Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

Честитка за католички Ускрс – градоначелник Богдан Лабан

Упућујем срдачне честитке свим грађанима Суботице који Ускрс славе по грегоријанском календару.

Желим вам да највећи хришћански празник проведете у кругу својих најдражих, у добром здрављу, миру и љубави.  

Bogdan Laban, polgármester húsvéti üdvözlete

Szívből köszöntöm mindazon polgártársaimat, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a húsvétot.

Kívánom, hogy a legnagyobb keresztény ünnepet töltsék családjukkal jó egészségben, békében és szeretetben. 

Čestitka za katolički Uskrs – gradonačelnik Bogdan Laban

Srdačne čestitke upućujem svim građanima Subotice koji Uskrs slave po gregorijanskom...

detaljnije
Čet, 18.04.2019 - 13:36

Интервентни тимови кардиологије Опште болнице Суботица и Универзитетског клиничког центра Бања Луке данас, 17.04., су уз помоћ интерваскуларног ултразвука извели три захтевне интервенције на коронарним судовима пацијената. Раду у сали за катетеризацију срца претходила је заједничка радионица тимова на тему интервентне дијагностике комплексних лезија.

Шеф Одељења интервентне кардиологије у Универзитетском клиничком центру Бање Луке др Саша Лончар изјавио је, тим поводом, да лечење коронарне болести уз помоћ интерваскуларног ултразвука заједно са својим тимом рутински обавља већ три године. Задовољстви и част нам је, додао је, што су имали прилку да разменимо искуства и достигнућа из ове области са колегама из Суботице.

... detaljnije
Čet, 18.04.2019 - 09:37

Uskrsna poruka dr. Ivana Penzeša, subotičkog biskupa

Kršćanska braćo i sestre!

Nije li čudno da se neprestano pitamo: tko će nas uvjeriti u nešto o čemu često slušamo kao o nečemu prevažnom, što je ustvari jedini temelj naše vjere? Petar kaže: Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih. Ni danas ne možemo ništa drugo reći nego da postoji samo taj jedan odgovor. On je toliko jednostavan i jasan: Krist je doista uskrsnuo!

Bog se ne nalazi u grobu, u mjestu smrti. On je živ, u vječnosti! Bog je živ i u životu svakog čovjeka koji je svjestan da nije moguće živjeti ako Krist nije uskrsnuo. Ovomu u prilog ide i rečenica iz...

detaljnije
Čet, 18.04.2019 - 08:12

Predstavnici tradicionalnih religijskih zajednica danas su se susreli u biblioteci subotičke Muhadžir džamije u njihovim redovnim susretima i planovima za zajedničke aktivnosti u unapređenju razumevanja i međusobne tolerancije među pripadnicima različitih verskih opredeljenja.

Na poziv IZ (Islamske zajednice) Subotice u poseti su bili: Dragan Stokin, Robert Sabadoš, Zdenko Gruber  i počasni konzul Carmine Tarallo.

Domaćini su bili efendija Abdurahman Salaji i Ibazer Uzairi.

Više o detaljima u video prilogu...

Uto, 16.04.2019 - 23:30

Potpisani međudržavni sporazumi između Srbije i Mađarske

Predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su danas u Subotici, nakon zajedničke sednice, 11 dokumenata o budućoj saradnji. Premijeri Srbije i Mađarske – Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler potpisali su Sporazum o...

detaljnije
Pon, 15.04.2019 - 19:01

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban posetili su danas Udruženje slepih i slabovidih u Subotici. Ministar Đorđević je, tom prilikom, predsedniku Udruženja Vesu Avramu uručio laptop, 30 digitalnih knjiga i dejzer – uređaj za čitanje.

Đorđević je istakao da se Ministarstvo aktivno zalaže za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kroz razvijanje partnerskog odnosa sa udruženjima i pružanje finansijske i stručne podrške.

Prema njegovim rečima, cilj obilazaka svih ustanova koje brinu o osobama sa invaliditetom jeste da se bolje sagledaju uslovi u kojima ove osobe žive i pronađu najbolji načini za njihovo dalje poboljšanje.

On je podsetio na to da su tokom prethodne...

detaljnije
Pon, 15.04.2019 - 17:19

U organizaciji MZ Palić, 13.aprila na Velikoj Terasi, održana je manifestacija "Change of view", koji podrazumeva sastanak partnerskih gradova i mesta graničnog pojasa. Predsedavajuća je bila predsednica MZ Palić Dobo Marta i predsednik udruženja Ostorka, g. Ric Andraš.

Ned, 14.04.2019 - 14:21

Deseti seminar naučnika Vojvodine, održan na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku. Glavna tema je skupa bili humani resursi.

Sub, 13.04.2019 - 19:35

           U Domu Dudova šuma je juče, 11.04.2019. održan muzičko dramski program pod nazivom Čika Mikino prelo. Program je izvela muzičko literarna sekcija Doma Dudova šuma, a po ideji Mihajla Jančikina, poznatog kao čika Mika. Čika Mika je dugo godina bio član gerontološkog kluba Centar II, a u Domu Dudova šuma stanuje od 2014. godine. Glumac po profesiji, upravnik  Dečjeg pozorišta. Profesor u Gimnaziji... Odlaskom u penziju organizuje svoje prijatelje i kolege u penziji u Muzički teatar Romansa. Sa ovom idejom aktivnog i stvaralačkog i nadasve  zabavnog provođenja penzionerskog perioda života čika Mika  režira program u Domu Dudova šuma koji smo nazvali Čika Mikino prelo. Znači, njegova ideja je da stanari, korisnici Doma Dudova šuma ne treba da čakaju da ih neko...

detaljnije
Pet, 12.04.2019 - 12:49

Tradicionalno, generalni konzul Republike Hrvatske, Velimir Pleša, održao je prijem za decu iz nekoliko vrtića Predškolske ustanove "Naša Radost", iz Kera, Šandora, Male Bosne i Tavankuta. Posle prigodnih razmena uskršnjih čestitki i poklona, deca su u dvorištu konzulata potražila jaja i poslastice koje je zeka ostavio za njih pre neki dan...

 

Čet, 11.04.2019 - 18:10

U MZ Bajmok u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok, otvorena je XVII po redu uskršnja izložba.

Izložbu je otvorila Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Sre, 10.04.2019 - 23:54

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima primio je danas, u Gradskoj kući, predsednika Fondacije „Robert Šuman“ Belu Jaromija, izvršnog direktora ove fondacije sa sedištem u Briselu Paola Mistrucija Frajzingera i predsednika opštine Kelebija (Mađarska), Jožefa Macka.

Razgovaralo se o uspostavljanju saradnje u cilju obezbeđivanja finansijkih sredstava iz međunarodnih fondova na principu međuregionalne saradnje između Mađarske i Srbije, odnosno pograničnih mesta iz južne Mađarske i Severnobačkog upravnog okruga.

Na sastanku je dogovoreno da se intenzivira međusobna komunikacija kako bi se u narednih nekoliko meseci krenulo sa realizacijom konkretnih projekata i da Regionalna razvojna agencija „Panonreg”, iz...

detaljnije
Sre, 10.04.2019 - 22:11

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak upriličen povodom realizacije projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“. Sastanku su prisustvovali nadležni iz „KfW“ banke, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i gradski menadžer Zagorka Panić sa saradnicima, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ i direktor JP „Palić-Ludaš“.

Tokom srdačnog susreta  razgovaralo se o mogućnostima dodatnog finansiranja za unapređenje rada Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici, a definisano je i da subotička lokalna samouprava i JKP „Vodovod i kanalizacija“ u narednom periodu stvore preduslove kako bi se pristupilo zaključivanju sporazuma o dodeli dodatnih sredstva...

detaljnije
Sre, 10.04.2019 - 16:13

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban posetio je danas Gradsko udruženje penzionera Subotice i razgovarao sa predstavnicima Udruženja o njihovim aktivnostima i načinu funkcionisanja, u čemu su uvek imali podršku lokalne samouprave.

Ovom prilikom gradonačelnik Laban čestitao je dosadašnjoj predsednici Udruženja Dragici Lučev koja je na redovnoj Izbornoj skupštini, 29. marta  2019. godine, dobila treći put za redom poverenje delegata da u narednom četvorogodišnjem mandatu predvodi Udruženje koje broji oko 16.000 članova i spada u najbrojnije, najorganizovanije i najuspešnije organizacije tog tipa ne samo u Vojvodini već na teritoriji cele Srbije.

Pon, 08.04.2019 - 20:08

Okruglim stolom sa temom Romi u Subotici, obraćanjima Nenada Ivaniševića, Ilije Đukanovića i Klaudije Kurine, koordinatora za inkluziju Roma i kroz prezentaciju Operativnog plana za 2019. Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma u Subotici, od strane, takođe koordinatora za inkluziju Roma u našem gradu, Stevana Nikolića, obeležen je Svetski dan Roma.

Izjave i prezentacija - Romi u Subotici u prilogu.

Večeras je u Velikoj većnici povodom toga održan i koncert romske muzike.

 

Pon, 08.04.2019 - 19:58

Osnovna škola „Matija Gubec“ sedmu godinu zaredom organizovala je Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs „Bogatstvo različitosti“. Konkurs ima za cilj da podstakne učenike osnovnoškolskoga uzrasta na razmišljanje o vrednostima različitosti u društvu i važnosti tolerancije.

Ove godine svojim radovima su odgovorili na temu: „Želim ti biti prijatelj“. Na adresu škole pristiglo je preko 400 radova,računajući sve tri kategorije konkursa, a učestvovali su učenici iz Srbije i Hrvatske.

Vrhunac ovog konkursa je trodnevno druženje koje se održalo od 4. do 6. aprila, tokom kojeg su se učesnici kroz osmišljene aktivnosti bolje upoznali i sprijateljili. Učestvovali su u kreativnim radionicama: „Poštujemo različitosti“, „Glagoljica- potraga za skrivenim blagom“, “Roljanje”,...

detaljnije
Pet, 05.04.2019 - 22:53

Održana gradska smotra „Šta znaš o zdravlju” povodom 7. aprila Svetskog dana zdravlja, koj je organizovala i obeležila Gradska organizacija Crvenog Krsta Subotica.

Pet, 05.04.2019 - 17:42

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици открили су импровизовану мини лабораторију за узгој марихуане и ухапсили суботичане М. Д. (1999), Н. С. (2000) и М. П. (1999), због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена  производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је лабораторију са биљкама индијске конопље и 400 грама марихуане пронашла у помоћном објекту куће коју су Н. С. и М. П. изнајмили.

Сумња се да је М. Д., код кога је на улици, пронађен пакет са око 280 грама марихуане, а у његовој кући још око 21 грам и дигитална вага за прецизно мерење, са Н. С. и М. П. продавао дрогу.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем тужилаштву у Суботици.

Čet, 04.04.2019 - 21:00

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se sa ambasadorom Belorusije u Srbiji Valerijom Briljovom. Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o jačanju ekonomske saradnje Subotice i Bresta, beloruskog grada sa kojim je krajem oktobra 2015. godine, u Gradskoj kući, zaključen Sporazum o uspostavljanju saradnje.

Gradonačelnik Laban je izrazio zadovoljstvo zbog posete ambasadora Briljova i naglasio da Subotica i Brest imaju potencijala za povećanje robne razmene i jačanje privredne i ekonomske saradnje.

- U okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmena sa Belorusijom prošle godine je iznosila 3,9...

detaljnije
Čet, 04.04.2019 - 17:58

Ради се на четвртој и до сада најзахтевнијој деоници дугој готово девет километара, са два објекта на путу. Вредност радова је 1,1 милијарда динара, а до завршетка обилазнице остало је још три километра.

Машине су поново на траси и настављају градњу ипсилон крака, обилазнице око Суботице која треба да повеже  гранични прелаз Келебија са аутопутем Суботица – Београд. Од 1. априла у посао на градилишту су уведене фирме које су победиле на тендеру: суботички „Војпут“ са групом извођача ВД „Југокоп“ Подриње и  „Вест градња“ из Шапца и „Сомборелектро“ као подизвођач. Процењена вредност радова је 1,1 милијарда динара.

Од када су 2016. године обновљени радови на изградњи ове 23 км дуге деонице, радови...

detaljnije
Sre, 03.04.2019 - 22:16
Subscribe to Zajednica