrog domaćina ovog skupa iz grada Subotice. Dugo se raspravljalo se o sadašnjem statusu ratnih invalida, koji nisu zadovoljni nacrtom novog zakona Republike Srbije...

detaljnije
Uto, 18.06.2019 - 09:17

Press konferencijom za medije u dvorištu prostorija Saveza vojvođanskih Mađara i Mađarskog nacionalnog saveta obeleženo 25 godina postojanja VMSZ-a. U prilogu obraćanje predsednika Ištvana Pastora na srpskom jeziku.

Uto, 18.06.2019 - 08:55

PROSLAVLJENI DUHOVI, MESNA KRSNA SLAVA GORNJE ROGATICE KOD BAČKE TOPOLE

RADOSNO SLAVILI I STARI I MLADI U SEOSKOM DOMU!

Obeležavanje krsne hramovne slave Duhovi, tradicionalnog okupljanja sadašnjih stanovnika starog bačkog sela Gornja Rogatica kod Bačke Topole, ali i onih koji su raseljeni po svetu, koji vole postojbinu svojih predaka i starih Solunskih dobrovoljaca započelo je u jutarnjim bogosluženjem u lokalnoj SPC, koja je izgrađena finansijskih sredstvima Vlade AP Vojvodine pre nekoliko godina. Bogosluženje je vodio o. Boško Simić, sveštenik iz obližnjeg Karađorđeva, a liturgiji su prisustvovali uz meštane Gornje Rogatice i potomci Solunskih dobrovoljaca iz Bačkog Sokolca,...

detaljnije
Pon, 17.06.2019 - 15:58

Par detalja sa priredbe pripremljene za generaciju 2011 -2019.
 

Ned, 16.06.2019 - 22:17
Subscribe to Zajednica