Megemlékezések a bombázás kezdetének évfordulóján

Kategorija: 

14 évvel ezelőtt kezdte bombázni a NATO Szerbiát. Országszerte megemlékezéseket tartottak. 1999. március 24-én kezdte meg a NATO a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság bombázását. A NATO 19 tagországa azután támadta meg Jugoszláviát, hogy kudarcba fulladtak a franciaországi Rambouillet-ben, valamint Párizsban folyó tárgyalások Koszovóval kapcsolatban, és így szerettek volna véget vetni Slobodan Milošević déli tartománybeli erőszakkampányának. Ivica Dačić szerb miniszterelnök a rakovicai Straževica-dombon megkoszorúzta a NATO-bombázások során elesett katonák emlékművét. „Ez egy olyan nap, amelyen mindannyian együtt, a politikai hovatartozástól függetlenül, meg kell emlékezzünk azokról, akik életüket adták a haza védelméért.”

Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes Zimonyban helyezte el a kegyelet virágait. „Ez az az idő, amelyben nem csak emlékezünk a nehéz pillanatokra, amelyeket ez az ország megélt, hanem ünnepeljük is hőseinket. Azt amit ők Szerbiáért tettek, soha senki nem tudja elfelejteni, és nem is felejtheti el.”

A légitámadások 78 napig tartottak. A bombázásnak 2500 halálos áldozata volt, és több mint 12.000 sebesültje. Az ország elleni légitámadások 1999. június 9-én a kumanovói megállapodás aláírásával értek véget.

Custom Search