Sačuvati enterijer cafea Papilon

Sre, 24.04.2013 - 14:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Karlo Letić - Razum nadvladao
Karlo Letić - Razum nadvladao

Dulić: Sačuvaće se enterijer kafea Papilon

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da će grad učiniti sve da sačuva jedinstveni enterijer subotičkog kafea Papilon" koji je Grad proglasio kulturnim dobrom.

"Papilon" je prestao da radi 1998. godine, a od tada traje sudski spor između vlasnika Dragutina Letića i lokalne samouprave.

Objekat, u kojem je bio "Papilon", vraćen je Jevrejskoj opštini koja namerava da ga izda u zakup jednoj banci.

Autor enterijera je grafički dizajner Karolj Đember i njegov tim umetnika Franjo Radić i braća Skala. Urađen je u savršenom duborezu, nadahnut umetničkim pravcem secesijom, odnosno belgijskom školom Art Nuova, i od 1995. je zaštićeno kulturno dobro.

Enterijer je nastao 1989. godine, a po ocenama kriticara, prevazišao je i svoje uzore.

"Pokušaćemo da Jevrejskoj opštini ponudimo lokal slične kvadrature u istoj zoni, kako bi mogla ostvariti profit kakav bi ostvarivala izdavanjem 'Papilona'. Učinićemo sve što možemo da 'Papilon' ostane tu gde jeste. i namera nam je da on bude neka vrsta reprezentativnog gradskog kafea sa kulturnim sadržajima", rekao je Dulić agenciji Beta.

On je kazao da je "Papilon" u zgradi koja je u procesu restitucije vraćena Jevrejskoj opštini, a bivši vlasnik Dragutin Letić će, kao izvršni dužnik, biti iseljen u redovnom izvršnom postupku, a enterijer kafea neće biti narušen.

"Za zakup bivši vlasnik duguje gradu oko 6,7 miliona dinara i smatram da je neophodno da sednemo i razgovaramo - tu mislim na sve zaiteresovane strane, kako bismo sagledali opcije i našli rešenje koje će odgovarati svima", rekao je Dulić.

Po njegovim rečima, da bi Grad bivšem vlasniku kafea isplatio bilo koji iznos, neophodno je sačekati ishod sudskog postupka koji je on pokrenuo.

Natalija Jakovljević
Dopisnica agencije Beta iz Subotice

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

2013.04.19.09.26.

Post date: Sre, 18.09.2013 - 15:40
Custom Search