Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Most od testa

Pet, 07.12.2007 - 13:00 -- urednik

Prezentacija održana na višoj tehničkoj školi, kako napraviti most od testa?

7. Decembra na Visokoj tehničkoj školi održana je prezentacija na temu kako se gradi most od testa, i objašnjeni su tehnički uslovi kao i parametri mosta. Pored studenata Visoke tehničke škole bili su pozvani i studenti Građevinskog fakulteta, Tehničke i Politehničke škole iz Subotice.

Pre 22 godine u Kanadi je grupa studenata etuzijasta, organizovala takmičenje u izgradnji mosta od testa. To je bio inženjerski poduhvat, jer su mostovi bili izloženi opterećenju (pa mostovi nisu trebali biti samo lepi nego i izdržljivi). Pošto je ovo takmičenje pobudilo veliko interesovanje, proširilo se i na Evropu. Pet godina unazad Svetski prvak je Mađarska sa mostom, koja ima izdržljivost 256 kg. Mađarski studenti su bili željni konkurencije, pa su ove godine u martu posetili i susedne državne  fakultete kako bi pozvali studente na izazov. Tako je i Visoka tehnička škola bila domaćin takvoj prezentaciji i studenti VTŠ-a su prihvatili izazov. Bez ikakvih predznanja, samo poznavajuci propozicije Lisak Zita, Kerestenji Zoltan, Keseg Levente i Agatić Ervin prihvatili su izazov i izradili svoj prvi most. Sa čime su se uputili na takmičenje u Budimpešti, koja je održana u maju. Na takmičenju je bilo 17 ekipa. Takmičenje je bilo vrlo eminentno jer je čak 11 ekipa izradio most koje je izdržao veće opterećenje od 100kg. Most VTŠ tima je izdržao 104,2kg. Nagrađen je posebnom nagradom za dizajn i prvim mestom za najuspešnije izrađen most u konkurenciji van zemlje domaćina. Ove jesenji, takođe su bili Subotički studenti pozvani u Budimpeštu, da budu gosti na izložbi u saobraćajnom muzeju, gde je i njihov prvi most bio izložen. Ovaj most su izradili samo 2 člana od originalne ekipe, Lisak Zita i Kerestenji Zoltan. U okviru te izložbe organizovano je i manje takmičenje, gde je njihov drugi most izdržao 92kg.

Autor teksta: