"Budite nam gost"

Sre, 10.05.2006 - 19:00 -- nikola.tumbas

U programu "Budite nam gost" koje organizuje jevrejska opština sa ciljem da se sugrađani upoznaju sa  interesantnm temama večeras je gost predavač, u prostorijama jevrejske opštine, bio glavni rabin SCG Isak Asiel.

Tema večerašnjeg predavanja je bila duhovito nazvana "Ono što ste oduvek hteli da znate o judaizmu".

 i kroz dvosatno zanimljivo predavanje saznalo se malo više o tumačenjima, značaju i povezanosti X Božijih zapovesti.  Takođe je tu bio i kratak osvrt na druge dve monoteističke religije, Hrišćanstvo i Islam i njihov međusoban odnos.

short info:nino

Tranzicija kao put ka Sinaju   

U okviru stalne tribine „Dani jevrejske kulture“, u Jevrejskoj opštini u Subotici je ove nedelje glavni rabin jevrejske  zajednice u SCG Isak Asijel govorio o jevrejskom identitetu i kulturi, posmatrano kroz prizmu svete knjige Tore. Analizirajući tzv. Deset kazivanja Tore, odnosno  Deset božijih zapovesti, Asijel je izneo tumačenje osnovnih vrednosti tradicije ovog naroda, i kroz simboliku „opštih mesta“ iz prošlosti jevrejskog naroda ukazao i na aktuelnost njihovog istorijskog puta u kontekstu naše savremene istorije. „Društvo u tranziciji je situacija slična onoj u kojoj su se našli Izraelci kada su izašli iz Egipta, i kroz pustinju krenuli ka Sinaju. Da bi stigli dotle, oni su morali da postignu minimum nacionalnog jedinstva, a takođe, pre nego što je počelo stvaranje novog jevrejskog društva, oni su morali da dobiju Toru, knjigu koja sadrži osnovne etičke zakone “, kaže jevrejski rabin.

          Deset kazivanja Tore u jevrejskoj kulturi praktično predstavljaju srž  njenog sistema vrednosti, a  međusobna povezanost  i logična utemeljenost tih pravila i poruka govore o njihovom suštinskom i gotovo bezuslovnom značaju za opstanak ovog naroda, tokom svih tragedija koje su ga pratile tokom istorije. Stoga je i izučavanje Tore, kao i učenja uopšte, ne samo uslov opstanka Jevreja, već i čin bogosluženja, navodi Isak Asijel.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search