Nova subotička filharmonija

Uto, 20.03.2007 - 10:00 -- nikola.tumbas

"Spoj mladosti i iskustva" -- bio bi izraz koji tačno definiše stanje u novoj-staroj Subotičkoj filharmoniji, jer će u njenom sastavu osim muzičara sa dugogodišnjim iskustvom, (zasluženo) mesto naći i mlade (pre svega subotičke) snage. U želji da se pred izuzetno značajan jubilej (Filharmonija bi sledeće godine trebalo da obeleži sto godina postojanja) ne prekine kontinuitet, pokrenuta je inicijativa za pokretanje Subotičke filharmonije koja se, da podsetimo, od 2001. nalazi u sastavu Muzičkog centra, a prošle godine, za Dan grada, praktično i prestala da postoji. Već na tradicionalnom Božićno-novogodišnjem gala koncertu nastupili su segedinski simfoničari (i svega nekoliko Subotičana), što je izazvalo nedoumicu u vezi sa tim da li Subotica još uvek svoju Filharmoniju. Dilema je razrešena u utorak, 20. marta, na konferenciji za novinare, koju su sazvali inicijatori osnivanja Subotičke filharmonije: Đuro Molnar, jedan od inicijatora i osnivača, Miroslav Jovančić, predsednik Subotičke filharmonije, i Mirko Molnar, predsednik Skupštine Subotičke filharmonije i najstariji aktivni član (nekadašnjeg) orkestra. Nova Subotička filharmonija, uz stari naziv na srpskom i mađarskom jeziku, dobila je i naziv na hrvatskom, tačnije na latinici.

 -- Postojala su neka nerešena pitanja u vezi sa opstankom Subotičke f ilharmonije u okviru Muzičkog centra. Odlaskom direktora Muzičkog centra, dirigenta Filharmonije Berislava Skenderovića, mnoge pravne stvari ostale su nerešene. Kao dugogodišnjem saradniku Subotičke filharmonije, meni lično je žao što je Berislav Skenderović otišao iz Subotice i ostavio dirigentsku palicu (što ne znači da ne nastavlja svoju delatnost), s obzirom na veoma kvalitetne projekte koje je pripremao. Svi ti koncerti su bili lepo primljeni od publike. Međutim, delatnost Filharmonije se nije mogla nastaviti u okviru Muzičkog centra. Prema tome, morali smo održati osnivačku skupštinu -- godinu dana pre obeležavanja stogodišnjice. Skupština je održana 9. marta -- rekao je Đuro Molnar, dodajući da je inicijativu za osnivanje pokrenula je i podržala i Ildiko Lovaš, član Opštinskog veća zadužena za kulturu i informisanje, koja se "zajedno sa nama založila da se nastavi rad Filharmonije".

-- Zahvaljujući angažovanju, pre svega pravne službe u lokalnoj samoupravi i nas nekolicine (kojima je ipak muzička kultura, naročito orkestarsko muziciranje, priraslo za srce), ubrzanim tempom pripremili smo novi statut. Po jednom članu tog statuta, Filharmonija nastavlja dugogodišnju tradiciju orkestarskog simfonijskog muziciranja u Subotici -- to je kontinuitet one Filharmonije koja je osnovana 1908.

 Po rečima Mirka Molnara, formiran je i takozvani Umetnički savet, "od kojeg očekujemo da bude glavno organizaciono telo što se tiče programa koji će se odvijati". Članovi ovog Saveta su: Miroslav Jovančić, Laslo Barat, Tibor Pekar, Ištvan Antal i Geza Kučera mlađi.

-- Došli smo u situaciju da posle sedam, osam godina sa Berislavom Skenderovićem i izvrsnih koncerta za koje se čulo i van Subotice, na neki način počnemo od nule jer ćemo se u sledećem periodu više osloniti na domaće snage. Lično mislim da kvalitet muziciranja možda neće biti kao do sada jer smo imali brojne ispomagače, vrsne mlade muzičare iz Novog Sada i Beograda, koje više nećemo toliko angažovati.

Jedan od ciljeva novoformiranog orkestra, po rečima Miroslava Jovančića, je da se dostojno proslavi jubilej, "s obzirom da je sto godina takav datum da zaslužuje da se o njemu dobro razmisli, pametno postupi i uradi":

-- Na neki način se nalazimo na početku i verovatno će biti poređenja sa prethodnim periodima, godinama, gde će se svakako videti razlika, ali ne smemo ni u kom slučaju dozvoliti, a to je najvažnije od svega -- da orkestarsko muziciranje i muzički život tog profila jednostavno zamre u gradu zato što je neko otišao. Zato ćemo u budućnosti više voditi računa o tome da sudbina Filharmonije ne bude vezana za jednog čoveka. Prepustićemo sudbinu Filharmonije onima koji je sačinjavaju, a  to će biti dobri i kvalitetni muzičari koji gravitiraju u ovom gradu, koji tu žive i rade.

Glavni inicijator i jedini finansijer programa Subotičke filharmonije je lokalna samouprava, a kako ističu inicijatori osnivanja "bićemo upućeni i na saradnju sa Muzičkom školom koja je, bez obzira na sve promene, i dalje rasadnik talenata...". Premijarni nastup nove-stare Filharmonije možemo očekivati već krajem maja ili početkom juna, a povodom Dana grada muzičari najavljuju i veliki koncert.

MUZIČARI -- SUBOTIČANI

Rukovođeni željama i nastojanjima da nastave rad Subotičke filharmonije  angažovanjem više Subotičana nego što ih je bilo do sada, incijatori su se opredelili za drugačiji pristup pri izboru muzičara:  "Poenta je da bude što više Subotičana, muzičara angažovanih u bilo kojim projektima. Do sada ih je bilo 13, 14 , a mi smo skupili 33. Naravno, bićemo primorani da angažujemo i neke saradnike sa strane (u zavisnosti od projekata). U okviru Filharmonije delovaće i Gudački kamerni orkestar (15 članova) čiji su članovi istovremeno i članovi Filharmonije, koji mogu samostalno da pripremaju koncerte i nastupaju u Subotici i van nje" -- kaže Đuro Molnar.

A DIRIGENT?

-- Na Umetničkom savetu je da predloži dirigenta. Koncepcija je takva da od programa do programa, od projekta do projekta to uvek bude druga ličnost. Počećemo sa lokalnim snagama, a svakako da ćemo zvati i dirigente iz Novog Sada i Beograda (ako to budemo mogli finansijski da izdržimo) -- objašnjava Mirko Molnar, dodajući da će se zalagati za to da se dirigentska palica nađe u rukama mlađih ljudi. I ne samo to: "Od mladih ljudi očekujem veću angažovanost ako misle da ovaj projekat, ova ideja, opstane". Antrfile 3.

SAVREMENA MUZIKA

-- Zalagaću se za saradnju sa mladima, i zastupati tezu da pokušamo da ovaj orkestar profilišemo kao jedno telo koje će izvoditi savremeniju muziku, muziku druge polovine XX veka, koja se retko izvodi. Na taj način ćemo u toj programskoj koncepciji pokušati napraviti nešto što je do sada bilo možda i izuzetak u muzičkom životu grada -- najavljuje Jovančić.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search