Susret ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske

Uto, 24.01.2012 - 15:00 -- nikola.tumbas

Na graničnom prelazu Horgoš juče su ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Šandor Pinter, potpisali sporazum između Vlada dve države o drumskoj, železničkoj i rečnoj kontroli državne granice i o otvaranju zajedničke kancelarije na starom Horgošu.

Prema rečima ministra Ivice Dačića saradnja ministarstava i policije se odvija na svim poljima rada, od borbe protiv kriminala do zajedničke politike suprotstavljanja ilegalnim migracijama i lažnim azilantima.

- Radimo i na drugim sporazumima po pitanju vanrednih situacija, unutrašnjih kontrola i turističkih sezona. Imamo specifičan zadatak da obezbedimo da granica između Mađarske i Srbije, koja je istovremno granica sa Evropskom unijom, bude čvrsta i neprobojna, a u isto vreme lako prohodna za građane. Ministar Pinter je imao nekoliko inicijativa u oblasti ilegalnih migranata koje se tiču i zajedničkih projekata sa drugim državama - rekao je Dačić.

Ivica Dačić je naglasio da je Srbija u 2011. godina imala najveći broj azilanata, čak 3000, a da u isto vreme u zemlji imamo i oko 5.000 ilegalnih migranata koji u najvećem broju dolaze iz pravca Grčke, a 50 odsto su Avganistanci.

- Zato je bitan dobar granični sistem, ali ne mislim samo na granične prelaze već zelene linije. Ilegalni migranti se u poslednje vreme obično kriju u kamionima. Problem je što nemamo izgrađenu infrastrukturu i kapacitete za njihov prihvat, a obavezni smo u tom pogledu prema međunarodnim konvencijama. Broj mesta u prihvatilištima je oko 300 i to je nekada bilo sasvim dovoljno, jer ih je, recimo, 2008. godine bilo oko stotinu u našoj zemlji - rekao je Ivica Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter je rekao da novopotpisani sporazum služi sigurnosti obe države i povećava bezbednost građana, ali im i olakšava prelazak granice. Ministar Pinter kaže da se od poslednjeg potpisivanja sličnog dokumenta dogodilo puno toga po pitanju evropskih integracija zbog čega novi otvara mogućnost veće saradnje.

- Otvorićemo nove granične prelaze, omogućićemo bolji protok na rečnim prelazima, Tisi i Dunavu, i radićemo na poboljšanju turističke saradnje. Zajedno ćemo sporovoditi akcioni plan i nadam se da ćemo naići i na podršku drugih država kada su u pitanju ilegalni migranti. Do kraja ove godine potpisaćemo i sporazum u oblasti vanrednih situacija - rekao je Pinter.

Šandor Pinter je najavio završetak izgradnje objekta za granični prelaz Bački Vinogradi - Ašotholom do 31. decembra 2012. godine koji će biti po standardima obe države i radiće stalno u jeku turističke sezone, odnosno od 18 do 21 sat van sezone.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search