Brüsszel figyel, Belgrád dátumra vadászik

Kategorija: 

A csatlakozási tárgyalások kezdetének dátuma a reformoktól, valamint a Belgrád és Prishtina közötti párbeszédtől függ - jelentette Štefan Füle uniós bővítési biztos a szerb fővárosban. A politikus Tomislav Nikolić államfővel és Ivica Dačić miniszterelnökkel találkozott.

Szerbia már megszolgálta az uniós csatlakozási tárgyalások időpontját - fejtegette Tomislav Nikolić államelnök Štefan Fülének Belgrádban. Az uniós biztos elismerését fejezte ki a Szerbia által elért eredmények kapcsán, de mint mondta, néhány kulcsfontosságú feladat megoldása hátravan még. „Tudom, hogy most csak egy kérdés foglalkoztatja önöket: vajon megkapja-e Szerbia a tárgyalások megkezdésének időpontját júniusban? Nos, a válasz a jelentésektől függ, a reformfolyamattól, illetve a kulcsfontosságú kérdéstől: nevezetesen, hogy lesz-e látható és fenntartható előrehaladás Szerbia és Koszovó viszonyában.”

Mindezek mellett több részterület is van, amelynek Brüsszel nagy figyelmet szentel. Ilyen például a média helyzete vagy a törvényhozás. Az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentése április 16-án lát napvilágot. Ettől függ nagyban az, hogy júniusban továbbléphet-e az ország az uniós csatlakozás felé. Tomislav Nikolić államfő szerint Szerbia mindegyik eddigi lépése egyértelmű üzenetet hordoz. „A mi őszinte kívánságunkkal, hogy elrendezzük a dolgokat, biztosítsuk a jobb életet, a békét, biztonságot, bizonyosságot, jólétet és jogokat Koszovó összes lakosa számára. Ahogy az albánoknak, úgy a szerbeknek is.”

Štefan Füle Ivica Dačićtyal és Aleksandar Vučićtyal is tárgyalt. Balkáni körútjának következő állomása Prishtina.

Custom Search