Oto Tolnai - počasni građanin Subotice

Pon, 29.08.2011 - 19:00 -- mihajlo.plankos
Kolekcija članaka: 

U okviru programa Dana grada, Gradska biblioteka Subotice je u dvorišnom delu svoje zgrade, 29. avgusta, organizovala književno veče Otu Tolnaiju, pesniku, književniku, esejisti, likovnom umetniku i kritičaru, te ujedno počasnom građaninu Subotice.

Povodom njegove inauguracije u počasnog građanina, postavljena je izložba na kojoj je glavno mesto pripalo knjigama, koje su mu objavljene kod nas i u inostranstvu, prevodima njegovih dela, pozorišnim plakatama i plakatama književnih večeri. Pored toga, izložene su i Tolnaijeve likovne minijature.

Uz autora, goste su pozdravili domaćini, upravnik Dragan Rokvić i njegov pomoćnik Valerija Agošton Pribila, te profesorka Eržebet Čanji i književnik Boško Krstić.

Dok je Eržebet Čanji do karakterizacije Tolnaijevih ostvarenja, po osnovnoj prirodi sasvim uklopljenih u njegov pesnički svet, stigla krenuvši od rasprave o dominantnoj, s početka kultnoj ulozi knjige, koja je vremenom, u istoriji civilizacije zauzela mesto čuvara nasleđa i duhovnih vrednosti, dotle su domaćini predstavili pesnika i njegovo svestrano stvaralaštvo sposobno da osvaja prostorna i vremenska prostranstva iz kojih se sve ugrabljene stvari s lakoćom utapaju u ogromni univerzum. U nameri da s publikom u krupnim crtama podeli svoje doživljaje grada, mada njegovom zapažanju ne izmiče ni jedan detalj Gradske kuće, gradske arhitekture, čak ni miris grada, Oto Tolnai predočio je svet u kojem poimanje Subotice korespondira s poimanjem Tise ili Novog Sada, a osećanja koja proizilaze iz protivurečnosti između tegobne prinude stvaranja i prihvatanja uzvišene misije izrazio je kroz njemu svojstveno jezičko poigravanje i samoironiju. Izuzetan događaj okončan je kazivanjem poezije koje je svakako predstavljalo dostojan deo Tolnaijeve čarolije.

*

Szabadka városnapi rendezvényei keretében tartották meg a Városi Könyvtár udvarában augusztus 29-én a Könyvtár által szervezett irodalmi estet, amelynek vendége Tolnai Ottó költő, író, esszéíró, képzőművészeti kritikus és alkotó volt, aki immár Szabadka díszpolgára.

Tolnai Ottó díszpolgárrá való avatása apropójából Tolnai könyvei kerültek díszfénybe a kiállításon, amelyen a hazai kiadványok mellett külföldön kiadott könyveit és fordításköteteit látthatta a közönség, valamint színházi plakátok és irodalmi estek plakátjai, illetve a szerző miniatúrái is ki voltak állítva.

Az irodalmi esten a szerző mellett a házigazdák Ćgoston Pribilla Valéria és Dragan Rokvić igazgató, Csányi Erzsébet egyetemi tanár és Boško Krstić író beszéltek.

Míg Csányi Erzsébet a könyvnek a civilizáció történetében meghatározó, eleinte kultikus, majd az időben átörökítő értékmegörző szerepéből kiindulva jutott el Tolnai könyveihez, amelyek a maga tárgyi mivoltukban is beilleszkednek a költő világába, addig a házigazdák a költőt méltatták és szerteágazó munkásságára mutattak rá, amely a földrajzi terekkel és idősíkokkal könnyedén bánik, melyekben a tárgyak kiragadottságukban olvadnak bele a nagy univerzumba. Tolnai Ottó szavai ezt a világot szemléltették, amelyben a költő Szabadka élményét a Tiszához és Újvidékhez kötődő élményei viszonylatában, a Városháza és a város építészetének, sőt szagának apró részleteit megfigyelő, s mégis lényegi vonásait tükröző formájában osztotta meg a közönséggel, s az alkotás súlyos kényszerének és a küldetéstudat magasztos szerepvállalásának az ellentétéből fakadó érzéseit oldotta fel a rá jellemző nyelvi játékossággal s öniróniával. Az est végén felolvasott költemény méltó befejezése volt ennek a kivételes eseménynek, amelyen most is megtörtént a "tolnais" varázslat.

Bognár Irén

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U Modernoj galeriji "Likovni susret" predstavljena je 3. septembra knjiga "Autobiografija sa Belom Kondorom" Bele Durancija.

O publikaciji su pored autora govorili: likovni kritičar Sava Stepanov, pomoćnica gradonačelnika zadužena za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti Ljubica Kiselički, direktorka Likovnog susreta Olga Šram, te kustos institucije i urednik knjige Nela Tonković.

Kao što se i moglo očekivati, naročite simpatije mnogobrojne publike osvojio je autor sa pričom o svom imenjaku, nesumnjivo jedinstvenoj figuri "umetničke scene u Mađarskoj" kako urednica reče, o kojem je mnoge detalje ovekovečio u ovim ili drugim dnevničkim zapisima. Beleške ovakvog tipa smatra on...

detaljnije
Post date: Sub, 03.09.2011 - 19:00

"Park" na Prozivki svakim danom postaje sve posećeniji kako od strane žitelja ovog dela grada tako i drugih, čak i Palićana, koji dolaze ovde na šetnju tokom popodneva ili večeri. Gabrić ćuprija je naravno centar okupljanja a večeras je oko nje bio organizovan i festival domaće hrane "Ukusi tradicije". Šatre, štandovi sa brzom hranom i poslasticama, bina sa tamburašima učinili su da provod bude odličan.

Post date: Pet, 02.09.2011 - 20:30

U Velikoj vijećnici Gradske kuće, predstavljena je knjiga ovogodišnjeg dobitnika gradske nagrade «Pro urbe» Tomislava Žigmanova «Osvajanje slobode - Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskoga prevrata 2000.». O knjizi, koja je izašla u nakladi Hrvatskog akademskog društva, govorili su izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku dr. Josip Vrbošić, politolog Pavel Domonji, predsjednik HAD-a dr. Slaven Bačić i autor Tomislav Žigmanov.

Na 150 stranica, sadržaj ove znanstvene studije o aktualnom društvenom položaju Hrvata u Vojvodini strukturiran je na sljedeći način: nakon iznošenja osnovnih činjenica o Hrvatima u Vojvodini, slijedi dio o njihovu udjelu u slomu režima Slobodana Miloševića, uz naznaku o ostvarenim...

detaljnije
Post date: Pet, 02.09.2011 - 19:30

Gotovo da nema arhiva koji nije imao izložbu sa sličnom tematikom. Tako je i naš arhiv koji čuva bogat kartografski materijal, ponajviše u posebnoj Zbirci (F:003. Kartografska zbirka 1556 - ) ali i u drugim fondovima i zbirkama, odlučio da javnosti prikaže izložbu zasnovanu upravo na toj vrsti građe. Sama Zbirka sada ima 740 komada karata i mapa, pisanih latinskim, mađarskim, nemačkim i srpskim jezikom, podeljena je u tri segmenta, obuhvata i rukopisne karte iz perioda 1770.-1952., kao njen najvredniji deo.

Po najčešće korišćenim definicijama karta je smanjena, matematički konstruisana i uopštena slika Zemljine površine u ravni ili njenih pojedinih delova, koja na poseban grafički način prikazuje raspored, stanja i međusobne odnose raznih objekata i prirodnih i društvenih pojava...

detaljnije
Post date: Pet, 02.09.2011 - 19:00
Post date: Čet, 01.09.2011 - 23:00
Custom Search