Javni čas pozorišne radionice u Skladištu

Pon, 18.02.2013 - 19:45 -- daniela.mamuzic

U ponedeljak, 18. februara 2013. godine održan je javni nastup polaznika Pozorišne radionice na mađarskom jeziku.

Članovi Pozorišne radionice na mađarskom jeziku okupljali su se dva puta nedeljno u Omladinskom klubu „Skladište“. Uz glumca Dečjeg pozorišta Belu Kaloa, koji je voditelj ove radionice, polaznici su bili u mogućnosti da izuzev praktičnog znanja istraže i istoriju pozorišne umetnosti. Učešće na radionici je besplatno. Kao rezultat godišnjeg rada predviđene su pozorišne predstave.

Osim slobodnog ulaza na predstave Narodnog pozorišta iz Subotice, polaznici radionice dobili su priliku i da učestvuju u predstavi “Magnaš Miška” u Narodnom pozorištu, kao i u Novogodišnjem programu Dečjeg pozorišta. Tokom četvoromesečnog rada grupa prošla i kroz jednodnevne Radionice scenskog pokreta Aniko Kiš, studentkinje četvrte godine koreografije i režije na Akademiji u Budimpešti i učenice Jožefa Nađa, te trenera i animatora u oblasti omladinskog rada Sabolča Bešnjija iz Stare Moravice.

Plan i program rada radionica bio je po uzoru na rad studenata na glumačkim akademijama. Tokom radionica izučavale su se osnove glumačkog zanata kao i elementi srodnih umetnosti u okviru pozorišta, scenografije, kostimografije, dramaturgije...  Polaznici su bili u prilici da razvijaju komunikacione sposobnosti, učestvuju na književnim večerima, koncertima i drugim javnim događajima i kroz kontinuiran rad na sebi razvijaju svoje samopouzdanje. Nizom vežbi iz predmeta Govor, Pokret, Ples i Pevanje mladi glumci su razvijali svoj talenat i težili uzoru savršenog glumca čije telo može ispuniti sve naredbe njegovog uma. 

Bela Kalo (rođen u Subotici) završio je  Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Đerđa Hernjaka 1995. godine. Bio je član Novosadskog pozorišta, pozorišta KPGT, član Salašarskog pozorišta, subotičkog Narodnog pozorišta. Trenutno je glumac Dečjeg pozorišta u Subotici. Značajne nagrade: prvi Patakijev prsten za najbolje glumačko ostvarenje među vojvođanskim pozorištima za ulogu Džoa Bonama u monodrami „Džoni pod oružjem“. Nekoliko puta biran za glumca sezone u Narodnom pozorištu. Dobitnik više nagrada za najbolju mušku glavnu i sporednu ulogu u Narodnom pozorištu kao i nagrade za glavnu mušku ulogu na Vojvođanskim susretima. Režirao je kratki film, operu, dečju predstavu, predstavu za odrasle, igrao u filmu, pozorištu, radio scenografiju, snimao reklame, vodio  školu glume, vodio pozorište...

www.danilokis.rs

Ličnosti: 
Custom Search