Uskrs u katedrali

Ned, 08.04.2007 - 10:00 -- urednik
Kolekcija članaka: 

Uskrs

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Drugovi Minja, Kunta, Marin, Dario, Marin, Robert, Zoran i Mario su po tradicionalnom običaju u ovim krajevima za Uskrs i ovog puta krenuli u obilazak i polivanje devojaka. Zabeležene su posete kod Mirjane i Gabrijele.

Vodeni ponedeljak je običaj namenjen mladima, a do danas je sačuvan i vrlo rado se održava. Običaj je da svaka kuća u kojoj živi mlada devojka čeka polivače.

Polivači dolaze u kuću i polivaju devojke. Nekada su ih polivali vodom,a danas raznim parfemima.

Red je da se dočekaju, počaste i daruju polivači. Najčešće se počaste pićem, jelom, kolačima, a daruju šarenim jajima i zakite cvećem."

 

Post date: Pon, 09.04.2007 - 10:30

U katedrali izvršeni obredi Velike Subote.

 “Danas Crkva bdije uz grob Gospodnji, razmatra njegovu muku i smrt te ne slavi svetu misu. U mnogim crkvama Subotičke biskupije dolaze vjernici u crkvu i mole se pred ’Božjim grobom’ sve do sumraka kad počinje najljepše bdijenje u crkvenoj godini: vazmeno bdijenje.”

(preuzeto iz Slave Božje...

Post date: Sub, 07.04.2007 - 20:00
Post date: Sub, 07.04.2007 - 11:00

U katedrali sv. Terezije Avilske izvršeni su obredi Velikog Petka.

 “Danas Crkva po drevnoj predaji ne slavi sveta otajstva. U crkvi nema križa, svijećnjaka i oltar je gol, bez oltarnika. Crkva se sjeća muke, smrti i ukopa Isusovog. Obvezatan je danas post i nemrs. U popdnevnim satima se u crkvi obavlja služba Muke Gospodnje, koja se sastoji od službe riječi, klanjanja križu i svete Pričesti. U nekim župama Subotičke biskupije prenosi se Svetotajstvo u ‘ Božji grob’.”

(preuzeto iz „Slave Božje“)

 

Post date: Pet, 06.04.2007 - 18:00
Custom Search