Planinari obeležili godišnjicu stradanja Drena Mandića

Sub, 01.08.2009 - 13:38 -- urednik

Želeli bismo da iduće godine 1. avgusta cveće za Drena položimo na obeležje koje će biti simbol stremljenja ka vrhu. Njegov doprinos razvoju planinarstva je ogroman, kaže Iso Planić.
 

Crkvenom misom, polaganjem venaca na mestu budućeg spomen obeležja u Dudovoj šumi, izložbom fotografija u Gradskoj kući i atletskom trkom na Paliću Planinarski klub "Spartak" obeležio je godišnjicu smrti Drena Mandića koji je poginuo 1. avgusta 2008. godine na K2. Subotički alpinista je nadomak svoga sna nastradao nakon pada sa završnog uspona u delu zvanom "Botldnek" koji se nalazi na 8.200 metara visine.
Iso Planić, alpinista koji je zajedno sa Predragom Zagorcem, Milivojem Erdeljanom, Miodragom Jovovićem i Drenom Mandićem juna prošle godine u okviru "Vojvođanske ekspedicije" krenuo u osvajanje najopasnije vrha Himalaja, kaže da je svaka ekspedicija koja traje više meseci jedan mali život za sebe.
- Često ni hiljadu fotografija nije dovoljno da prepričaju šta vam se sve dogodilo, a Dren Mandić je voleo da fotografiše i na poslednjoj ekspediciji napravio je više hiljada snimaka. Izabrali smo 55 njegovih i onih na kojima su njega fotografisali, a postavkom su obuhvaćeni usponi na Brod Pik 2007. godine, K2 prošle godine i nekoliko snimaka sa priprema za odlazak na planinske vrhove u Srbiji - rekao je Iso Planić.
Izložbu fotografija i projekciju video zapisa otvorila je majka Drena Mandića Gizela i Miodrag Jovović, predsednik Planinarskog saveza Vojvodine. On je velikom broju Mandićevih sugrađana, koji će ga pamtiti kao vrednog, dobrog i nasmejanog mladića i sportistu, rekao da je i sam iznenađen pojedinim snimcima.
- Fotografije sam video i pre, ali su me ipak iznenadili neki detalji. Dren je imao dobro oko i najbolji foto-aparat, a na fotografijama na kojima se on nalazi njegovo lice nam govori sa koliko otvorenosti je živeo u svetu koji zahteva mnogo više nego dok hodate ravnicom - rekao je Miodrag Jovović.
Želja alpinista je da sledeće godine na mestu gde se Dren pripremao za odlaske na ekspedicije u Dudovoj šumi cveće za prijatelja polože na spomen obeležje.
- Dren je dao veliki doprinos radu Planinarskog kluba "Spartak", razvoju vojvođanskog i srpskog alpinizma i kao sportista je promovisao grad i zemlju. Ispred dečjeg igrališta u Dudovoj šumi bi postavili obeležje koje će nas podsećati na njega, njegov rad i podvige, a spomenik bi svojim izgledom trebao da prikazuje stremljenje ka vrhu - kaže Iso Planić.
Svestrani sportista zadužio grad
Dren Mandić učestvovao je u usponima na Ararat, Elbrus na Kavkazu, Brod Pik, mnogim planinarskim ekspedicijama u zemlji i sportskom penjanju. Bio je aktivni član Atletskog kluba "Tron" Palić, a na veštačkim stenama sa mlađim kategorijama radio je volonterski kao trener. Imao je i zvanje izviđačkog instruktora, a Sportski savez Subotice 2007. godine dodelio mu je specijalno priznanje za "Sportistu godine".

 

Autor teksta: 
Custom Search