Konkurs za "Javne radove"

Uto, 10.03.2009 - 10:00 -- nikola.tumbas

Republička vlada uputila je javni poziv za organizovanje javnih radova. Sredstva su namenjena za realizaciju socijalnih, kulturnih, humanitartnih projekata, izgradnju i održavanje infrastrukture i zaštitu životne sredine. Dobijeni novac se koristi za zarade nezaposlenih radnika uključenih u javne radove, naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla i za zaštitu bezbednosti i zdravlja na radu. Država plaća najviše 10 odsto troškova izvodjenja javnih radova. Za budžetska sredstva za javne radove,koja iznose 650 miliona dinara, mogu da konkurišu: lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, preduzeća, zadruge, društvene organizacije i udruženja gradjana. Konkurs je otvoren do kraja marta.

Na Konkursu za javne radove Subotica će konkurisati sa jedinstvenenim programom u okviru kojeg će biti više projekata javnih preduzeća, insitucija i ustanova, rekao je Kornel Bajtai, član Gradskog veća zadužen za privredu. U projektu koji se odnosi na prigradske mesne zajednice konkurisaće se za angažovanje komunalnih radnika i osoba koje će pomagati staračkim domaćinstvima. Što se tiče grada, Subotičkim pijacama su potrebni ljudi koji bi čistili manje pijace, a Subotica-transu radnici za čišćenje autobuskih stajališta. Kolevki će biti potrebna pomoć u radu sa nepokretnom decom. Konkursni projekat se završava i biće predat do kraja ovog meseca.

izvor: Radio Subotica

Most különösen fontos, hogy a város részt vegyen a Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázaton, amely a közmunkát támogatja, hiszen óriási gondokkal szembesülünk a gazdasági vállalatokban – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Bajtai Kornél, a Városi Tanács gazdasággal megbízott tagja, aki kiemelte, tavaly október és idén február között hivatalosan 448 ember maradt munka nélkül, ami azt jelenti, hogy ennél biztosan több, hiszen sokan nem szerepelnek a nyilvántartásban.

A közmunkákra vonatkozó pályázatot harmadik alkalommal írja ki a minisztérium, arra március végéig lehet jelentkezni. Bajtai elmondta, a város egy nagy projekttel pályázik, amely két részbíµl áll.

-- A projekt elsíµ része a peremvárosi helyi közösségeket érinti, itt elsíµsorban kommunális munkák elvégzésére lesz lehetíµség, vagyis a zöldfelületek fenntartására, szemétszedésre, emellett pedig szociális munkásokat is alkalmaznánk, akik az idíµs személyeknek segítenének a ház körül, illetve bevásárolnának nekik. Ennek a projektumnak köszönhetíµen összesen 60-70 munkanélküli juthatna munkához és ezzel jövedelemhez hat hónapon keresztül – magyarázta Bajtai, aki szerint a most kiírt pályázat hátránya az, hogy legfeljebb hat hónapra alkalmazza a munkanélkülieket.

Eddig ugyanis egy évig tartó munkaviszonyra is volt lehetíµség, ami tulajdonképpen folytonos munkát is biztosíthatott volna, hiszen egy év után ugyanazokkal a projektekkel pályázhattak volna a következíµ évi közmunkára.

-- A projekt másik része a várost érinti, a közvállalatokat, intézményeket. A Regionális szeméttelep egy edukációt indítana középiskolákban, ennek az oktatóprogramnak az elvégzéséhez lenne szükség munkanélküliekre. A Szabadkai Piacok a piacok tisztításához keres embereket, a Subotica-trans pedig jelezte, hogy az autóbusz állomások tisztításához lenne szüksége alkalmazottakra, míg a könyvtár az archívum rendezését, a digitalizálást szeretné ez úton megkönnyíteni – tudtuk meg Bajtaitól. Az, hogy a városban mennyi munkahelyet tudnak biztosítani, még nem tudja, ugyanis nem jelezte még minden intézmény a szándékát. A közmunkákra azok a munkanélküliek a legesélyesebbek, akik idíµsebbek 50 évnél. A minisztérium a szerbiai minimálbért fizeti ki, amennyiben általános iskolai végzettséggel rendelkezik a munkanélküli, 15 százalékkal többet, amennyiben szakképesítése van, 30 százalékkal többet a fíµiskolai és 45 százalékkal többet, ha egyetemi képesítése van a munkanélkülinek.

Szénási Oszkártól, a Városi Tanács szociálisügyi tanácsosától megtudtuk, a Kolevka is jelezte, szüksége lenne néhány alkalmazottra, akik a nyári periódusban a mozgáskorlátozott gyermekek ellátásában segítenének.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search