Čišćenje MZ "Željezničko naselje"

Sub, 04.06.2011 - 09:00 -- bojana.juric

Akciji koju je pokrenula lokalna samouprava pridružili su se i građani MZ "Željezničko naselje".

"Mislim da je pravi trenutak za akciju "Očistimo Srbiju" ali očistiti Srbije ne znači to očistiti jedan dan radne akcije, nego treba ljude edukovati o tome. Pogledajte naš teren posle košenja, toliko stvari je bilo bačeno u travu da je to strašno, i sa druge strane ovo je javna površina i to je zadatak Lokalne Samouprave, odnosno JKP "Čistoća i zelenilo" da kosi tri - četiri puta u toku godine. Mi smo se jedva izborili za ovaj prostor koji je otprilike 1 hektar po veličini, a drugi deo poljane u sledećoj ulici smo mi samo platili i to nas je dosta koštalo, otprilike oko 7000 dinara. Mislim da kroz unapređenje i zaštitu životne sredine imamo šansu da zaustavimo degradaciju ovog našeg prostora, a ta zaštita ima svoje preduslove, pr. komunalnu opremljenost, uređenje zelenihpovršina i eventualno sportskih terena koji bi privukli mlade. Imamo dosta problema, jer ako pogledate strukturu građana koji su izašli da pomognu akicju videćete da su to građani od 40 - 50 godina starosti, vrlo vredni i iskusni u radu, ali smatram da je vreme da uključimo i omladinu, jer svi primećujemo koliko nam je ne samo naselje nego i ceo grad prljav. Zašto je prljav, verovatno zato što deca u kuci nisu naučili osnovni red. Samim tim ako nema osnovnog reda u kući nema ni reda u prostoru, a prostorno planiranje se zasniva upravo na tome da bude red u prostoru. Izlaznost sugrađana koju očekujemo je oko 50, sad trenutno nas ima oko 40, sa tim da nas ima na dve lokacije u krugu od 25 metara.

Ovu akciju bi trebalo češće ponavljati, možda ne pod istim imenom, ali na svaka 2-3 meseca od proleća do kasne jeseni, dok je ovaj period za čišćenje. Takođe bi bilo dobro sa de uključi i inspekcija i svi ostali relevantni faktori koji kontrolišu teren, a ne samo mi iz mesne zajednice da moramo da javljamo da postoji problem i da oni tek onda izlaze, umesto da izađu i kažu koja je pravilna preventiva, jer grad neće sam sebe očistiti."

Imre Kerekeš
Predsednik Skupštine MZ "Željezničko naselje"

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Samoorganizovani odgovorni stanari zgrade na Prozivici - Braće Radića su se pridružili ovoj akciji "Očistimo Srbiju" bez uputa po partijskoj liniji i sami očistili okolinu svoje zgrade.

Post date: Sub, 04.06.2011 - 13:30

U Bolnici se odnedavno radi na rekonstrukciji saobraćajnica ali je pored toga urađeno i osveženje cvetnog sadržaja zelenih površina u saradnji sa JKP "Ćistoća i zelenilo". "Park" u dvorištu bolnice sa svojih nekoliko impresivnih stabala mogao bi da pruži pacijentima i posetiocima ugodniji uglavnom "neprijatni boravak" ovde, ako bi se u ovaj prostor postavilo desetak klupa sa stazama do njih a možda i neka "bodica" gde se ljudi mogu osvežiti dok čekaju ono što čekaju...

Post date: Sub, 04.06.2011 - 13:00

Na ovoj poziciji bio je plan da radi utovarivač i dva kamiona za prevoz. Ovo su snimci oko 11.30 i poslednji slika (8)  oko 13.10.

Post date: Sub, 04.06.2011 - 11:30

Već pri jutrošnjem dolasku na Palić, na početak akcije koje je organizovala lokalna samouprava, prolazeći kroz Splitsku aleju kolege i ja nismo mogli da ne primetimo da sama aleja a kasnije i okolina obale jezera nikad nije bila čistija. To pokazuje da su pripreme za akciju bile dobro odrađene sa ekipom iz JP Palić Ludoša koja održava park i jezero. Tako da samim učesnicima ove akcije, koji su se ubrzo raštrkali po terenu i nije bilo jednostavno naći smeće kojim bi napunili dobijene kese. Naravno ronioci su uvek zanimljiviji od ostalih, tako da su mediji dobro ispratili dva "gnjurca" koji su ispipali dno muškog štranda i izvadili po neki predmet i flašu zaostalu od neke noćne pijanke na molou.  Ono što će biti verovatno atraktivno sledeći put je vađenje par...

detaljnije
Post date: Sub, 04.06.2011 - 10:00

Preduzeće Master Clean priključilo se akciji "Očistimo Srbiju", čišćenjem asfaltnih površina, trotoara, drvenih kućica i sprava za igranje na dečijem igralištu kod "Maksi" prodavnice.

Post date: Pet, 03.06.2011 - 09:30
Custom Search