Promocija knjige u Beču

Pon, 29.11.2010 - 14:00 -- daniela.mamuzic

U SKLOPU REGIONALNE SARADNJE FOKUS FONDACIJE:


U BEČU PROMOVISANA KNJIGA „UMETNOST RADI SLAVE“

U saradnji sa Srpskim kulturnim forumom (www.skforum.at), u četvrtak, 25. novembra 2010. godine, održana je promocija zbirke poezije Dušana Vasića „Umetnost radi slave“ u prostorijama EGA Frauenzentrum u Beču.
Veče je otvorio predsednik Srpskog kulturnog foruma Dragan Mišković, nakon čega se pripadnicima srpske dijaspore u Beču obratila gospođa Anica Matzka Dojder, članica parlamenta i Gradskog veća Beča, koja je ujedno bila pokrovitelj ove večeri.

Promocija je započela prikazivanjem kratkog filma o FOKUS Fondaciji i predstavljanjem njenih aktivnosti, nakon čega je usledio razgovor sa piscem koji je vodila Ana Patarčić, menadžerka kulture FOKUS Fondacije. Uz razgovor, pesme iz zbirke čitali su recitatori Mila Marković iz Subotice i Herman S. Stojanović i Toni Patajac iz Beča. Za vreme promocije publika je na zidu mogla da vidi projekcije crteža Emila Kadirića kojima je zbirka „Umetnost radi slave“ ilustrovana. Književno veče zainteresovalo je veliki broj pripadnika srpske dijaspore u Beču, među kojima je bilo puno studenata poreklom sa naših prostora. Takođe, nisu nedostajala ni pitanja iz publike koja su se odnosila na savremenu srpsku književnost, kao i na književne i kulturne austrijsko-srpske veze.

Knjiga Dušana Vasića „Umetnost radi slave“ objavljena je u ediciji FOKUS Fondacije Savremena književnost mladih, 2009. godine.

Dušan Vasić je rođen 14. juna 1985. godine u Subotici. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a Matematički fakultet u Beogradu. Od 2005. godine aktivan kao filmski kritičar i novinar, a od 2010. godine radi kao programer u Beču. Trenutno na doktorskim studijama bečkog Univerziteta. Priprema knjigu proze „Delo vraga“.  
Nakon ove promocije, FOKUS FONDACIJA najavljuje intenzivniju kulturnu saradnju sa Srpskim kulturnim forumom iz Beča, ali i sa drugim institucijama austrijske prestonice sa kojima je već uspostavljen kontakt.

Intervju sa autorom možete pročitati ovde.

Više informacija na www.fokus-su.rs
 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Promocija prve knjige pesama mladog subotičkog stvaraoca Dušana Vasića, održana je u subotu 20.juna u čitaonici Gradske biblioteke pre velikim brojem posetilaca, ponajviše mladih. Knjiga obuhvata kako sam autor kaže, ljubavne pesme nastale u periodu od 1999. pa sve do 2006.godine, ljubavne u iskazu ljubavi prema svom meternjem jeziku pre svega, ali i svemu drugom. Složene u osam celina one ipak prate sazrevanje mladog čoveka, recimo ratne generacije pa i nije za čuditi se što zbirka gotovo počinje pesmom Ikarida iz aprila 1999.godine, dok se kao ilustrativni pandam nalazi slika - crtež Milosrdni anđeo, autora Emila Kadirića. Kompletna zbirka je ulepšana sa 25 crteža ovog poznatog subotičkog umetnika na kojima je lik, odnosno portret u apsolutnoj dominaciji, koji se...

detaljnije
Post date: Sub, 20.06.2009 - 21:30
Custom Search