Rečnik srpskog jezika

Sre, 13.10.2010 - 19:05 -- mihajlo.plankos
Kolekcija članaka: 

                                        PREDSTAVLJANJE  JEDNOTOMNOG REČNIKA SRPSKOGA JEZIKA

U večernjem programu posvećenom danu biblioteke promovisan je jednotomni Rečnik srpskoga jezika, objavljen u izdanju Matice srpske.
U izradi ovog rečnika učestvovali su Milorad Dešić, Rajna Dragićević, Egon Fekete, Darinka Gortan-Premk, Mirolsav Nikolić, Ljiljana Nogo, Vasa Pavković, Milica Radović-Tešić, Nikola Ramić, Rada Stijović i Milica Vujanić. Kao Recenzenti potpisani su Ivan Klajn, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, i Dragoljub Petrović. Glavni urednik izdanja je Mato Pižurica.
    Knjigu su subotičkoj publici predstavili direktor Biblioteke Matice srpske akademik Miro Vuksanović, viši naučni saradnik Instituta za srpski jezik SANU dr Rada Stijović i profesor na Katedri za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr  Mato Pižurica.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

                                                                              SUBOTIČKI AMERIKANCI

    Povodom proslave 120 godina od osnivanja biblioteke i povodom četvrtog rođendana Američkog kutka postavljena je izložba pod nazivom Subotički Amerikanci. Posvećena je Subotičanima koji su deo svog života proveli u Americi a ostvarili su uspeh na kulturnom, privrednom, naučnom i sportskom planu.
    Među prisutnim gostima bili su proslavljeni teniser Nikola Špear i Katarina Vojnić Hajduk koja je godinama u Republičkom zavodu za međunarodnu, naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju bila zadužena za kontakte sa Amerikom.
    Izložba, koju je otvorio upravnik biblioteke Dragan Rokvić, može se videti do kraja oktobra.
                            Ivona...

detaljnije
Post date: Sre, 13.10.2010 - 18:05

                                                                       IZLOŽBA LASLA KELČA

    Za biblioteku koja proslavlja 120. rođendan, izložbu u Maloj galeriji priredio je Laslo Kelč. Rodom je iz Zmajevca u Baranji, detinjstvo je proveo u Apatinu. Trenutno živi u Beču, mada svojim domom smatra Suboticu u kojoj je završio srdnju školu.
    Na slikama rado evocira uspomene iz detinjstva i mladalaštva. Omiljene teme su mu reka Dunav, Jadnransko more i netaknuti predeli Podunavlja. Osnovnu inspraciju nalazi u odnosu prema čoveku i vodi.
    Goste izložbe pozdravio je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, a izložbu su otvorili Šandor Kerekeš i Mile Tasić.
    Umetnik je Gradskoj biblioteci poklonio jednu od izloženih slika....

detaljnije
Post date: Sre, 13.10.2010 - 17:05

 

Post date: Sre, 13.10.2010 - 17:05

                                                                               SVEČANA AKADEMIJA

U okviru svečane akademije posvećene Danu biblioteke, gostima je u svojoj uvodnoj besedi o novim poduhvatima pred kojima se nalazi institucija govorio Dragan Rokvić njen direktor. Pozdravnu reč su gostima uputili Ljubica Kiselički, pomoćnik gradonačelnika za oblast razvoja kulturno-prosvetne delatnosti, i Radoslav Petković, zamenik pokrajinskog  sekretara za kulturu.
Biblioteka je ovom prilikom dodelila dva priznanja: Mariji Šimoković za najbolje zavičajno književno ostvarenje u minuloj godini - za roman Velosiped gospodina Vermeša i Tomislavu Žigmanovu za celokupni književni opus. Kao priznanje dodeljene su slike Đure Maravića i Šandora Kerekeša. Marija Šimoković je svoju...

detaljnije
Post date: Sre, 13.10.2010 - 11:05

                                                                      IZLOŽBA ZA GODIéNJICU
 

   Pod nazivom Biblioteka na prekretnici dva milenijuma, u predvorju čitaonice postavljena je izložba knjiga koje je, zajedno sa nekom drugom institucijom ili samostalno, izdala Gradska biblioteka. Tu se mogu videti tri sveske retrospektivne bibliografije grada, Bibliografija Mije Mandića, bibliografije časopisa Književni sever, Neven, Üzenet, Híd, katalozi knjiga 16. i 17. veka smeštenih u zavičajnom fondu, zbornici radova sa naučnih ili stručnih skupova održanih u biblioteci, te knjige poznatih subotičkih pisaca. Sem toga, zainteresovani mogu da vide izbor tekstova posvećenih biblioteci i objavljenih u periodičnim publikacijama tokom poslednjih dvadeset godina.
     ...

detaljnije
Post date: Sre, 13.10.2010 - 10:05
Custom Search