Skupština direktora građevinskih srednjih škola Srbije

Pet, 16.10.2009 - 18:00 -- dejan.vukovic

U protekla dva dana u Subotici se po prvi put održava skupština direktora srednjih građevinskih škola Srbije. Direktori su današnji dan su iskoristili za posetu firmi Masterplast , gde su održali prvi radni dan skupštine. Posle uvodnog upoznavanja sa firmom od strane Bunford Tivadara, obišli su pogone Masterplasta jednog od najvećeg proizvođača termo izolacije u ovom delu Evrope, nakon čega su pristupili radnom delu skupštine.

Po rečima Ise Planića, direktora subotičke građevinske tj, Politehničke škole na skupštini koja se održava u protekla dva dana razgovaraće se o problemima u radu građevinskih škola kojih u Srbiji ima 25. Treba da se napravi racionalan plan rada, kao i da se sagledaju potrebe u današnjoj privredi pri određivanju obrazovnih pofila. U Subotici poseban problem se odnosi na upis dece na 3 stepen stručne spreme, gde su velike potrebe naših firmi a veoma slaba zainteresovanost. Za rešavanje ovih problema školi su potrebni firme partneri koji bi stimulirali ovakve učenike i kasnije im omogućili posao. Malo je firmi kao što su Javornik i Vojput koji su imali sluha i dozvolili stručnu obuku za zanimanja kao što su rukovođenje građevinske mehanizacije koje je kod nas jako deficirtarno. Pored obuke potrebne su i firme socijalne partneri kao što su Masterplast, Knauf i joše neke koji su od velike pomoći da se ubede đaci da ih po završetku stručnih zanimanja čeka siguran posao u ovim preduzećima. Ovo su veoma bitni elementi za uspeh školovanja određenih zanimanja da se nedođe u situaciju kao što je ove godine da ima samo dva zidara upisana u subotičku srednju građevinsku školu.

Na skupštini pored direktora građevinskih srednjih škola bili su i socijalni partneri kao i Slobodan Čamprag, član gradskog veća zadužen za obrazovanje.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search