Palić Open: Dodela trofeja

Ned, 17.08.2008 - 14:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Slovakinja Lenka Vienerova pobednica je ovogodišnjeg Palić Opena 2008 u tenisu. Ona je u finalnom susretu u dva seta pobedila sa 7:5, 7:6 (8:6) savladala Katalin Maroši iz Mađarske.

Peti palićki turnir, prvi u kategoriji od 50.000 dolara, čime je postao najjači u zemlji, u finalu je doneo izuzetno zanimljiv meč dve različite protivnice, pomenute Lenke Vienerove i Katalin Maroši. Mlađa Vienerova je na svojoj strani imala brzinu, eksplozivnost i hazarderske poteze, dok je na strani Marošijeve, nekada 101. igračice sveta, bilo mnogo veće iskustvo.

Prvi set je Marošijeva počela brejkom, a potom je stigla i do prednosti od 3:1. No, nije se predavala mlađa Slovakinja. Igrala je hrabro, nekada i previše rizično i to je počelo da se isplaćuje. Usledio je period u kome su igračice na smenu jedna drugoj uzimale servis, a Vienerova je uspela da stigne prednost protivnika i drugi set dovede u neizvesan taj-brejk. Ponovo je Marošijeva povela na startu, kasnije se ispostavilo odlučujućeg seta. Dva puta se Vienerova vraćala, no, kada je Marošijeva povela sa 6:5, činilo se da ćemo na terenima Tenis kluba Palić 1878 igrati i treći set. No, tako nije mislila Vienerova, uspela je da izjednači, a potom i dođe do meč lopte. U poslednjem poenu je iskoristila umor Marošijeve, hrabro izabrala drop šot za rešenje meča i završetak meča.

- Veoma sam srećna i zadovoljna osvojenim prvim mestom. Zaista sam želela ovu pobedu, kao što uostalom želi i svaki sportista. Igrala sam u finišu nekoliko rizičnih poena, pogotovo u drugom setu u kome sam gubila. No, zaista sam želea pobedu, odlučila sam se da igram rizičnije, imala sam sreće da mi se takva igra isplati, – rekla je Lenka Vienerova, pobednica turnira.

Iako je izgubila, Katalin Maroši nije bila neraspoložena. Po završetku finala je kazala:

- Već sam u prvom setu osetila da je počeo da me stiže umor sa svih prethodnih mečeva, onih u kvalifikacijama i kasnije. Igračica sa druge strane mreže je bila veoma kvalitetna, znam da sam bila blizu pobede i da sam imala šanse da igram u trećem setu. No, danas je bilo ovako.

Razloga za zadovoljstvo imao je i Miodrag Bardić, predsednik Tenis kluba Palić 1878 i predsednik Organizacionog odbora turnira:

- Turnir je dobro protekao, i drago mi je da su svi, počev od takmičarki i sudija do publike izuzetno zadovoljni. Imamo snage, dosta sponzora koji žele da nas podrže da pravimo još jači turnir, a dobre ocene od glavnog sudija su još jedan plus u tom pravcu. No, dok u potpunosti ne sumiramo utiske i rezultate sa ovog tunira, nećemo ništa unapred planirati. Palić ima mogućnosti za veće turnire, a videćemo da li ćemo naredne godine uspeti da napravimo turnir nagradnog fonda od 75.000 dolara, koji ujedno donosi i više bodova i kvalitetnije igračice. Zahvalio bih se ovim putem svima onima koji su na neki način pomogli da organizacije uspe, sponzorima, strukturama vlasti, ali i svim volonterima i ljudima koji su bili uključeni u takmičenje.

Pobednici je pripao ček na 7.315 dolara, 35 poena za rang listu i plava vaza, replika čuvene palićke vaze od Žolnai keramike.

info: Nikola Stantić

*****

A szlovák Lenka Wienerova gyíµzelmével ért véget a Palics 1878 Teniszklub pályáin lebonyolított Palics Open 2008 elnevezésű, 50 000 dollár összdíjazású nemzetközi níµi tenisztorna. Az élete elsíµ komolyabb tornagyíµzelmét arató szlovák lány a döntíµben egy magas színvonalú mérkíµzésen a magyar Marosi Katalint gyíµzte le 2 óra 18 percnyi játék után 7:5, 7:6 (8:6) arányban.

Wienerova a tornán még játszmát sem veszített, s magabiztosan múlta felül a szerb Bojana Jovanovskát, a hatodikként rangsorolt cseh Chvojkovát, az elsíµ helyen kiemelt szintén cseh Hladikovát, az elíµdöntíµben pedig honfitársát Lenka Tvaroskovát. A 2000-es sydney nyári olimpiai játékok résztvevíµjének, Marosi Katalinnak jóval rögösebb utat kelett megtennie, ugyanis a 29 éves magyar hölgy a selejtezíµbíµl kvalifikálta magát a fíµtáblára, ahol elíµbb honfitársát, az Australian Open egykori ifjúsági egyéni gyíµztesét Kapros Anikót gyíµzte le, majd az ötödik kiemelt cseh Pastikova következett. A négy közé jutásért a román Dulgheru sem talált ellenszert Marosi játékára, az elíµdöntíµben pedig az addig kitűníµen játszó, bosznia-hercegovinai Jugić-Šalkić is kénytelen volt fejet hajtani a magyar hölgy tudása elíµtt.

A döntíµ kiegyenlített játékot hozott, az elsíµ breakre a hetedik játékig kellett várni, ekkor a szlovák lány elvette Marosi adogatását, amit a következíµ játékban azonnal vissza is adott ellenfelének. A következíµ három játék az adogató gyíµzelmét hozta, 6:5-ös Wienerova vezetésnél azonban a szlovák lány elsíµsorban kitűníµ rövidítéseinek köszönhetíµen újra meglepte Marosit, így az elsíµ játszmát 58 pernyi gigászi küzdelem után, a hetedik játszmalabdát követíµen 7:5 arányban meg is nyerte. A folytatásban Marosi azonnal elvette ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját is és 2:0-ás elíµnyre tett szert. Ekkor úgy tűnt, hogy a második szett a magyar hölgyé lesz, ám a játszma közepén Marosi kétszer is elveszítette adogatását, s újra szorossá tette az eredményt. A szlovák lány eríµs, precíz ütései rendszerint a vonalat csípve landoltak Marosi térfelén, s emellé még leheletfinom rövidítések is csatlakoztak, melyek elérhetetlennek bizonyultak a magyar hölgy számára. A tie break szintén idegtépíµ küzdelmet hozott, melyben a szlovák lány minimális különbséggel jobbnak bizonyult és megérdemelten vitte haza a gyíµztesnek járó serleget, valamint az elsíµ helyért járó 7315 dollárt.

- Gratulálok ellenfelemnek a mutatott játékához, nehéz mérkíµzésen vagyunk túl. Úgy érzem, hogy a döntíµ pillanatokban mindig a jó megoldást választottam, s egy kicsit több szerencsém volt ellenfelemnél. A tornán nem vártam gyíµzelmet magamtól, így örömöm határtalan – mondta Lenka Wienerova, a torna gyíµztese.

- Nagyon jól, szinte otthon éreztem magam Palicson. Rendkívül jól esett az itteni magyarok buzdítása, olyan hangulatot teremtettek, mintha hazai pályán játszottam volna. Közvetlenül a döntíµ után kissé szomorú és csalódott vagyok, de ha valaki a verseny elíµtt felajánlotta volna a második helyet, azon nyomban kiegyeztem volna vele. A szlovák lány kellemetlen stílusban játszott, kemény tenyereseire számítottam, kifogástalan pörgetései, rövidítései azonban megleptek. Eríµteljes ütéseivel kiszorított a pályáról, s így ejtéseire sem tudtam visszaérni. Alapjában véve elégedett vagyok a Palicson elért eredményemmel, s ha lesz rá lehetíµségem, akkor jövíµre is szívesen visszajövök – mondta Marosi Katalin, aki az idén még néhány Európában lebonyolítandó tornán lép majd fel.

Eredmények, egyéni, negyeddöntíµk: Wienerova-Hladikova (cseh) 6:2, 7:5; Tvaroskova (szlovák)-Brozda (lengyel) 7:5, 6:2; Marosi-Dulgheru (román) 6:4, 6:2; Jugić-Šalkić (boszniai)-Jovanović (szerb) 6:4, 3:6, 7:6. Elíµdöntíµk: Wienerova-Tvaroskova 6:4, 6:2; Marosi-Jugić-Šalkić 3:6, 6:2, 6:3. Döntíµ: Wienerova-Marosi 7:5, 7:6.

Párosok, elíµdöntíµk: Jugić-Šalkić/Mirčić (boszniai/szerb)-Marosi/Tavares (magyar/brazíl) 7:5, 6:0; Brozda/Kiszczynska (lengyel)-Navratilova/Pastikova (cseh) 7:5, 6:3. Döntíµ: Brozda/Kiszczynska-Jugić-Šalkić/Mirčić 6:3, 7:6.

info: Toth Tibor

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Ned, 17.08.2008 - 12:30
Post date: Ned, 17.08.2008 - 12:10

U utorak posle napornih mečeva organizovan je relaks tenisera u kafeu Jedriličarskog kluba Palić uz bolu i vožnjom po jezeru sa katamaranom Agencije za prevoz turista "JEDRO" i jedrilicama "Marine Palić".

Post date: Uto, 12.08.2008 - 18:00
Večeras je svečano otvoren peti Palić Open u tenisu. Organizator takmičenja, Tenis klub Palić 1878, ove je godine sve ljubitelje «belog sporta» nagradio posebno poslasticom organizujući turnir nagradnog fonda od 50.000 dolara, čime je palićki turnir postao najači profesionalni turnir za žene u Srbiji. Istog dana počeo je i glavni deo turnira, čija je prva nositeljka Tereza Hladikova iz Češke, a među favoritima se nalazi i Ana Jovanović iz Srbije, naša FED kup reprezentativka, inače druga nositeljka Palić Opena.



Svečanom otvaranju turnira prisustvoao je veliki broj ugednih subotičkih privrednika, članova gradske vlasti, a glavni zaključak je da Palić u narednom godinama može samo rasti, naravno uz...
detaljnije
Post date: Pon, 11.08.2008 - 18:00

U subotu, 9. avgusta, počinje peti „Palić Open“ u tenisu nagradnog fonda 50.000 dolara. Najveći profesionalni ženski turnir u Srbiji privlači pažnju učesnica, ali i svih ljubitelja „belog sporta“

 -- Pripreme za održavanje turnira se privode kraju i drago mi je da je Palić centar ženskog tenisa u Srbiji. Inspirisani tradicijom, poneseni željom za daljom afirmacijom najlepšeg individualnog sporta, okruženi razumevanjem lokalne samouprave, republičkog i pokrajinskog sekretarijata za sport i moladinu, te teniskih asocijacija i sponzora, peti put priređujemo “Palić...

detaljnije
Post date: Uto, 05.08.2008 - 12:00
Custom Search