Jedan zakon - tri tumačenja

Kategorija: 

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике  Србије је добила одговоре на питања великог броја организација цивилног друштва у вези са последњим изменама Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему („Службени гласник“, број 93/12), која су се односила на обавезу уписа у Регистар  јавних средстава код Управе за трезор, као и обавезу отварања посебног наменског рачуна за остале – посебне кориснике јавних средстава. 

Из Управе за трезор Mинистарства финансија и привреде је прослеђена  информација у којој је наведено да најновије измене Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, предвиђају обавезу регистрације корисника јавних средстава и уписа у Регистар јавних средстава код Управе за трезор, као и отварања посебног наменског рачуна за остале - посебне кориснике јавних средстава односно удружења и друге организација цивилног друштва (ОЦД), задужбине и фондације.

С тим у вези постављено је питање да ли je за упис организације цивилног друштва у Регистар јавних средстава код Управе за трезор, услов да укупна средства којa је организација цивилног друштва остварила издвајањем из буџета Републике Србије, АП Војводине, јединица локалне самоуправе или организација за обавезно социјално осигурање, чине више од 50% укупних прихода остварених у претходној години, или обавеза уписа постоји без обзира на проценат остварених средстава из буџета?

Из Управе за трезор Mинистарства  финансија и привреде је прослеђен  одговор  да обавеза уписа у Регистар корисника јавних средства (КСЈ) постоји без обзира на проценат остварених средстава из буџета. Закон не предвиђа изузимање од ове обавезе, било које групе корисника којима се преносе средства из буџета Републике Србије.

Међутим, информација на исту тему стиже из Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине у којој је наведено да члан 9. Закона, дефинише да корисници јавних средстава који нису укључени у систем консолидованог рачуна трезора (чији текући рачун није на партији 840-), а којима се врши пренос јавних средстава, отварају посебни наменски рачун код Управе за трезор за та средства.

Корисници јавних средстава су између осталог и  удружења и друштва код којих  јавна средства чине више од 50% укупних  прихода у претходној години. С  тим у вези, неопходно је да се увидом у пословање у 2012. години утврди да ли укупна средства која су остварена од Републике Србије, локалне власти (покрајинских  органа, органа локалних самоуправа) и организација за обавезно социјално осигурање, чине више од 50% укупних прихода остварених у 2012. години.

И на крају из Управе за трезор Филијала Суботица стиже потпуно супротна информација: удружења грађана као невладине организације, нису у обавези да се региструју као корисници јавних средстава, самим тим нису у обавези да отварају посебне наменске рачуне код Управе за трезор за средства која им се преносе из буџета.

Сњежана Митровић

Custom Search