Jednistveni i neponovljivi Papillon

Čet, 23.10.2008 - 19:30 -- nikola.tumbas

Nakon deset godina konačno utvrđena vrednost kafića koji je zbog enterijera stavljen pod zaštitu

Nakon deset godina mučnih pregovora i nebrojenih pokušaja nasilnog iseljenja, konačno je procenjena vrednost kafea "Papion" što je osnov za pregovore između njegovog vlasnika Karla Letića i opštine. Moglo bi se pomisliti da je decenija predugo vreme potrošeno oko jednog ugostiteljskog objekta u gradu gde ih ima na desetine, ali po svemu kafić "Papion" je jedinstveno mesto.

Otvoren je januara 1989. godine nakon tri godine pripreme enterijera i od tada svojim ambijentom, rađenom u duborezu u hrastovom drvetu koji «igra» na plafonu objekta i vijugavo se spušta po njegovim zidovima, ukrašenim uramljenim leptirima, oduzima dah onima koji kroče u njega. Vlasnik Karlo Letić potrudio se da ne samo izgledom, već i celokupnom atmosferom i načinom usluge u kafiću oživi duh secesije, stila sa preloma 19. na 20. vek. Međuopštinski zavod zaštitu spomenika kulture 1993. godine proglasio je ovaj kafić nepokretnim kulturnim dobrom od značaja. Tako je postao jedini enterijer urađen u poslednjih nekoliko godina koji je stavljen pod zaštitu kao kulturno dobro.

Međutim, problemi nastaju pre desetak godina kada je Letić odlučio da, zbog neprimereno visoke zakupnine, prestane da se bavi ugostiteljstvom. Pošto je "Papion" otvoren u opštinskom prostoru, vlasnik je bio voljan da kafić vrati opštini, ali i da mu se po slovu ugovora, vrati uloženo. I, tu je došlo do zastoja, koji traje sve do sada. Jer, kako proceniti kulturno dobro čija se vrednost očigledno ne može meriti samo utrošenim materijalom i radom. S druge strane, opština tereti Letića za neplaćeni zakup.

Crta ispod dva računa nije podvučena sve donedavno kada se teškog posla utvrđivanja vrednosti enterijera na zahtev Opštinskog suda poduhvatio prof. dr Zoran Bulajić sa Fakulteta primenjenih umetnosti. U razgovoru za "Politiku" dr Bulajić kaže da je materijalna vrednost "Papiona" procenjena na 1,8 miliona evra, ali da je najveći problem bilo kako utvrditi njegovu nematerijalnu vrednost jer se radi o enterijeru "koji nije nedostojna replika stila već novo viđenje, autorsko autentično rešenje velike vrednosti".

- Materijalno ulaganje sam pomnožio sa skromnim koeficijentom 0,75 i došao do iznosa od 3,3 miliona evra, ali u svetu se ovakva nematerijalna vrednost izuzetno ceni i materijalno ulaganje se množi sa većim koeficijentom, - kaže dr Bulajić.

Sada opštini i Letiću ostaje da na Sudu razreše decenijski spor. Da će doći do konačnog dogovora vlasniku "Papiona" uliva nadu i činjenica da ga je po prvi put otkako traju ovi pregovori pozvao gradonačelnik, kao što je to ovoga puta uradio Saša Vučinić u želji da se upozna sa problemom.

A u međuvremenu, nemogućnost da se dođe do dogovora dovela je do još jedne jedinstvenosti «Papiona» - kafić je već 10 godina zvanično zatvoren, ipak u njega svakodnevno navrati i vlasnik i njegovi prijatelji, ali i gosti Subotice. Jedni dolaze na razgovor i druženje, a drugi da se dive. U fioci ispod pulta Letić čuva reči divljenja Miodraga Pavića, brojnih glumaca iz Mađarske, ili prof. dr Borislava Stojkova iz Instituta za prostorno planiranje koji je napisao "Moram da Vam i ovim putem izrazim divljenje za vrhunski umetnički rad na uređenju enterijera kafea u skladu sa najvišim vrednosnim normama koje danas postoje u srednjoj Evropi".

info: Politika

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search