Književno veče Radmile Tonković

Čet, 16.12.2010 - 19:00 -- mihajlo.plankos

Povodom obeležavanja stote godišnjice avijacije u Srbiji, u čitaonici subotičke GRADSKE BIBLIOTEKE, 16. decembra 2010. godine, u četvrtak, predstavljena je knjiga "Tadija Sondermajer (Temelji našeg vazduhoplovstva)" profesorke Radmile Tonković. Književno veče privuklo je mnoštvo onih koje predočena tema ne ostavlja ravnodušnima. Uvodnu reč pri promociji dao je upravnik Gradske biblioteke Dragan Rokvić, kojem je predmet blizak, jer i on sam istražuje podatke vezane za život i rad subotičkog konstruktora aviona i letača Ivana Sarića.

Istorija letenja u našoj zemlji u svakom pogledu vezuje se uz ime Tadije Sondermajera, prvog civilnog i vojnog pilota ovdašnjih krajeva, pilota-lovca iz Prvog svetskog rata, jednog od osnivača i direktora prvog domaćeg Društva za vazdušni saobraćaj "Aeroput".

O profesorki Tonković mora se reći da njena ličnost predstavlja nesvakidašnju pojavu u naučno-publicističkim krugovima. Više od dvadeset godina radi kao vazduhoplovni novinar i urednik časopisa "Aeromagazin", počasni je član "Asocijacije avijatičara Srbije", u tri mandata bila je član Upravnog odbora Nacionalnog Aerokluba "Naša krila". Jedina je žena na Balkanu kojoj je do sada uručen Počasni Zlatni letački znak pilota Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije. Pored toga nagrađena je izuzetno velikim brojem drugih visokih priznanja. Njena knjiga "Tadija Sondermajer (Temelji našeg vazduhoplovstva)" promovisana je nedavno u Moskvi u prisustvu više od hiljadu posetilaca.
Pored velikog broja informacija iz ove ekskluzivne oblasti, zainteresovani za vazduhoplovstvo mogu iz knjige saznati mnoge neobične detalje o ličnosti Tadije Sondermajera, o ljudima koji su ga okruživali ili o vremenu u kojem se upuštao u svoje uspešne avanture i u kojem se na različite načine morao boriti za puki opstanak. Za Miloša Crnjanskog vezivale su ga prijateljske niti, pa ipak ga je, nakon jedne uvrede u Beogradu izazvao na ozbiljni dvoboj, za koji su pripremljeni pištolji porodice Dunđerski i koji je izveden na vršačkoj tvrđavi. Megdan je srećom okončan neuspešno: Crnjanski je promašio, Sondermajer je uperio pištolj, opalio u vazduh, pa čitavu dogodovštinu završio kratkom rečenicom "Oprošteno vam je", izrečenom na francuskom . Posle toga im ne preostade ništa drugo do da nastave prijateljstvo. Kako se tokom promocije moglo čuti, gospođa Radmila Tonković držala je u rukama zapisnik sa ovog dvoboja. Između ostalog, u vremenima smutnim, Sondermajer je u tri navrata uspeo da izbegne skoro sigurnu smrt.

O knjizi su govorili bibliotekar savetnik GRADSKOG MUZEJA u Subotici Nevenka Bašić Palković i član AEROKLUBA "IVAN SARIĆ" Mihalj Kovač.

Mihalj Kovač instruktor je zmajarstva i ove godine slavi 50 godina svog bavljenja u vazduhu. Između ostalog, leteo je i sa Radmilom Tonković, te je knjigu predstavio sa profesionalnog aspekta.

Nevenka Bašić Palković pak, kao čovek sasvim drukčijeg opredeljenja, izrazila je zadovoljstvo zbog teksta bogatog podacima, važnim za vazduhoplovstvo i isprepletenim sličicama životnog puta ovog izuzetnog čoveka i slikama atmosfere međuratnog perioda u Beogradu: "Saznajemo interesantne detalje o porodici, o ocu Tadije Sondermajera, čuvenom lekaru, o majci, članici Kola srpskih sestara, o prijatelju Milošu Crnjanskom koji je kratko vreme bio urednik časopisa Naša krila". Prema njenim rečima, Sondermajer je pravi vitez vazduhoplovstva, pri tom čovek s izuzetnim osećanjem za potrebe običnog čoveka kojem avion može da posluži za turističke letove, a i s posebnim osećanjem za marketing. "On je prvi naš zemljak koji je, sa ruskim poručnikom pilotom Leonidom Bajdakom, 20. aprila 1927. godine avionom tipa Potez 25 preleteo relaciju Pariz-Bombaj. Krenuo je iz Pariza, pa je preko Beograda i Male Azije stigao do Bombaja, prikupivši na taj način novac za osnivanje naše prve aerokompanije "Aeroput". Nakon povratka, kad su sleteli na aerodrom, dočekalo ih je oko 30 hiljada posmatrača a sva beogradska i jugoslovenska štampa slavila ih je kao heroje".

J. Pl.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search