8. Dani Balinta Vujkova

Čet, 22.10.2009 - 19:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Detalj sa dodele nagrada
Detalj sa dodele nagrada
Pozdravni govor gradonačelnika
Pozdravni govor gradonačelnika

«Kada govorimo o Balintu Vujkovu, govorimo o izuzetnoj plodnosti kada je književni rad u pitanju i klesanju u najtvrđi kamen postojanja ovdašnjih Bunjevaca, Šokaca – Hrvata i sprečavanju od zaborava ovdašnjih jezika. Jezik jednog naroda govori da je neko na nekom prostoru postojao, da postoji i garant je da će i postojati. To izuzetno plodno delo vrednovano je i u prošlosti: i 'Vukovom nagradom' i ne samo u zajednici i zemlji kojoj je Balint pripadao nego i u svim ostalim zemljama u kojima je svoj istraživački rad obavljao», rekao je otvarajući VIII «Dane Balinta Vujkova» gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

On je tim povodom rekao kako je značaj «Dana Balinta Vujkova» tim značajniji, jer se u vremenu opšte globalizacije prepoznatljivi lični ili kolektivni identitet sve brže i sve više gubi.

«Zadovoljstvo mi je što mogu da svedočim jednoj novoj energiji da 'Dani Balinta Vujkova' ne budu samo stručni skupovi nego da to bude motiv i povod da delo koje je ostavljeno kroz obnovljena izdanja ponovo ugleda svetlost dana i tako bude dostupno svima, a ne da ostane u okvirima samo privatnih zbirki i biblioteka», rekao je Saša Vučinić.

Govoreći na otvaranju generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg rekla je kako je Balint Vujkov večita inspiracija i putokaz za očuvanje identiteta.

«Svakako moram odati priznanje i ovom gradu, koji je i u najtežim vremenima bio zaštitnik multinacionalnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti. Upravo stoga u ovom gradu hrvatska zajednica može živjeti sasvim normalno i ravnopravno sa svim ostalim zajednicama», rekla je Ljerka Alajbeg.

*

U okviru programa otvaranja novosadskom književniku Petku Vojniću Purčaru uručena je nagrada za životno delo «Balint Vujkov Dida», a nakon toga nastupili su i članovi Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina prigodnim programom na kajkavskom narečju.

«Dani Balinta Vujkova» zavrašavaju se u subota, a u radu dvodenvnog stručnog skupa nastupilo je dvadesetak učesnika koji su govorili o književnoj periodici podunavskih Hrvata i sakupljačkom radu Balinta Vujkova. Takođe, juče je u Gradskoj kući održano i predstavljanje obnovljenog izdanja bajke Balinta Vujkova «Cviće i kamen», objavljene 1938. u okviru kojeg su igrokazima nastupila deca iz vrtića i Osnovne šjkole «Ivan Milutinović» iz Male Bosne.

Konačno, sinoć je u čitaonici Gradske biblioteke održano i predstavljanje izdavačke kuće AGM iz Zagreba.

 

****

dopuna - 28.okt.

 

ZAKLJUČCI
SUDIONIKA 8. DANA BALINTA VUJKOVA

dana hrvatske knjige i riječi (Subotica, 22.–24. X. 2009.)

Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova ocjenjuje vrlo uspjelim stručni skup u okviru kojeg je svoja izlaganja, na temu Književnog tiska u podunavskih Hrvata i sakupljačkog rada Balinta Vujkova, iznijelo 17 uglednih gostiju iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine. S obzirom na vrsne stručnjake i vrlo kvalitetne radove, a zbog pomanjkanja financijskih sredstava za višegodišnji zbornik, Organizacijski odbor smatra da je radove potrebno objaviti što prije u zasebnom zborniku kako bi bila dostupna zainteresiranoj javnosti. Pohvalno je što su stručni skup pratili i gimnazijalci koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Stručni skup je pokazao veliko bogatstvo književnoga tiska Hrvata u Podunavlju i njegovu nedovoljnu stručnu obrađenost, od nedostupnosti preko nepostojanja bibliografskih obrada do nepostojanja kompletnih primjeraka svih naslova periodike. S tim u vezi, sudionici skupa potvrđuju potrebu temeljitog istraživanja hrvatske periodike na ovom prostoru, sustavnom pristupu i utemeljenju bibliografije Hrvata u Vojvodini, i šire, te digitalizaciji časopisa.

Organizacijski odbor ističe radost zbog još jednog objavljenog naslova Balinta Vujkova, knjige „Cviće i kamen“, koja bi bez ovoga izdanja bila potpuno nedostupna javnosti, te opetuje potrebu što hitnijeg tiskanja kritičkog izdanja djela Balinta Vujkova. I ove su godine sve školske knjižnice dobile na dar ovu novu knjigu kako bi bila dostupna svim učenicima.

Ovogodišnja je manifestacija ocijenjena kao vrlo uspješna jer svojim programima pokazuje kontinuitet u nekoliko segmenata. Ponajprije se kontinuitet vidi u radu s učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku napose kada je u pitanju očuvanje bunjevačke ikavice, kao govora koji je zabilježio B. Vujkov i u svojim pripovijetkama, a što učenici prenose u dramatizacijama i u igri na sceni.

I ove je godine subotičkoj publici predstavljen jedan profesionalni nakladnik – riječ je o uglednoj kući AGM iz Zagreba. Gosti su ovom prigodom obogatili knjižni fond Hrvatske čitaonice darom od tridesetak vrlo kvalitetnih i vrijednih naslova: publika je lijepo primila ovo predstavljanje.

Treći segment, koji potvrđuje kontinuitet, okrenut je široj publici koja, očekivano, prati multimedijalnu večer. Na 8. danima B. Vujkova dodijeljena je nagrada za životno djelo književniku Petku Vojniću Purčaru i time je hrvatska zajednica odala zasluženu počast jednom od najistaknutijih književnika u Vojvodini te promovirala potrebu odavanja priznanja za doprinose na području književnosti. U drugom dijelu večeri glumci Hrvatskog narodnog kazališta „August Cesarec“ iz Varaždina predstavili su kajkavski dijalekt i tako pokazali vrijednost narodnog govora u književnosti što može biti uzor očuvanja govora i Hrvatima u Vojvodini.

Vrijednost ove manifestacije svojom materijalnom potporom potvrdili su Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za upravu propise i nacionalne manjine, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.

 

Na koncu, Orgnizacijski odbor ponavlja molbu da se bista Balinta Vujkova postavi na dostojno mjesto u užem centru grada, kako je to učinjeno s najpoznatijim književnicima (prema ranijem prijedlogu, u praku ispred Gradske kuće.

U Subotici, 22.–24. listopada 2009. Sudionici 8. Dana Balinta Vujkova

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search