Bolji javni prevoz za Subotičane

Čet, 14.04.2011 - 13:35 -- nikola.tumbas

Sistem gradskog prevoza je na izdisaju. Prošlog meseca je prihod "Subotica-transa" bio na istorijsko niskom nivou. Mora se odmah reagovati i, ako treba, uzeti i kredit kako bi se studija što pre realizovala. Ukoliko to ne učinimo, sledeće godine u ovo vreme nećemo ni imati gradski saobraćaj - kaže Saša Vučinić

Na sednici Skupštine grada odbornici su izglasali Zaključak o prihvatanju Studije unapređenja sistema javnog gradskog i prigradskog transporta putnika u Subotici, koju je izradio ekspertski tim Saobraćajnog fakulteta iz Beograda. Glavna karakteristika detaljne studije je da autobusi više neće ići u delove Subotice u kojima ne postoji realna potreba za gradskim prevozom, kao i da će se uspostaviti adekvatan sistem presedanja.

Opozicija, pre svih Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka, imala je uglavnom pozitivno mišljenje o studiji, ali stiglo je i nekoliko primedbi.

- Ono što je loše je što ne postoje alternativna rešenja, poput mogućnosti uvođenja gradskih vozova. U Subotici postoji pet, šest pružnih pravaca, koji bi mogli koristiti građanima, a treba razmisliti i o turističkoj ruti Subotica-Palić-Ludaš - rekao je Radmilo Teodosijević (SNS).

Ištvan Pastor, predsednik SVM, smatra da je studija zasnovana na definisanju problema, ali ne i na njihovom rešavanju.

- Problem je detektovan i to je dobro. Ali, potrebno je nešto više od toga da bismo poboljšali gradski saobraćaj - dodao je Pastor.

Slaven Tica sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, koji je predvodio ekspertski tim koji je izradio studiju, smatra da bi uvođenje šinskog gradskog prevoza "bila preskupa i nepotrebna investicija".

- U Subotici jednostavno ne postoji potreba sa takvim vidom prevoza. Ovde se dnevno preveze između osam i 20 hiljada putnika, što je kapacitet jedne autobuske linije u većem gradu. Što se tiče navoda da su problemi detektovani ali da nije ponuđeno rešenje, moram reći da to nije tačno. Svi koji su prisustvovali detaljnoj prezentaciji, znaju da smo predvideli i kratkoročne mere koje urgentno treba da reše probleme, ali i dugoročne, koje će na duži period uticati na sistem javnog saobraćaja u Subotici - rekao je Tica.

Gradonačelnik Saša Vučinić naglasio je da lokalna samouprava neće davati 100 miliona evra za povratak tramvaja, samo zbog toga što je neko emotivno vezan za njega, jer jednostavno nema novca za rasipanje.

- Sistem gradskog prevoza je na izdisaju. Prošlog meseca je prihod "Subotica-transa" bio na istorijsko niskom nivou. Mora se odmah reagovati i, ako treba, uzeti i kredit kako bi se studija što pre realizovala. Ukoliko to ne učinimo, sledeće godine u ovo vreme nećemo ni imati gradski saobraćaj - kaže Vučinić.

Glavna karakteristika studije je da autobusi više neće ići u delove Subotice u kojima ne postoji realna potreba za gradskim prevozom, kao i da će se uspostaviti adekvatan sistem presedanja.

Pored pomenute studije, juče su, između ostalog, usvojene i dopune Odluke o postavljanu letnjih bašti, koje predviđaju postavljanje dve bašte u Rudićevoj i ulici Vladimira Nazora, zatim Odluka o postavljanju kioska na teritoriji grada, kao i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search