Regionalna konferencija Pen kluba

Ned, 02.11.2008 - 18:00 -- nikola.tumbas

Ne pamti se već dugo da je u Subotici bila organizovana slična konferencija sa toliko poznatih i uglednih imena iz sveta literature. Tema konferencije "Grad kao roman, roman kao grad" zamišljena je kao književna tribina u kojoj su se tokom dva sata predstavili ovda njoj publici pisci regiona na svojevrsnom književnom proputovanju Vojvodinom. Pre Subotice, pisce Pen kluba imali su prilike da čuju u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu. Organizator Plato Books za ovu je priliku uredio prostor knjižare tako da se ova književna manifestacija pretvorila u svojevrsni praznik knjige toliko potreban gradu sa kojim se očigledno ozbiljno računa na kulturnoj mapi ovog dela Evrope.

Pre svega i pre svih, među nama je sinoć bio Đerđ Konrad, pisac koji je ostavio neponovljiv književni trag . Pročitao nam je odlomak iz najnovijeg romana "Odlazak od kuće i povratak kući" a zatim i sjajan prevod Arpada Vicka koje je mnogo učinio na tome da se Konradovo delo pribli i ovda njoj čitalačkoj publici. Među prisutnima bio je i potpredsednik Pen kluba, Vladislav Bajac, pisac i urednik "Geopoetike", od njega smo čuli odlomak iz dela "Hamam Balkanija" koji govori o izdavačima i kriterijumima, tema koja se čini neiscrpna i koja kroz kritički diskurs provlači temu "najboljih izdavača". Za ove eseje Bajac je dobio prestižnu nagradu "Balcanica". Književni kritičar Gojko Božović pokazao se i kao vešt voditelj najavljujući nastupe pisaca tako to je u nekoliko rečenica uspeo da nam dočara ono to je i najvažnije tako smo čuli da je pesnikinja Sara Olson 1996. napisala svoje prve stihove a njene pesme "Prijatelj iz starog kraja", "Hamlet" i "Čovek koji je došao da na štimuje pisaću mašinu" publika je primila sa oduševljenjem. Sledećeg gosta, Vida Ognjenović, predsednica Pen kluba, najavila je rečima "profesor i doktor", reč je o Mihajlu Pantiću, vrsnom znalcu žanra kratke priče. Nedavno je promovisan njegov literarni opus u četiri toma pod nazivom "Sve priče Maihajla Pantića". Čuli smo svega jednu, najkraću, ali izuzetno efektnu, pod naslovom "Ne mogu da se setim jedne rečenice". Ovde bi trebalo zastati i reći da je tokom ove uspe ne večeri bilo zaista prijatno znati da je većina pisaca tokom minulih godina uspostavila prisne odnose sa mnogim subotičkim piscima, posebno sa Marijom Šimoković i Belom Durancijem, ali i mnogim drugima, tako da na grad bio predstavljen zaista u najboljem svetlu. I sledeća spisateljica, Kornelija Farago, zaslužila je svaku pažnju - čuli smo odlomak iz eseja na temu "Romanopisac kao stanovnik grada". Da je nastup pisaca regiona Pen centra krajnje ozbiljno zamišljen govori i činjenica da su nam kroz stihove predstavljeni pesnici Dušan Novaković /"Slavni", "Izjava o novcu/ i Batica Milovanović /"Malo je lampe u tamnini", zbirka/. Ovog potonjeg mnogi pamte kao autora posebno uspele radio emisije o kulturi Subotice još sa kraja osamdesetih godina prošlog veka. U nastavku čuli smo prozu Ratka Adamovića, stihove Velimira Kostova i odličan odlomak iz priče "Prolaznik dana" Vide Ognjenović. Za kraj Jirži Dedežek iz češkog Pen centra predstavio se kao izvanredan kantautor čuli smo pesmu "Ubili su ženu koja prodaje duvan".

Svaki dalji komentar ovog književnog hepeninga koji je tako iznenada zadesio Suboticu čini se izlišan. Možda samo jedna kratka konstatacija Bele Durancija koje je za ovu priliku pronašao jednu staru nepotpisanu Konradovu knjigu na polici čekala je na susret sa piscem bezmalo trideset godina "ništa nije slučajno i bez povoda"

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search