Otvaranje XIV filmskog festivala

Pon, 16.07.2007 - 20:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Programom svečanog otvaranja i uručenjem nagrade Aleksandar Lifka za doprinos evropskom filmu proslavljenom mađarskom reditelju Ištvanu Sabou i srpskom glumcu, reditelju i producentu Ljubiši Samardžiću, sinoć je na Letnjoj pozornici počeo 14. Festival evropskog filma Palić 2007.

U prisustvu brojnih festivalskih gostiju, aktera filmova, zvanica i predstavnika diplomatskog kora, pozdravnu reč dao je Geza Kučera, predsednik Opštine Subotica, koji je istakao da festival pomaže da umetničko nadahnuće bude utkano u svakodnevni život i u budućnost.

Festival je zvanično otvorio ovogodišnji laureat Ištvan Sabo, rekavši da je mnoštvo nacionalnih zajednica koje ovde žive najbolji dokaz za to da se jedan međunarodni festival održava na pravom mestu. Ni ove godine nije izostao vatromet, dok je za muzički deo programa bio zadužen Subotički tamburaški orkestar, kojim su dirigovali Berislav Skenderović i Zoran Mulić.

Publici je predstavljen i Međunarodni žiri: italijanski reditelj i montažer Roberto Perpinjani, predsednik žirija, rumunska glumica Marija Dinulesku, Sitora Alieva, programska direktorica Međunarodnog filmskog festivala Kinotavr u Sočiju, danski reditelj Daniel Espinoza i domaći glumac Gordan Kičić.

Filmski program je otvorio ovogodišnji kanski pobednik, rumunsko ostvarenje Četiri meseca, tri nedelje i dva dana Kristijana Munđiua, koji je prikazan van konkurencije. Nakon toga je predstavljen i prvi film iz takmičarskog  programa, norveško ostvarenje Sinovi, u režiji Erika Rihera Štranda.

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U veoma dobrom raspoloženju sinoć je zatvoren 14 filmski festival na Paliću tradicionalnim koktelom, koji se održao u Maloj gostioni, posle projekcije prvoga filma te večeri. Igrom slučaja publika je imala priliku da večeras gleda film Posle venčanja koji je pobednik festivala - dobitinik Zlatnog tornja.

Post date: Ned, 22.07.2007 - 23:00
Post date: Ned, 22.07.2007 - 21:00

U organizaciji elitte "Mala gostiona" današnji ručak gosti festivala su imali na "Majkinom salašu".

Post date: Ned, 22.07.2007 - 14:30

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša oformljena je u Beogradu 1991. godine u postavi: Oliver Nektarijević (vokal), Rastko Lupulović (gitara), Vladislav Rac (bas) i Stevan Dimitrijević (bubnjevi). Nešto kasnije, grupi se pridružio Marko Petronijević (truba).

Grupa je skrenula pažnju već prvim demo snimcima, međutim ozbiljniji rad je počeo nakon Oliverovog povratka iz Amerike u leto 1993. KKN u sledećih nekoliko godina postaje jedna od najatraktivnijih beogradskih grupa, i to prvenstveno zbog sjajnih koncerata, a što je zabeleženo na prvom albumu “Guarda Toma!” (Metropolis, 1996.), koji je verno zabeležio vedru atmosferu ovih nastupa, uz dve studijske numere, “Priroda” i “Put za Tunu”. U leto 1996. grupu napušta gitarista Rastko Lupulović - u to vreme i veoma perspektivan glumac - koji se...

detaljnije
Post date: Sub, 21.07.2007 - 23:00

 Na LMX VIP stage-u na Ženskom štrandu publiku je oduševila grupa "Amaro del" sa hitovima romske muzike.

Post date: Sub, 21.07.2007 - 23:00
Custom Search