Godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

Sre, 16.06.2010 - 11:00 -- nikola.tumbas
Detalj sa obeležavanja pomena
Detalj sa obeležavanja pomena

Polaganjem venaca na spomenik u ulici Pap Pala i u dvorištu Sinagoge u Subotici je juče obeleženo 66 godina od deportacije i stradanja preko 4.000 subotičkih Jevreja, nevinih žrtava holokausta. Prigodnom programu prisustvovali su predstavnici Jevrejskih opština iz više vojvođanskih gradova, konzulata Mađarske i Hrvatske, Gradske uprave i drugih verskih i državnih institucija. Molitvu za mučenike holokusta su molili Chazan LANJI Stevan i Tomislav Halbrohr, predsednik JOS.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak rekao je da se "Jevreji svakoga dana sećaju stradalih sunarodnika i izgovaraju molitvu kako se više nikada i nikome ne bi dogodilo takvo zlo".

- Mladi u školama ne uče o holokaustu i ne znaju da je to bio najmonstruozniji zločin 20. veka, a društvo koje ne edukuje mlade ostavlja prostor za društvene devijacije. Jevreji su holokaustom izgubili 86 odsto svojih pripadnika i nikada se nismo oporavili brojčano i materijalno. Ni posle 70 godina naša imovina nije u našim rukama, a opstajemo zahvaljujući pomoći jevrejskih organizacija iz celog sveta. Ne možemo dozvoliti da svoju veru i tradiciju ne održimo, a sećajući se naših žrtava odajemo poštu i drugim nevino stradalim ljudima bez obzira kom su narodu pripadali i koju su veru ispovedali - rekao je Aleksandar Nećak.

Predsednik Skupštine grada Slavko Parać podsetio je da je u Subotici pre Drugog svetskog rata živelo oko 6.600 Jevreja a da je život na najnečovečniji način izgubilo više od 5.000.

- Samo tog 16. juna 1944. godine više od 4.000 subotičkih Jevreja deportovano je u koncentracione logore širom Evrope, a za većinu je to bio put bez povratka. Sa njihovim potomcima zajedno podsećamo na fašističke zločine bez presedana u istoriji čovečanstva, kao i na veliki doprinos pripadnika jevrejske zajednice razvoju i stvaranju prepoznatljive slike našeg grada. Jevrejska zajednica je neizostavni element multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne Subotice, ali danas kada svi teško živimo najvažnije je da se ne delimo - rekao je Slavko Parać.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search