Manje zanimanje za učenje mađarskog

Čet, 24.09.2009 - 09:00 -- nikola.tumbas

Članovi Gradskog veća usvojili su odluku o donošenju plana detaljne regulacije za kompleks uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Bajmoku, a čiji je planski osnov Prostorni plan Grada Subotice. Ukoliko sledeće nedelje odbornici Skupštine grada usvoje ovu odluku Gradskog veća, posao će biti poveren Direkciji za izgradnju Grada, a za njegovu realizaciju planirana su budžetska sredstva.

Na sednici je usvojen i predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu. Kako je, s tim u vezi, rekao zamenik gradonačelnika Petar Horvacki reč je o izdavanju oko 2.500 hektara državnog zemljišta u zakup poljoprivrednicima, od čega nešto više od 400 ide po prioritetu.

Članovi Gradskog veća juče su takođe usvojili i koeficijente za obračun i isplatu plata nastavnika u osnovnim školama koji nastavu izvode na mađarskom, kao nematernjem jeziku. Šef Službe za društvene delatnosti Grgo Francišković rekao je kako je broj dece, koji pohađaju nastavu na mađarskom kao nematernjem jeziku u odnosu na prošlu godinu manji za 309, a broj nastavnika smanjen je sa dvanaest na deset. Grgo Francišković je rekao da je do smanjenja broja učenika koji mađarski pohađaju kao jezik društvene sredine došlo u višim razredima osnovnih škola, pre svega zbog težeg usklađivanja rasporeda, s obzirom da deca u tom uzrastu već uče dva strana jezika (uglavnom engleski i nemački, prim. a.).

Gradsko veće usvojilo je i sporazum o saradnji između Subotice i mađarskog grada Kiškunhalaša, kojeg su potpisali gradonačelnici Saša Vučinić i dr Laslo Varnai. U potpisanom sporazumu navodi se da će Subotica i Kiškunhalaš raditi na stvaranju ni proširivanju poslovnih, privrednih i turističkih veza, s posebnim osvrtom na izradu zajedničkih projekata i zajedničko učestvovanje na konkursima već započetog programa IPA, kao i jačanju i razvijanju dobrosusedskih odnosa.

S tim u vezi, kao poslednji zaključak, navodi se da će se gradovi postarati da u Kiškunhalašu i Subotici odrede organizaciju ili privredno društvo odgovorno za održavanje kontakata.

*********

Članovi Gradskog veća usvojili su i zaključak o određivanju lokacija za pečenje i prodaju kestenja i prodaju cveća, sveća i bombona na javnim površinama. Reč je, zapravo, o tridesetak lokacija, koje se uglavnom nalaze pored grobalja i na kojima se decenijama unazad za verske praznike prodaju navedeni proizvodi. Naknada za jednodnevno iznajmljivanje lokacije iznosiće 850, a na mesečnom nivou 12.000 dinara.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search