Bakterije u distributivnom sistemu

Pon, 23.11.2009 - 16:05 -- urednik

Mikrobiološka (ne) ispravnost vode u prigradskim naseljima

U gradu je situacija drugačija zahvaljujući fabrici za prečišćavanje voda, dok u prigradskim naseljima građani dobijaju neprečišćenu vodu koja se samo dezinfikuje, zbog čega je različitog kvaliteta, kaže dr Zorica Mamužić Kukić.

Kod nas već dugo godina nije zabeležena hidrična epidemija, ali rezultati ispitivanja vode na mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost javnog vodosnabdevanja građana prema Pravilniku iz 1998. godine govore da potrošači u gradu piju kvalitetniju vodu od meštana prigradskih naselja. Iako se mikrobiološka neispravnost odnosi na bakterije koje ne izazivaju oboljenja kod ljudi u Centru za higijenu i humanu ekologiju pri Zavodu za javno zdravlje kažu da je ovakva situacija alarm koji upozorava na čistoću sistema za vodosnabdevanje.
Dr med. Zorica Mamužić Kukić, načelnica Centra, kaže da u gradu postoji više vodozahvata i da vodozahvat I, koji snabdeva između 70 i 80 odsto stanovništva, daje vodu koja zadovoljava kriterijume Pravilnika zahvaljujući fabrici za prečišćavanje voda.
- Ostatak grada i prigradska naselja se snabdevaju vodom koja se samo dezinfikuje, te je zbog toga različitog kvaliteta. Kontrolišemo komunalni vodovod u Bajmoku, Bačkim Vinogradima, Bačkom Dušanovu, Kelebiji, Maloj Bosni, Mišićevu, Đurđinu, Novom Žedniku, Čantaviru, Višnjevcu i drugim mestima i u zavisnosti od doba godine mikrobiološke analize pokazuju neispravnost između deset do 30 odsto. Olakšavajuća okolnost je što u preko 80 odsto slučajeva neispravnost čine bakterije koje ne izazivaju oboljenja, ali mnogo govore o čistoći sistema za distribuciju vode, a takvi podaci su korisni za preduzimanje intervencija na mreži. Praćenje higijenske ispravnosti vode je kontinuirani proces, a osim kontrole koja se vrši u Zavodu za javno zdravlje i stručnjaci "Vodovoda i kanalizacije" vrše svakodnevne analize i često pre nas uoče neispravnost i odmah reaguju - kaže dr Zorica Mamužić Kukić.
Ona dodaje da subotička voda sadrži elemente geološkog sastava terena i da se gvožđe, amonijak i mutnoća otklanjaju posebnim tretmanima kako bi bili zadovoljeni svi kvaliteti vode po važećem Pravilniku, koji je u velikoj meri u skladu sa zahtevima Evropske unije. Sa sličnim problemima, što se tiče kvaliteta vode, suočavaju se i Mađarska i Rumunija, za šta su na dugoročni rok napravili akcione planove.
- Kod fizičko - hemijske kontrole skoro da u svakom uzorku ima gvožđa, amonijaka i mutnoće, ali ne utiču svi parametri podjednako na zdravlje ljudi. Recimo, prisustvo gvožđa dozvoljeno je do 0,3 mg/l, a kod nas se nalazi i trostruko više. Takva voda neće imati negativne posledice po zdravlje, ali ona izaziva opravdane primedbe potrošača pošto će im veš i sanitarije biti žuto obojeni, dok povećana mutnoća i gvožđe stvaraju talog koji je dobra podloga za razmnožavanje bakterija - upozorava dr Zorica Mamužić Kukić.

U školi na Bikovu ne piju vodu (pogledati ovo i izjavu direktorice škole)
Tokom poslednja četiri meseca utvrđena je mikrobiološka neispravnost vode kojom se snabdeva i Osnovna škola "Sveti Sava" na Bikovu, pa su propisane mere pojačane dezinfekcije koje nisu dale rezultate. Zbog toga se još uvek voda ne preporučuje za piće i pripremu hrane, a školarci umesto redovnog pranja ruku po preporuci koriste vlažne maramice.
 

Autor teksta: 
Custom Search