Prioritet je rješavanje problema u obrazovanju

Sre, 21.10.2009 - 12:02 -- nada.sudarevic

Sve češći posjeti hrvatskih državnih dužnosnika hrvatskoj zajednici u Srbiji jesu poruka da Hrvatska skrbi o svojoj manjini i da joj je spremna pomoći, izjavila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić nakon susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u srijedu, 21. listopada.

»Radimo na projektima kako bi se Hrvati koji ovdje žive mogli ostvarivati na jedan kvalitetniji način. Imam osjećaj da ovdje postoji još puno prostora za to, o čemu će se morati razgovarati u okviru bilateralne suradnje sa Srbijom«, kaže Đurđa Adlešić.

Po njezinom mišljenju, od svih problema s kojima je upoznata prioritetno je rješavati one s područja obrazovanja. »Dio posla smo već napravili. Riješili smo pitanje stipendija koje su prošloga puta postavljene kao problem. Imamo 12 studenata, nećemo se zadovoljiti tom brojkom stipendija za ovu godinu koja je počela, nego ćemo u sljedećoj fazi pokušati rješavati i smještaj u domove, isto tako i literaturu«, kaže ona.

Potpredsjednica hrvatske Vlade napominje kako ne želi obećavati financijska sredstva, već realizaciju projekata »nešto jače nego što se to radilo do sada«.

Đurđa Adlešić je također najavila i kako će Hrvatska s pozornošću pratiti provedbu preporuka koje su usvojene na nedavno održanoj sjednici Mješovitog međuvladinog povjerenstva Hrvatske i Srbije za manjine.

Sastanak je održan u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici. Hrvatsku zajednicu na sastanku su predstavljali predsjednik HNV-a Branko Horvat, članovi Izvršnog odbora HNV-a Stanislava Stantić-Prćić i Željko Pakledinac, ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, pokrajinski zastupnik Dujo Runje, predsjednik HKC-a »Bunjevačko kolo« iz Subotice Ivan Stipić i predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič.

 

Opširnije u 'Hrvatskoj riječi' u petak 23. listopada

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search