Prelo sićanja u HKC Bunjevačko kolo

Ned, 19.02.2012 - 17:00 -- nada.sudarevic

Stara dobra vremena

Ove se godine okupilo preko stotinu sudionika odjevenih u bunjevačku nošnju

Jedno od »modno« najzanimljivijih pokladnih okupljanja među bunjevačkim Hrvatima, svakako je lani pokrenuto »Prelo sićanja«. Ovo prelo, na kojem je jedini uvjet za sudjelovanje da osoba bude odjevena u bunjevačku nošnju, održano je i ove godine, u nedjelju 19. veljače u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici.

Posjetitelja je bilo preko stotinu, svih uzrasta, a uz one najsvečanije mogle su se vidjeti i običnije nošnje, također prigodne za ovakvu vrstu »sentimentalnog« putovanja u povijest. Premijerno je prikazano i nekoliko nošnji koje su sašivene u proteklih nekoliko mjeseci.

Jedan od organizatora Ivan Piuković kaže kako je cilj ovoga okupljanja podsjetiti se »starih dobrih vremena«. »Prelo sićanja je utemeljeno prošle godine na inicijativu Davora Dulića iz 'Bunjevačkog kola'. To je bila neka vrsta pokusa koji se pokazao dobrom idejom, jer smo ove godine imali duplo više sudionika. I ovoga puta vratili smo se nakratko u prošla vremena, zabavljajući se na način kako su to činili naši preci. Također, nastojali smo vratiti narodne igre među ljude, da to ne bude samo u okvirima KUD-ova, oživjeti ih za buduća pokoljenja«, kaže Ivan Piuković.

Na početku večeri nazočne je pozdravio predsjednik HKC-a »Bunjevačko kolo« Ivan Stipić . Prelo je trajalo nekoliko sati, a goste su zabavljali tamburaški sastavi »Hajo« i »Ravnica«.

I za kraj, organizatori najavljuju kako će praksa priređivanja »Prela sićanja« biti nastavljena i idućih godina.

D. B. P.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search